Reklama

Reklama

Láska je Láska

(seriál)
Kanada / USA, (2004–2009)

Hrají:

Jennifer Beals, Leisha Hailey, Mia Kirshner, Laurel Holloman, Eric Mabius, Kate Moennig, Karina Lombard, Pam Grier, Daniel Sea, Erin Daniels, Rachel Shelley (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(70)

Obsahy(1)

Seriál popisuje skupinku lesbických žen a jejich přátel žijících v Los Angeles. Jenny (Mia Kirschner) je mlada talentovaná spisovatelka, která se po ukončeni vysoké školy přestěhuje se svým přítelem Timem (Eric Mabius) do Los Angeles. Tim a Jenny si ve čtvrti West Hollywood pronajmou dům sousedící s domem Bette (Jennifer Beals) a její partnerky Tiny (Laurel Holloman). Bette a Tina jsou spolu už sedm let a zastihujeme je ve chvíli, kdy hledají dárce sperma, doufajíc, že založeni rodiny jim pomůže posunout vztah ze slepé uličky. Do blízké skupinky přátel Tiny a Betty patří profesionální lámačka srdci Shane (Katherine Moennig), zaclosetovana vrcholová tenistka Dana (Erin Daniels), bisexuální novinářka Alice (Leisha Hailey) a Bettina nevlastni sestra Kit (Pam Grier), hudebnice a vyléčená alkoholička. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (134)

spygirl 

všechny recenze uživatele

Teprve se rozkoukávám, ale zaujalo mě to velice. :-) Sice některé ty ženské jsou mi nesympatické a někdy se mi zdá přehnané, jak někoho až tak zoufale hledají, ale trojice Jenny, Tim a Marina mi to plně vynahrazuje. ;-) --- Z té Mariny začínám mít divný pocit... tak chladnou a falešnou ženskou jsem snad ještě neviděla. Ano, je krásná, ale co z toho... Zato mě čím dál víc zajímá Shane, škoda, že v dabigu má tak slaďoučký hlas, který se k ní vůbec nehodí, takže jednoznačně doporučuji originální verzi s titulky. ;-) --- Chválím perfektní výběr hudby! Co se stalo s Jenny??? Čím více dílů, tím se chová podivněji a trapněji, ach jo. --- 1. řada - 100%, 2. řada - 60%, 3. řada - 80%, 4. řada - 80%, 5. řada - 80%, 6. řada - 60% ()

