foto

Lisa Cholodenko

  • nar. 5.6.1964 (56 let)
    Los Angeles, California, USA

Biografie

Lisina láska k filmu vzplanula během práce asistentky střihu na snímcích Johna Singletona: na Oscara nominovaný Chlapci ze sousedství a Svatba nebo pohřeb, který má na kontě nominaci na Zlatý glóbus. Práce na těchto projektech ji nadchla natolik, že právě tam začala probíhat hladká a přirozená proměna v to, co je dnes sebejistou filmovou kariérou. Poté, co pracovala jako střihačka v řadě filmů se Lisa v osmadvaceti letech rozhodla, že chce studovat filmovou školu. Za krátký čas už chodila na Akademii umění ve státe Kolumbia, kde získala titul M.F.A. ve scénáristice a režii. Pod ochranou svého rádce, Miloše Formana, napsala a režírovala několik výborně hodnocených krátkých filmů včetně snímku Suvenýr (1994), který se promítal na více než 25 mezinárodních filmových festivalech. Další snímek A Dinner Party (1997) vysílala britská, francouzská a švýcarská televize a byl oceněn Channel 4 TX cenou Britského filmového institutu.

V roce 1998, se Lisa pustila do režijní debutu celovečerním filmem Vrcholné umění s Ally Sheedy a Radhou Mitchell v hlavních rolích. Film je temnou meditací o lásce, ztrátě a dilematech, se kterými se musíme každodenně vyrovnávat. Ve filmuí se Lisa zabývá ambicemi a nejasností mezi a osobním úsilím a toho, co je člověk všechno schopen udělat pro úspěch. Film získal mnoho ocenění mimojiné Národní cenu filmové kritiky za herecký výkon Ally Sheedy, diváckou cenu Waldo Salta na Sundance festivalu a Zvláštní Cenu poroty na filmovém festivalu v Deauville.

Když odpočívala během práce na střihu Vrcholné umění, poslouchala hodně hudby. Jednou ráno jí střihač Amy Duddleston přinesl nahrávku Joni Mitchell “Ladies of Canyon”. Lisa ihned dostala nápad – Joni Mitchell se stala katalizátorem Lisina druhého celovečerního filmu Laurel Canyon, který přenáší publikum do srdce Hollywood Hills, domova mnohých hudebníků, herců a dalších bohémů. Film se soustředí na upjatý mladý pár přivábený do epicentra rock’n’rollu bohémským životem. Laurel Canyon měl premiéru v rámci nezávislé sekce v Cannes v roce 2002, kromě toho získal cenu Dorothy Arzner, ředitelky View film festival a v roce 2004 byl nominován na dvě nezávislé ceny Spirit Award.

Podle vzoru Laurel Canyon si Lisa nadále pečlivě vybírá projekty, které bojují s konvencemi a soustředí se na výstřední krásu lidského ducha.

Zdroj: Aerofilms

Režijní filmografie

Filmy

2022 Toni Erdmann
2010 Děcka jsou v pohodě
2004 Dlouhá cesta zpátky
2002 Laurel Canyon
1998 Vrcholné umění
1997 Dinner Party

TV seriály

2019 Neuvěřitelná (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
2018 Tady a teď (TV seriál)
Wake (E07)
Fight, Death (E06)
2015 Facka (TV seriál)
Hector (E01)
2014 Olive Kitteridgeová (TV seriál)
Security (E04)
A Different Road (E03)
Incoming Tide (E02)
další epizody (4)
2010 Hung - Na velikosti záleží (TV seriál)
Bobrland (S02E06)
2005 Láska je Láska (TV seriál)
Laciná láska (S02E04)
2001 Odpočívej v pokoji (TV seriál)
Familia (S01E04)
1993 Zločin v ulicích (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Dokumentární

2019 Příběhy za kamerou (TV seriál)
The Seventies (E04)
The 2000s to Today (E03)
2018 Hal
2004 In the Company of Women (TV film)
1999 Intimate Portrait: Ally Sheedy (TV film)

Host

TV pořady

2015 67. Emmy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce