foto

Betty Grable

  • nar. 18.12.1916
    St. Louis, Missouri, USA
  • zem. 2.7.1973 (56 let)
    Santa Monica, California, USA

Biografie

Opět další, 163 cm vysoká (tedy malá), americká herečka, která se narodila jako Ruth Elizabeth Grable 18.12.1916 v Missouri v St.Louis, jako nejmladší ze tří dětí. Otec byl řidič a matka v domácnosti. Ruth byla od dětství velice literárně nadaná. Psala básně, krátké povídky. Další její zálibou byl i tanec, a ona se učila nejen tančit, stepovat a studovat špičkový tanec, ale i hrát na saxofon a zpívat. Školu tance Clark's Dancing School navštěvovala od svých necelých 4 let. Když bylo Ruth 12 let a rodina byla na prázdninách v Californii, rozhodla její matka, že jí dá do Hollywoodské umělecké školy, kde se mimo předmětů vyučoval tanec, step, zpěv, jízda na koni, plavání apod. Filmová studia měla pak po ruce talentované děti a teenagery k dispozici, přímo na jednom místě. Díky tomu si Ruth – Betty vybralo studio Metro, Samuela Goldwyna, a uzavřelo s ní kontrakt. Betty pak hrála ve filmech New Movietone Follies of 1930, Happy Days -1929 a Let's Go Places -1930. V roce 1932 podepisuje smlouvu s RKO Picture, kde působí následující tři roky a hrála např. v těchto filmech: By Your Leave - 1934. Velkou roli dostala v College Swing rok 1938. V roce 1939 se Betty provdala za dětskou filmovou hvězdu Jacka Coogana, a to jí pomohlo v její další filmové kariéře, i když se po třech letech manželství rozvedli.

Betty byla především zpěvačka a tanečnice a tak se ponejvíc uplatňovala v hudebních, revuálních filmech, kde byla ve svém živlu. V roce 1940 to je film - DOWN ARGENTINE WAY, a následují komedie a romantika jako třeba CONEY ISLAND, nebo SWEET ROSIE O'GRADY. V roce 1943 se v červnu vdává za světově známého trumpetistu Harry Jamese, se který měla dvě dcery.Do roku 1944 má na svém kontě od roku 1930 více jak dvacet filmů. Za druhé světové války byla tak populární, že její obrázky a fotky byly vidět téměř na všech letadlech a tancích, vojáci si její foto nosili u sebe.

Natáčí další muzikály jako PIN UP GIRL - 1944, THE DOLLY SISTERS - 1945, THE SHOCKING MISS PILGRIM -1947, THAT LADY IN ERMINE - 1948. MY BLUE HEAVEN - 1950. THE FARMER TAKES A WIFE 1953 a HOW TO MARRY A MILLIONARE - Jak si vzít milionáře s Lauren Bacalovou a Marilyn Monroe, dále :THREE FOR THE SHOW - 1955, THE GIRL CAN'T HELP IT -1956, LUCY WINS A RACE HORSE 1958. V roce 1965 se rozvádí s Harry Jamesem. 60-tá léta : Betty natáčí desky, vystupuje v rozhlase a na scénách divadel. Je velmi žádána v Las Vegas. Vystupuje v TV, natáčí Tv filmy.

V roce 1965 se rozvádí s Harry Jamesem. V roce 1972 se zúčastnila ceny Akademie, ale již na ceremoniálu se jí udělalo špatně, a proto odjela do nemocnice, kde byla hospitalizována. V nemocnici St. John's Hospital v Santa Monica-Californie, jí diagnostikovali rakovinu. Betty ve věku 56 let v roce 1973 umírá. Rozloučení s ní bylo za přítomnosti velmi široké veřejnosti, rodiny a kolegů herců z Hollywoodu, kteří jí přichystali poslední show v Saints Episcopal kostele v Beverly Hills. Její popel je rozprášen v Iglewood Memorial Parku.

Její filmy jsou i v současné době mezi diváky v USA oblíbeny, a stále ještě vydělávají "poměrně" slušné částky peněz. Betty hrála v 82 filmech, natočila 36 písní, které byly ve své době hity.A - za dobu natáčení filmů vydělala tato drobná úspěšná žena přes 5 milonů dolarů.

marťan

Herecká filmografie

Filmy

1959 Verboten!
1955 How to Be Very, Very Popular
Three for the Show
1953 Jak si vzít milionáře
The Farmer Takes a Wife
1951 Call Me Mister
Meet Me After the Show
1950 My Blue Heaven
The Costume Designer - a.z.
Wabash Avenue
1949 The Beautiful Blonde from Bashful Bend
1948 Dáma v hermelínu
When My Baby Smiles at Me
1947 Hollywood Bound - a.z.
Mother Wore Tights
The Shocking Miss Pilgrim
1946 Do You Love Me
Hollywood Park
1945 Diamond Horseshoe
The All-Star Bond Rally
The Dolly Sisters
1944 Four Jills in a Jeep
Pin Up Girl
Story of Carrier X, The - a.z.
Take It or Leave It - a.z.
1943 Coney Island
Sweet Rosie O'Grady
1942 Footlight Serenade
Song of the Islands
Springtime in the Rockies
1941 A Yank in the R.A.F.
I Wake Up Screaming
Moon Over Miami
1940 Down Argentine Way
Tin Pan Alley
1939 Man About Town
Million Dollar Legs
The Day the Bookies Wept
1938 Campus Confessions
College Swing
Give Me a Sailor
1937 This Way Please
Thrill of a Lifetime
1936 Collegiate
Don't Turn 'em Loose
Námořníci jdou
Pigskin Parade
Sun-Kissed Stars at Palm Springs
1935 A Night at the Biltmore Bowl
A Quiet Fourth
Drawing Rumors
Old Man Rhythm
Spirit of 1976, The
The Nitwits
The Spirit of 1976
1934 Business Is a Pleasure
By Your Leave
Elmer Steps Out
Hips, Hips, Hooray!
Love Detectives
School for Romance
Student Tour
Susie's Affairs
Veselý rozvod
1933 Air Tonic
Cavalcade
Child of Manhattan
Melody Cruise
The Sweetheart of Sigma Chi
What Price Innocence?
1932 Hold 'Em Jail
Hollywood Lights
Hollywood Luck
Lady! Please!
Over the Counter
Probation
The Age of Consent
The Flirty Sleepwalker
The Greeks Had a Word for Them
The Kid from Spain
1931 Crashing Hollywood
Ex-Sweeties
Kiki
Palmy Days
1930 Karneval umělců
Let's Go Places
New Movietone Follies of 1930
Whoopee!
1929 Happy Days

TV seriály

1955 Ford Star Jubilee (TV seriál)
Star Stage (TV seriál)

Dokumentární

2017 The Fabulous Allan Carr - a.z.
2009 Hollywoodští rivalové (TV seriál)
2001 War Stories with Oliver North (TV seriál)
1999 Hidden Hollywood II: More Treasures from the 20th Century Fox Vaults (TV film) - a.z.
1997 Hidden Hollywood: Treasures from the 20th Century Fox Film Vaults (TV film) - a.z.
1988 Entertaining the Troops - a.z.
1987 Marilyn Monroe: druhá tvář legendy
1982 Showbiz Goes to War (TV film) - a.z.
1976 All This and World War II - a.z.
1965 Hollywood My Home Town - a.z.
The Love Goddesses
1963 Marilyn - a.z.
1955 Screen Snapshots Series 34, No. 6: Hollywood Shower of Stars
1941 Hedda Hopper's Hollywood No. 2
1938 Screen Snapshots Series 18, No. 4
1937 Screen Snapshots Series 16, No. 10

Host

TV pořady

1972 The 44th Annual Academy Awards (TV pořad)
The Fabulous Fordies (TV pořad)
1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)
1958 The 30th Annual Academy Awards (TV pořad)
1956 The Dinah Shore Chevy Show (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)