foto

Robert Ludlum

  • nar. 25.5.1927
    New York City, New York, USA
  • zem. 12.3.2001 (73 let)
    Naples, Florida, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Robert Ludlum bol spisovateľom špionážnych románov. Takmer dvadsať rokov pracoval ako producent, herec, svoj hlas prepožičal v reklamách a venoval sa aj zábavnému priemyslu.

Nakoniec sa začal venovať literatúre. Napísal trinásť románov, ktoré sa preložili do devätnástich jazykov. Preslávil sa sériou kníh o Jasonovi Bourneovi. Tieto romány napísal tak realisticky, že ho dva roky sledovala FBI pre podozrenie, že je to tajný agent. Písal síce fikciu, ale zhodou okolností v nej odhalil či priblížil všetky vtedajšie praktiky tajných agentúr. Aj pre túto trýznivú realistickosť je Jason Bourne tak kultovou postavou.

Filmový svet na seba nenechal dlho čakať a tohto agenta si zahrali Richard Chamberlain, Matt Damon v legendárnej trilógii, a Jeremy Renner.

Fericious

Spisovatelská filmografie

Filmy

2016 Jason Bourne - kniha
2007 Bourneovo ultimátum - kniha
2006 Organizace Alfa: Hádův faktor (TV film) - kniha
2004 Bournův mýtus - kniha
2002 Agent bez minulosti - kniha
1997 Strážci Apokalypsy (TV film) - kniha
1985 Holcroftův pakt - kniha
1983 Vražedný víkend - kniha

TV seriály

1988 Kdo je Bourne? (TV seriál) - kniha
1977 Rhinemann Exchange, The (TV seriál) - kniha

Herecká filmografie

TV pořady

1952 Today (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace