foto

Massimo Serato

  • nar. 31.5.1916
    Oderzo, Benátsko, Itálie
  • zem. 22.12.1989 (73 let)
    Řím, Itálie

Biografie

Italský herec Massimo Serato patřil k oblíbeným romantickým hrdinům filmů čtyřicátých let, později našel uplatnění v žánru tzv. sandálu a meče, v povědomí veřejnosti se pak udržel až do pozdního věku díky televizi i nevelkým rolím v koprodukčních snímcích. Pocházel ze starobylého města Oderzo v severní Itálii a jeho vlastní jméno bylo Giuseppe Seggato, až později přijal lépe vypadající umělecký pseudonym Massimo Serato. V Římě začal studovat univerzitu, studium ale nedokončil a přešel na filmovou školu Centro sperimentale di cinematografia.

Koncem třicátých let začal s herectvím v divadlech, jeho partnerkou v práci i v soukromí se na několik let stala herečka Anna Magnani (1908-1973), narodil se jim syn Luca. Do této doby spadají také Seratovy první zkušenosti s filmovou kamerou, objevil se v malých rolích dvou filmů, jednom italském a jednom francouzském. Brzy se ale dostal k velkým hereckým úkolům vycházejícím z literárních předloh (MALÝ STARODÁVNÝ SVĚT – Piccolo mondo antico, 1940; SEDM SMRTELNÝCH HŘÍCHŮ – I sette peccati, 1941; JAKOUBEK IDEALISTA – Giacomo l′idealista, 1942). Z našeho pohledu je zajímavé, že velkou roli hrál v historickém filmu PEKAŘKA (La fornarina, 1942) po boku Lídy Baarové, která tehdy musela definitivně rezignovat na umělecké aktivity v Čechách.

Svou pověst kvalitního herce stvrdil Serato filmem SLUNCE ZASE VYCHÁZÍ (Il sole sorge ancora, 1946), který se vracel k nedávným událostem z konce války; za tento film obdržel Serato Stříbrnou stuhu od Italského syndikátu filmových novinářů. Z jeho další poválečné filmografie vyniká snímek SRPNOVÁ NEDĚLE (Una domenica d′agosto, 1950), mezitím na sebe v několika dobrodružných filmech oblékl historický kostým (PRINC REBEL – Il principe ribelle, 1947; ZLODĚJ Z BENÁTEK – Il ladro di Venezia, 1950), pozoruhodný výkon podal v adaptaci divadelní hry ŽÍZEŇ PO ŽIVOTĚ (Febbre di vivere, 1953), kde hrál cynického mladíka z bohaté společnosti; tento film měl dobré kritiky, ale diváky v kinech příliš nezaujal.

Kromě Itálie znovu točil také ve Francii (TANEC SMRTI – Danse de mort, 1947; KUPEC BENÁTSKÝ – Le marchand de Venise, 1953), v jedné z adaptací slavné Dumasovy předlohy hrál hraběte Rocheforta (POMSTA MUŠKETÝRŮ – Il boia di Lilla, 1953), v padesátých letech znovu dostal příležitosti v několika francouzských historických filmech, ke spolupráci jej zvali i němečtí filmaři. Na přelomu 50. a 60. let se Massimo Serato objevoval hlavně v žánru tzv. sandálu a meče a odehrál řadu velkých rolí v mytologických a antických příbězích (MEČ A KŘÍŽ – Le spada e la croce, 1958; HERKULOVY LÁSKY – Gli amori di Ercole, 1960; KONSTANTIN VELIKÝ – Constantino il grande, 1962), z hodnotnějších snímků tohoto typu připomeňme alespoň PILÁTA PONTSKÉHO (Ponzio Pilato, 1962) v hlavní roli s Jeanem Maraisem.

V různých žánrech se Serato objevoval i v amerických filmech natáčených ve spolupráci s evropskými koproducenty (55 DNÍ V PEKINGU – 55 Days at Peking, 1963; HRNEC MEDU – The Honey Pot, 1967). Kromě postav stárnoucích seladonů v dobrodružném i westernovém žánru si zahrál také v britské adaptaci literární předlohy Daphne du Maurier (TEĎ SE NEDÍVEJ - Don′t Look Now, 1971). Vzhledem ke zdravotním následkům vážné autonehody se Massimo Serato v 70. letech přestal ve filmu prakticky vyskytovat, příležitostně hrál v televizi, nabídky od filmařů přijímal již jen výjimečně a pro malé role. U nás jsme jej mohli vidět například v komedii NÁSTRAHY VELKOMĚSTA (Il ragazzo di campagna, 1984), naposledy hrál v komedii 32. PROSINEC (32 dizembre, 1988).

Massimo Serato zemřel v Římě 22. prosince 1989 ve věku 73 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1990 Viaggio di nozze in giallo
1989 Fratelli d'Italia
Singolo
1988 32 dicembre
1985 Saving Grace
1984 Neve a Capri (TV film)
Nástrahy velkoměsta
1983 Nana
1982 Pin il monello
Via degli specchi (TV film)
1980 Eden no sono
Estigma
1979 Humanoid
Suor Omicidi
1978 Solamente nero
Un poliziotto scomodo
1977 Il ginecologo della mutua
1976 Cattivi pensieri
1975 Macchie solari
1973 Heroin v ženském táboře
Number one
Teď se nedívej
1972 Beau masque
Cool Million (TV film)
Terza ipotesi su un caso di perfetta strategia criminale
Uomo avvisato mezzo ammazzato... Parola di Spirito Santo
1971 Historia de una traición
Mrtví jezdci
Ritorno del gladiatore piů forte del mondo, Il
Seržant Klems
Un apprezzato professionista di sicuro avvenire
Una nuvola di polvere... un grido di morte... arriva Sartana
1970 Divorzio, Il
Edipeon
Kalifka
Mir hat es immer Spaß gemacht
The Gamblers
1969 Amore breve, L'
Camille 2000
1967 Bello, il brutto, il cretino, Il
Hrnec medu
Lo Scatenato
Magnifico Texano, Il
Notte pazza del conigliaccio, La
1966 00/ciak operazione mondo
I diafanoidi vengono da Marte
Im Nest der gelben Viper - Das FBI schlägt zu
Mujer perdida, La
Téměř dokonalý zločin
1965 Celestina
Centomila dollari per Ringo
Criminali della galassia, I
Desafío en Río Bravo
Desátá oběť
Gladiatore che sfidò l'impero, Il
Superseven chiama Cairo
1964 ...e la donna creò l'uomo
Invincibili sette, Gli
La rivolta dei sette
Leone di Tebe
Maciste alla corte dello zar
Římský kolos
1963 55 dní v Pekingu
Brenno il nemico di Roma
Giacobbe ed Esau
Goliath e la schiava ribelle
L'invincibile cavaliere mascherato
Nejkratší den
Zorro contro Maciste
1962 Colpo segreto di d'Artagnan, Il
Hipnosis
Konstantin Veliký
Marte, dio della guerra
Pilát Pontský
1961 Cid
1960 David e Golia
Femmine di lusso
Gli amori di Ercole
Královna pirátů
Ti aspetterò all'inferno
1959 La Maja Desnuda
La Vengeance du Sarrasin
Slepá ulička
Tunisi top secret
1958 Afrodite, dea dell'amore
Capitan Fuoco
Cavaliere del castello maledetto, Il
The Silent Enemy
1957 Grande ombra, La
Peppino, le modelle e chella là
1956 Carta a Sara
Maruzzella
Suprema confessione
Trovatella di Milano, La
1955 Il falco d'oro
Le avventure di Cartouche
Piccolo vetraio, Il
1954 Eternal Feminas
Foglio di via
Madame du Barry
Opinione pubblica
Vedova X, La
1953 Dramma nella Kasbah
Febbre di vivere
Gioventù alla sbarra
Lucrèce Borgia
Marchand de Venise, Le
Piombi di Venezia, I
Soucit s padlými
1952 Amore rosso
Figlia del diavolo, La
Il boia di Lilla - La vita avventurosa di Milady
1951 Amore e sangue
Due derelitti, I
Il conte di Sant'Elmo
Incantesimo tragico
Schatten über Neapel
Senza bandiera
1950 Domenica d'agosto
Ladro di Venezia, Il
1949 I pirati di Capri
La strada buia
Marechiaro
Monastero di Santa Chiara
Rivale dell'imperatrice, La
Rondini in volo
1948 Cavalieri dalle maschere nere, I
Tanec smrti
1947 Corriere del re, Il
L' Apocalisse
La signora dalle camelie
Prigioniera dell'isola, La
Principe ribelle, Il
1946 Mondo vuole così, Il
Sangue a Ca' Foscari
Slunce zase vychází
1945 Quartieri alti
1944 Pekařka
Sorelle Materassi, Le
1943 Giacomo l'idealista
1942 Luisa Sanfelice
Sette peccati, I
Uomo venuto dal mare, L'
1941 Amore canta, L'
Due cuori sotto sequestro
Piccolo mondo antico
1938 Inventiamo l'amore

TV seriály

1984 Quei 36 gradini (TV seriál)
1977 Spia - Il caso Philby, La (TV seriál)
1969 Nero Wolfe (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace