foto

Germaine Delbat

  • nar. 16.3.1904
    Courbevoie, Francie
  • zem. 24.4.1988 (84 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Francouzská herečka Germaine Delbat v pokročilém věku odehrála desítky vedlejších rolí ve filmu a televizi, od mládí se ale věnovala hlavně divadlu. Narodila se na pařížském předměstí Courbevoie, oba rodiče zastávali posty ředitelů na prestižních pařížských školách a k rozhodnutí dcery stát se herečkou se stavěli odmítavě. Proti jejich vůli studovala Germaine herectví pod vedením slavného Charlesse Dullina a v proslulých kurzech René Simona. I kvůli rodičům přijala raději umělecké jméno (její vlastní jméno bylo Germaine Marie Fuster).

S ohledem na svůj nepříliš atraktivní vzhled se Germaine Delbat v mládí musela na jevišti spokojovat s vedlejšími úlohami, i v nich ale dokazovala, že je výbornou herečkou, takže s přibývajícím věkem se nakonec propracovala i k větším rolím v dramatickém i komediálním žánru. Účinkovala například v pařížských divadlech Théâtre des Arts nebo Théâtre Hébertot, teprve po druhé světové válce se poprvé setkala i s filmem. Do kinematografie vstoupila vedlejší rolí matky jednoho z hlavních hrdinů (Marc Cassot) ve filmu o mladých fotbalistech BOHOVÉ NEDĚLE (Les dieux du dimanche, 1949).

Ještě počátkem padesátých let hrála ve filmu méně často, již tehdy ale s dalšími francouzskými herci dostala menší příležitosti v zahraničních produkcích natáčených ve Francii. Objevila se tak například v britském dramatu A DAY TO REMEMBER (1953) nebo v americkém životopisném filmu ŽÍZEŇ PO ŽIVOTĚ (Lust For Life, 1956). Ve francouzských filmech se mezitím míhala v menších rolích v historických kostýmech (LOLA MONTEZOVÁ – Lola Montès, 1955; KÁŤA – Katia, 1959), dvakrát ji do svých historických filmů angažoval Jean Delannoy (MARIE ANTOINETTA, KRÁLOVNA FRANCIE – Marie Antoinette, la reine de France, 1955; ZVONÍK U MATKY BOŽÍ – Notre-Dame de Paris, 1956), k menším hereckým úkolům ji zvali i další významní režiséři jako André Cayatte, Claude Autant-Lara nebo Anatole Litvak.

Mezitím kromě divadla a filmu začala Germaine Delbat spolupracovat i s novým médiem, televizí, poprvé byla paní Raskolnikovou v adaptaci Dostojevského románu ZLOČIN A TREST (Le crime et le châtiment, 1955), později hrála v řadě seriálů. Z jejího účinkování v divadle se sluší připomenout úspěšnou hru Oskar (1958, 1961), v níž hrála Charlottu, dávnou lásku pana Barniera. Tuto roli si pak zopakovala i ve slavné filmové verzi OSKAR (Oscar, 1968) po boku Louise de Funèse. Právě s de Funèsem se pak ke hře Oskar vrátila ještě jednou na jeviši Théâtre du Palais-Royal v roce 1971. Mezitím menšími kreacemi obohatila dobře známé kriminálky významných režisérů jako byli Georges Lautner (PAŠA – Le pacha, 1968) nebo José Giovanni (POSLEDNÍ ADRESA – Dernier domicile connu, 1970).

V 60. a 70. letech začala v práci Germaine Delbat převažovat televizní tvorba, připomeňme alespoň známější historické seriály jako SLAVNÉ ÚTĚKY (Les evasions célèbres, 1972) nebo LESK A BÍDA KURTIZÁN (Splendeurs et misères des courtisanes, 1975), v nichž se ale opět objevovala jen v menších rolích. Z posledních významnějších filmů je na místě uvést Chabrolovo drama z počátku druhé světové války KREV TĚCH DRUHÝCH (Le sang des autres, 1984). V této době také ukončila i své angažmá v divadle, naposledy hrála v sezóně 1985-1986 v Lyonu v Pirandellově hře Každý má svou pravdu.

Germaine Delbat zemřela v Paříži 24. dubna 1988 ve věku 84 let. Filmových rolí po sobě zanechala přes padesát, bezmála dvojnásobek postav pak odehrála v televizi.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1987 Carnaval des brumes, Le (TV film)
Deux crocodiles, Les
Résidence surveillée
1986 Affaire Marie Besnard, L' (TV film)
1984 Irène et Fred (TV film)
Korsičtí bratři
Krev těch druhých
1982 Bonnes gens (TV film)
1981 Fini de rire, fillette (TV film)
Gaston Lapouge (TV film)
1980 La Nuit de la mort !
1979 Huba toho druhého
Le point douloureux
1978 Hôtel de la plage, L'
Paradis des riches, Le
1977 Bilitis
Dernière sortie avant Roissy
Dům těch druhých (TV film)
Stepující stonožka
1976 Qui j'ose aimer (TV film)
1974 La choisie
Rodina Grossfelderů (TV film)
1973 Le Fils
Le gang des otages
Les trois morts d'Émile Gauthier (TV film)
Plein soleil (TV film)
Provinciale, La (TV film)
Prêtres interdits
1971 Crime et châtiment (TV film)
Si j'étais vous (TV film)
Vipère au poing (TV film)
1970 Poslední adresa
1969 La librairie du soleil (TV film)
1968 Eugénie Grandet (TV film)
La Prisonnière
Paša
1967 Dimanche de la vie, Le
Oskar
1966 Protigangová brigáda
Roger la Honte
1965 Mademoiselle de la Ferté (TV film)
Up from the Beach
1964 Deník komorné
French Dressing
La Confrontation (TV film)
1963 Meč a váhy
1962 Célibataires, Les (TV film)
Gigot
Nůž v ráně
1961 Fanny
Máte ráda Brahmse?
1960 Pravda
1959 Káťa
Marraine de Charley, La
1958 Chaque jour a son secret
Le Septieme Ciel
V případě neštěstí
1957 Fernand clochard
Que les hommes sont bêtes
1956 Châtelaine du Liban, La
Marie-Antoinette reine de France
Mitsou
Napříč Paříží
Toute la ville accuse
Zvoník u Matky Boží
Žízeň po životě
1955 Crime et châtiment (TV film)
Lola Montès
1954 Raspoutine
1953 A Day to Remember
1951 L'étrange Madame X
1948 Dieux du dimanche, Les

TV seriály

1985 Madame et ses flics (TV seriál)
1984 Bavure, La (TV seriál)
Des grives aux loups (TV seriál)
1982 Paris-Saint-Lazare (TV seriál)
1981 Amours des années grises, Les (TV seriál)
Sans famille (TV seriál)
1978 Madame le juge (TV seriál)
Médecins de nuit (TV seriál)
Une femme, une époque (TV seriál)
1977 Bonsoir chef (TV seriál)
Héritiers, Les (TV seriál)
Lune papa, La (TV seriál)
1976 Adios (TV seriál)
Poupée sanglante, La (TV seriál)
1975 L'inspecteur mène l'enquête (TV seriál)
Lesk a bída kurtizán (TV seriál)
1974 Accusée, L' (TV seriál)
Fargeot, Les (TV seriál)
Jean Pinot, médecin d'aujourd'hui (TV seriál)
Un curé de choc (TV seriál)
1973 La ligne de démarcation (TV seriál)
Ton amour et ma jeunesse (TV seriál)
Un homme, une ville (TV seriál)
Éloignement, L' (TV seriál)
1972 Misérables, Les (TV seriál)
Slavné útěky (TV seriál)
Thibault, Les (TV seriál)
1970 Service des affaires classées, Le (TV seriál)
1967 Malican père et fils (TV seriál)
Prunelle, La (TV seriál)
Vidocq (TV seriál)
1966 Allô Police (TV seriál)
Le trompette de la Bérésina (TV seriál)
1965 Dossiers de Jerôme Randax, Les (TV seriál)
1962 Inspektor Leclerc (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)
1957 Énigmes de l'histoire (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace