foto

Clelia Matania

  • nar. 18.9.1918
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • zem. 13.10.1981 (63 let)
    Řím, Itálie

Biografie

Italská herečka Clelia Matania hrála vedlejší role v desítkách filmů, díky své dobré angličtině dostala i možnost objevit se v řadě slavných mezinárodních projektů. Jejím otcem byl malíř a knižní ilustrátor Fortunino Matania (1881-1963), který dlouhodobě úspěšně působil v Británii, což také vysvětluje, proč se Clelia narodila v Londýně. Tady také vyrůstala a od dětství toužila hrát divadlo. V Británii také absolvovala debut před filmovou kamerou v muzikálu MELODIE MÉHO SRDCE (Melody of My Heart, 1936).

Zhruba ve dvaceti letech přesídlila Clelia Matania do Itálie, a protože její rodina měla původ v Neapoli, tady se usadila a připojila se k místnímu divadlu sourozenců de Filippových. S Eduardem a Peppinem de Filippovými také později hrála ve filmech (TAKHLE BY TO UDĚLAL CASANOVA - Casanova febbre cosi, 1942; KDO POTŘEBUJE PENÍZE? - A servono questi quattrini?, 1942), objevila se i po boku české hvězdy Lídy Baarové (NOSOROŽEC - L'ippocampo, 1943).

I když se prosadila především velkými rolemi v komediálním žánru, režiséři ji obsazovali i do historických filmů a současných dramat. Z několikeré spolupráce s významným režisérem Luigim Zampou připomeňme film ZVONĚNÍ NA POPLACH (Campane a martello, 1949) s Ginou Lollobrigidou v hlavní roli; Zampa tento film točil souběžně v italské a anglické jazykové verzi a Clelia Matania díky výborné znalosti angličtiny jako jediná hrála v obou verzích. Právě jazykové vybavení jí následně přineslo nabídky od zahraničních produkcí a menší role odehrála například v amerických velkofilmech natáčených v Evropě jako QUO VADIS (1951) nebo VOJNA A MÍR (War And Peace, 1956). Větší příležitost dostala po boku Marlene Dietrich a Vittoria de Sicy v komedii PŘÍBĚH Z MONTE CARLA (The Monte Carlo Story, 1956), točila také ve Francii a velkou roli hrála například v historické komedii HUSAŘI (Les hussards, 1955).

Přes účast v mezinárodních produkcích dostávala Clelia Matania stále více prostoru především v italské kinematografii, její popularitu navýšila několikerá spolupráce se slavným komikem Totò, s nímž v 50. letech hrála v několika filmech, manželský pár s ním vytvořila například v komedii SEDM HODIN MALÉRŮ (Sette ore di guai, 1951). V padesátých letech se ale začala vracet do Británie i jako divadelní herečka a vystupovala na několika jevištích v Londýně. Později kromě filmu začala pracovat i pro televizi, kde hrála v seriálech (KRONIKA PICKWICKOVA KLUBU - Il circolo Pickwick, 1968).

I když na přelomu 60. a 70. letech točila již méně filmů, znovu ji ke spolupráci zvali významní režiséři a hrála vedlejší role matek hlavních hrdinů za hranicí zákona po boku známých mladších herců. Matkou Terence Hilla byla například v Lizzaniho kriminálce BARBAGIA (1969), ve francouzském thrilleru TĚSNĚ PŘED NOCÍ (Juste avant la nuit, 1971) režiséra Claude Chabrola byl jejím synem Michel Bouquet. Znovu točila také v Británii, kde hrála například v historickém milostném příběhu AFÉRA ADMIRÁLA NELSONA (Bequet to the Nation, 1973). Poslední větší roli staré sousedky ztvárnila ve francouzské kriminálce OPATROVNICE DĚTÍ (La baby sitter, 1975), pak se objevila již jen v několika italských seriálech.

Clelia Matania zemřela v Římě 13. října 1981 ve věku 63 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1981 Bim Bum Bam
1976 Italia s'è rotta, L'
1975 Opatrovnice dětí
1974 Le farò da padre
1973 Bequest to the Nation, A
Teď se nedívej
1971 Těsně před nocí
1969 Barbagia
Tajemství Santa Vittorie
1968 Chimera
1966 Nessuno mi può giudicare
Perdono
1965 Battle of the Villa Fiorita, The
1962 Citta prigioniera, La
1961 Five Golden Hours
Il carabiniere a cavallo
Il relitto
Nefertiti, regina del Nilo
Pecado de amor
1960 Garçonnière, La
Rapina al quartiere Ovest
1958 Anna di Brooklyn
1957 Arrivederci Roma
Sbohem, armádo
1956 Cantando sotto le stelle
Difendo il mio amore
Giorni più belli, I
Mamma sconosciuta
Moglie e buoi
Monte Carlo
Napoli sole mio!
Orlando e i Paladini di Francia
Vojna a mír
1955 Carosello del varietà
Husaři
La moglie è uguale per tutti
1954 Guai ai vinti
Neapolský kolotoč
Pláž
Totò a ženy
1953 Anni facili
Cavallina storna, La
Hlavní nádraží
Člověk, zvíře a ctnost
1952 Cento piccole mamme
I morti non pagano tasse
1951 Amore e sangue
Never Take No for an Answer
Quo Vadis
Schatten über Neapel
Sedm hodin malérů
Stasera sciopero
1950 Náklaďák
Strano appuntamento
1949 Children of Chance
Zvonění na poplach
1948 Giudicatemi!
Undici uomini e un pallone
1947 L'isola del sogno
1946 Addio, mia bella Napoli!
Marito povero, Il
1945 Ratto delle sabine, Il
1943 Nosorožec
1942 A che servono questi quattrini?
Casanova farebbe così!
Perdizione
Se io fossi onesto
Sempre più difficile
1941 Fuggitiva, La
La compagnia della teppa
Luna di miele
Primo amore
1939 Follie del secolo
Papà per una notte
Socio invisibile, Il
1938 Figli del marchese Lucera, I
Inventiamo l'amore
Napoli che non muore
Zamilovaný dobrodruh

TV seriály

1978 Return of the Saint (TV seriál)
1977 Il nero muove (TV seriál)
1970 Signore e signora (TV seriál)
1968 Il circolo Pickwick (TV seriál)
1964 Le inchieste del commissario Maigret (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky