Reklama

Reklama

Rio přijíždí do města, aby se po pěti letech strávených ve vězení pomstil bývalému kamarádovi Dadovi, který ho podrazil při jedné bankovní loupeži v Mexiku a poté i s uloupenými penězi utekl. Riův plán ale komplikuje fakt, že Dad se stal zatím šerifem a nehodlá se jen tak nechat zabít. Pomsta nebude tedy jednoduchá. Jedná se o klasickou westernovou zápletku, v níž figurují peníze, zrada a následná pomsta. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (43)

Sawy 

všechny recenze uživatele

Dokonale skrytý skvost.Marlon Brando je velký herec.Křivák budiž jednoznačným důkazem,všechny ty drobná gesta,úsklebky,nenapodobitelný styl řeči,tyhle detaily dělají herecké mistry.Ale Křivák zároveň dokazuje,že Marlon mohl být i špičkovým režisérem,kdyby se k této profesi odvážil uchýlit víckrát než jednou.Protože tohle je western v té nejčistší podobě,nechybí charismatický hlavní hrdina,zrádný parťák a poté taky záporák,kterého nenávidíte (skvostný Karl Malden),láska,přátelství a hlavně vizuální nádhera,tedy v kolorované verzi.Ta je sice nedokonalá,ale právě v tom je úžasné kouzlo.Pro fanoušky westernů je Křivák prostě povinná četba,já se mezi tyhle fanoušky řadím a tak bych rád poděkoval Levným knihám,že jsem měl díky nim příležitost si tuhle filmovou lahůdku vychutnat. 95 % ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Pár poznámek: na western hodně neobvyklé prostředí u oceánu se spoustou romantických prvků; v některých pasážích příběhu je Rio spíše antihrdinou; na svou pomstu se vydává chladnokrevně a hlavně r-o-z-v-á-ž-n-ě, neváhá obětovat své zdraví pro zdar odplaty; možná zbytečné moralizování na pláži, které je ale z pohledu poslání filmu pochopitelné ("Tím, že ho zabiješ - stane se z tebe muž?" ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Zvláštne, že som na tento skvelý western narazil až teraz. Dlhšia stopáž možno môže niekoho odradiť, ale verte mi, nie je na škodu. Aj keď ide vlastne o klasickú zápletku na motívy zrady a pomsty, príbeh sám o sebe je dostatočne pútavý na to, aby dokázal udržať divácku pozornosť po celý čas. Navyše sa jedná o zaujímavé spojenie westernu a romantiky, ale aj v tomto ohľade si film ide svojou vlastnou cestičkou a táto romantická linka nekončí tak ako by väčšina z nás čakala, čo robí z filmu pomerne výnimočnú záležitosť. No a samozrejme nemôžem zabudnúť na skvelého M. Branda, ktorý by hádam mohol vo filme hrať hoci len šuter pri ceste, ale aj tak by bol jeho herecký výkon nadpriemerný. Zabudnutý, ale o to lepší westernový snímok. 85/100 ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Skvěle rozehrana zápletka, ve které je Brando ten "dobrý", protože nemění kabáty, a je pořád tím, čím je, slabosskym amoralnim hezounkem, zatímco Malden tím "zlým", pokrytcem a chameleonem, je bohužel brzy zlikvidovana melodramatickou zápletkou o ženě spasitelce. A tak Brando v sosnych postojích posedava u moře a trpí, logika příběhu trpí s ním (proč ho ti bandite poslouchají?). Naštěstí to konec trochu napraví, ale pachuť ze zmarene příležitosti zůstává. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

"Reasons? I got reasons. I got 1708 of ´em." -- Nedokonalý western plný dokonalých scén. Brando ve své nejlepší, hypnotizující stoické poloze. Sledovat ho jak nehybně sedí u stolu a mlčí je esteticky omamné. Škoda zpraseného konce. O vzniku filmu bylo napsáno již hodně, já jen dodám, že nový restaurovaný film se na blučku prezentuje v oslňující kvalitě ()

Galerie (65)

Zajímavosti (7)

  • Marlon Brando byl v 60. letech jednou z hereckých hvězd, která zatoužila po režisérském postu. Po Křivákovi se Brando o filmovou režii už nikdy nepokusil. (cinema_cz)
  • Při natáčení scény, kde se měl Rio (Marlon Brando) opít, přijít promoklý zvenku a znásilnit čínskou dívku, se Brando skutečně opil. Někdy to přehnal tak, že nemohl scénu dokončit, a tak se musel další dny znovu opíjet, než byl se scénou spokojený. Scéna se nakonec do filmu nedostala. (Mol)
  • One-Eyed Jacks bol posledný film z dielne Paramount Pictures natočený technológiou VistaVision. (Richard_Ba)

Reklama

Reklama