Wendy 

všechny recenze uživatele

Televizní stanice Showtime po queer seriálu Queer as Folk, kde byly ženské postavy zastoupeny spíše v menšině, připravila další teplou lahůdku, kde je tomu přesně naopak. Pittsburgh, kde chcíp pes, nahradí prosluněné L.A., Babylon jako hlavní podnik kalifornských leseb zase The Planet, ve dne kavárna a v noci hudebně-taneční bar. Méně aktivismu a drog, trochu míň sexu, více originálního přístupu, hlavně co se týče předznělkových scén, v každé sérii jinak tématicky zaměřených (moje oblíbené jsou filmové fantazie v páté sérii). Takový je The L Word. Teď trochu podrobněji (ale téměř spoiler-free) k jednotlivým sériím. Předně musím říct, že první, druhá (co proti ní všichni mají?) a čtvrtá jsou vážně vynikající a pouze s nimi bych neváhala, zda dát pět hvězdiček. Jenže - po dvou úvodních sériích přichází kámen úrazu v podobě třetí. Některé postavy naprosto mění své předchozí motivace a povahové rysy a tak nejsem zprvu na hysterickou, ufňukanou a zpola šílenou Alici, jejíž jednání mi ve výsledku nepřijde ani vtipné ani soucitu hodné, což by asi mělo, a pečující a "vyměklou" Helenu (tohle byl sice fajn krok do budoucna, ale stejně - po tom, co vyváděla v předchozí sérii?) vůbec zvědavá. Nejen ony, nejen zde. Závěr trojky je diskutabilní, mnou přijímán stoicky. Ve čtvrté sérii přichází nové postavy, což není vůbec na škodu, a kvalita opět stoupá. Pátá pak má své klady i zápory. Věc, která mi osobně vadí, je, že se jedna nejmenovaná postava zcela otevřeně stává bitch a outsiderem party (a to jsem ji, narozdíl od většinového zbytku divácké populace, do té doby měla celkem ráda) a nějaké sympatie k ní můžeme hledat pod lupou, což vyvrcholí úvodním dílem šesté série (zasvěcení vědí). Chování Shane zase někdy odporuje veškeré logice. Nejen její. Nejen zde. No a krimi zápletky, které se zdají být od pětky běžnou záležitostí? Prosím vás! V oblasti humoru si LesboLand vede přece jenom líp... Podobně musím odsoudit způsob, jakým seriál pojal transsexualitu, tj. téma, které se na televizních obrazovkách tak často neobjevuje, tudíž by si zasloužila poněkud důstojnější přístup. Snad nás tedy poslední, šestá série příliš nezklame. EDIT: Zklamala. R.I.P., TLW. Oblíbené postavy: Dana Fairbanks, Tasha Williams, Jenny Schecter (1. - 4. série); Howie Fairbanks, Ivan Aycock ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Žádné lacinné melodrama, umělá přecitlivělost, ani omezená zaměřenost na homosexuální publikum, The L Word je o vztazích a byť řeší vztahy lesbické, jejich podstaty a pointy se dají většinou vztáhnout na všechny vztahy obecně. Seriál jsem si během první série, resp. už pilotního dílu zamiloval - emocionální rozpolcenost Jenny a vášnivost její vznikající aféry mapuje cosi zajímavého v lidské touze a sexualitě (5*). Dalším sériím, byť stále používají atraktivní prostředí, duchaplná témata i zajímavé postavy se už laťku první série těsně nepodaří přeskočit. Přesto jsou výtečné, obzvláště zabřednutí do vod transsexuality a dalších na první pohled "obskurních" témat, jenž se nakonec ukážou jako dokonale lidská... Inu, nedosažitelná genialita Six Feet Under může odpočívat v pokoji, ale The L Word si místo v mém žebříčku našlo. 9/10 ()

KuZd 

všechny recenze uživatele

Pripomina mi to tak trochu serial Big Love. De facto se to toci okolo podobnych schemat, je to na podobne "brdo", akorat svet polygmamniho manzelstvi vystridal svet homosexualnich zen - a to je vlastne to jhlavni, co je odlisuje. Zatimco prvni rada byla celkem dobra s ucelenym dejem a mela spad. Druha rada byla velmi slaba - nic poradneho se tam nedelo, jenom hlavni hrdinky obcas vypluly na nejake teple lodi, nebo se zucastnili pochodu za prava teplousu, ale to asi tak vsechno. Hlavni dejova linie druhe rady byla co se tyka rozahu obsahla asi jako 3 dily prvni rady. Nejhorsi na druhe serii byla Jenny a jeji slzave oci v kazdem dilu umocneno jejimi trapnymi spisovatelskymi vizemi... Komu je serial urcen? Prvni rada je urcena urcite sirokemu publiku nezahrnujici jenom lesby a nadrzeny chlapy oproti tomu druha rada je bohuzel uz jen prave pro ne. Dals rady jsem uz radsi nesledovala. ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Originální, nevšední, hezké × jen pro ženy, občas bez děje. The L word je opravdu neobvyklý seriál. Lesbický svět, který řeší své problémy v prosazení se mezi heterolidmi, řešící vztahy, lásku, zklámání. Některé postavy jsou opravdu sympatické, jiné trochu provokují. Můj komentář a názor na seriál by se dal srovnat s komentářem uživatelky Faye. Představitelce Jenny i jí samotné bych vyťala políček, možná ne jeden. Vadí mi i postava Mariny. Bezkonkurenčně nejsympatičtější je Shane, Alice a Dana. Bett a Tina si žijí svůj život a jsem zvědavá zda se jim podaří "počít" potomka či nikoliv. Rozhodně ne všem se tento seriál líbí. ()

Galerie (317)

Zajímavosti (17)

  • Pam Grier, která hraje postavu Kit, sestru Jennifer Beals, v seriálu i zpívá a skladba je na soundtracku. (ČSFD)
  • V každé epizodě se objevuje role, do níž je obsazena známá osobnost, ať už ze světa filmu nebo hudby. (ČSFD)
  • Nové díly seriálu vždy vycházely v TV začátkem roku a v létě načínalo natáčení nových sérií. (ČSFD)

Související novinky

Reklama

Reklama