foto

Allan Edwall

  • nar. 25.8.1924
    Rödön, Jämtlands län, Švédsko
  • zem. 7.2.1997 (72 let)
    Solna, Stockholms län, Švédsko

Biografie

Johan Allan Edwall (1924 –1997) Herec, režisér, zpěvák. Studoval na Královské škole divadelního dramatu. Ztvárnil více než 400 rolí v divadle, ve filmu, v rozhlase i TV. Jako režisér se uvedl celovečerním filmem Eriksson (1969), poté natočil ceněné drama Åke a jeho svět (Åke och hans värld, 1984). Kromě TV děl režíroval i dobrodružný film Piráti moří (Mälarpirater, 1987).

Zlín Film Festival

Herecká filmografie

Filmy

1991 Duo jag (TV film)
1990 I morgon var en dröm (TV film)
1989 Cesta do Melonie
1987 Mälarpirater
1986 Oběť
1984 Ronja, dcera loupežníka
Åke a jeho svět
1983 Hustruskolan (TV film)
Limpan
P & B
1982 Fanny a Alexandr
1981 Kohout
Rasmus na cestách
SOPOR
1980 Jak se stát milionářem
Margyt 1
Sverige åt svenskarna
1979 Margyt 2
1978 Bröllopsfesten (TV film)
1977 Bratři Lví srdce
Den allvarsamma leken
Måndagarna med Fanny
1976 Elvis! Elvis!
1974 Kulstötaren
1973 Emil och griseknoen
Vem älskar Yngve Frej (TV film)
1972 Michal dělá pořádek
Nová země
Spöksonaten (TV film)
1971 Emil i Lönneberga
Vystěhovalci
1970 Ministern
1969 Eriksson
Klabautermanden
Knihkupec, který se přestal koupat
1967 Mennesker mødes og sød musik opstår i hjertet
Mördaren - En helt vanlig person
1966 Hemsöborna (TV film)
Takový je můj život
Träfracken
1965 4 x 4
Djävulens instrument - vyp.
En florentinsk tragedi (TV film)
Festivitetssalongen
Gustav Vasa (TV film)
Hans nåds testamente (TV film)
Hängivelsen
Janus (TV film)
Thérèse Raquin (TV film)
Uppehåll i myrlandet
1964 A co všechny ty ženy
Henrik IV (TV film)
1963 Ett drömspel (TV film)
Hosté večeře Páně
Misantropen (TV film)
Topaze (TV film)
1962 Krátké léto
Kvartetten som sprängdes (TV film)
(TV film)
1961 Briggen Tre Liljor
Ljuvlig är sommarnatten
Mr Ernest (TV film)
1960 Av hjärtans lust
Bröllopsdagen
Pramen panny
På en bänk i en park
Tärningen är kastad
Ďáblovo oko
1959 Lilith (TV film)
Raggare! - herec, vyp.
1958 Hughie (TV film)
Körkarlen
1957 Ingen morgondag
1956 Flamman
1955 Vildfåglar
1954 Dans på rosor
Gud fader och tattaren
1953 Resan till dej

TV seriály

1986 Rasmus na cestách (TV seriál)
1985 Bröderna Lejonhjärta (TV seriál)
1979 Margyt (TV seriál)
Alva si zatančí a zase budou Vánoce (S02E04)
Jednou nahoře, jednou dole (S02E03)
Velké odvšivování (S02E02)
další epizody (9)
1977 Soldat med brutet gevär (TV seriál)
1974 Emil i Lönneberga (TV seriál)
Den stora snöstormen (E13)
Griseknoens märkliga bravader (E12)
Sugga är också galen! (E11)
další epizody (13)
Engeln (TV seriál)
1972 Barnen i höjden (TV seriál)
1970 Röda rummet (TV seriál)
1968 Slättemölla by (TV seriál)

Dokumentární

1986 Dokument Fanny och Alexander
1965 Mitt hem är Copacabana - vyp.

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

1984 Åke a jeho svět

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky