foto

Paul Bonifas

  • nar. 3.6.1902
    Paříž, Francie
  • zem. 9.11.1975 (73 let)
    Vernouillet, Francie

Biografie

Paul Bonifas byl francouzským divadelním a filmovým hercem, díky dočasnému pobytu v Anglii za druhé světové války dostal řadu příležitosti také v britské kinematografii. Narodil se v Paříži, ale jeho rodiče pocházeli z venkova v jižní Francii. Paul Bonifas po střední škole pracoval jako celní úředník na ministerstvu financí, souběžně ale studoval herectví na pařížské konzervatoři. Od počátku třicátých let 20. století byl několik let členem souboru divadla Théâtre de l’Odéon, kde účinkoval hlavně ve francouzském repertoáru.

Zatím jen výjimečně se objevoval ve filmu, poprvé to byl přepis Dostojevského románu ZLOČIN A TREST (Le crime et le châtiment, 1935), později hrál námořníka v komedii LAVARÈDOVÝCH PĚT CENTŮ (Les cinq sous de Lavarède, 1939) s Fernandelem v hlavní roli. Mezitím vstoupil na jeviště nejslavnější francouzské scény Comédie Française, kde v letech 1936-1939 hrál vedlejší role v řadě zásadních her domácích autorů (Cyrano z Bergeracu, Ruy Blas, Létající doktor, Hra o lásce a smrti).

Na počátku druhé světové války byl Paul Bonifas povolán do armády a v Belgii se zúčastnil bojů proti fašistickému Německu. Po zranění byl účastníkem hromadné evakuace spojeneckých vojáků z Dunkerque do Velké Británie (1940). Po zotavení se v Londýně spojil s dalšími francouzskými umělci a působil v BBC, stál také u zrodu divadla Théâtre Moliere, které hrálo pro početnou komunitu francouzského exilu. Vedlejší role tehdy odehrál v několika britských filmech, například ve válečném dramatu SETKÁNÍ V ALŽÍRU (Candlelight in Algeria, 1944) se setkal s českou herečkou Mílou Reymonovou.

V anglických filmech hrál vesměs Francouze, připomeňme alespoň povídkový projekt PŘÍZRAKY NOCI (Dead of Night, 1945). Po válce se Paul Bonifas vrátil do Francie a znovu byl přijat do Comédie Française, později ale působil na menších scénách. Mezitím znovu točil filmy, nejen ve Francii, znovu byl k filmování zván i do Británie. Z jeho početné poválečné filmografie připomeňme menší kostýmní role ve filmech PAN FABRE (Monsieur Fabre, 1951), ZVONÍK U MATKY BOŽÍ (Notre Dame de Paris, 1956) nebo MARIE ANTOINETTA, KRÁLOVNA FRANCIE (Marie Antoinette la reine de France, 1956). Často hrál také vysoce postavené policisty (JEJICH POSLEDNÍ NOC – Leur dernière nuit, 1958; ZÁTAH NAD MĚSTEM – Rafles sur la ville, 1958).

Kromě divadla a filmu, navázal spolupráci i s televizí, kde se opět objevoval v historických kostýmech, prosadil se také v dabingu. Z televizní tvorby si zaslouží zmínku dva díly oblíbeného historického cyklu LA CAMÉRA EXPLORE LE TEMPS (TEROR A CTNOST: DANTON – La terreur et la vertu: Danton, 1964; TEROR A CTNOST: ROBESPIERRE – La terreur et la vertu: Robespierre, 1964), kde hrál revolucionáře Maurice Duplaye. V dobrodružném filmu VE SLUŽBÁCH KRÁLE (Le miracle des loups, 1961) s Jeanem Maraisem se objevil jako královský lékař, v mezinárodně obsazených projektech z doby druhé světové války hrál několikrát starostu (NEPŘÁTELSKÝ GENERÁL – The Enemy General, 1960; HOŘÍ PAŘÍŽ? – Paris brûle-t-il?, 1966).

Po vystřídání několika divadelních scén se nakonec vrátil na místo svých začátku v Théâtre de l’Odéon, kde v roce 1972 v režii Roberta Hosseina hrál v Gorkého hře Na dně. Ještě počátkem sedmdesátých let se objevil v několika dobře známých filmech, jeho filmografii uzavírá postava starosty v dramatu PAN DUPONT (Dupont Lajoie, 1975).

Paul Bonifas zemřel v městečku Vernouillet nedaleko od Paříže 9. listopadu 1975 ve věku 73 let. Nedaleko odtud poslední léta života trávil ve vesnici Ozouer-le-Voulgis, kde vlastnil menší dům a věnoval se zde včelařství. Zanechal po sobě sedm desítek filmových rolí a za svou aktivní účast ve druhé světové válce byl nositelem Válečného kříže.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1975 Pan Dupont
Père Amable, Le (TV film)
Růžové poupě
1974 Amoureuse Joséphine (TV film)
Antigone (TV film)
Malicroix (TV film)
Návrat velkého blondýna
1973 Braises de décembre (TV film)
Buď zdráv, umělče!
Vlak
1971 Un beau monstre
1970 Heroin
Oslí kůže
Studený pot
1969 Arbre de Noël, L'
Échelle blanche, L'
1967 Alexandre le bienheureux
1966 Hoří v Paříži?
La sentinelle endormie
Plainte contre X (TV film)
Trojitý kříž
1965 Héritage, L' (TV film)
Naïf amoureux, Le (TV film)
1964 100 000 dolarů na slunci
Caméra explore le temps: La terreur et la vertu: Danton, La (TV film)
Caméra explore le temps: La terreur et la vertu: Robespierre, La (TV film)
Vlak
1963 Des frissons partout
Propasti
Voyage à Biarritz, Le
Šaráda
1962 Célibataires, Les (TV film)
Neděle ve Ville d'Avray
1961 Cause toujours, mon lapin
Fanny
Máte ráda Brahmse?
Ve službách krále
1960 Francouzka a láska
Gigolo, Le
Pravda
The Enemy General
1959 Le femme et la pantin
Tulák Archimedes
1958 Bídníci
En légitime défense
Rafles sur la ville
1957 Mademoiselle et son gang
Nous autres à Champignol
Případ doktora Laurenta
1956 Marie-Antoinette reine de France
Trapéza
Zvoník u Matky Boží
1955 Frou-Frou
1953 Lettre ouverte
Leur dernière nuit
1952 Dans la vie tout s'arrange
La Fête à Henriette
La Vérité sur Bébé Donge
The Green Glove
1951 Clara de Montargis
Duel à Dakar
Juliette ou La clef des songes
Pan Fabre
Pardon My French
1946 Bedelia
Lisbon Story
1945 Johnny Frenchman
Přízraky noci
The Man from Morocco
1944 Anglicky snadno a rychle
Heaven Is Round the Corner
Setkání v Alžíru
1942 Mistr jede do Francie
1939 Les cinq sous de Lavarède
1935 Zločin a trest
1934 Voyage de Monsieur Perrichon, Le

TV seriály

1975 Secret des dieux, Le (TV seriál)
1973 La ligne de démarcation (TV seriál)
Un homme, une ville (TV seriál)
1972 Chemins de pierre, Les (TV seriál)
Pot-Bouille (TV seriál)
1971 Madame êtes-vous libre? (TV seriál)
Voyageur des siècles, Le (TV seriál)
1970 Dossiers du professeur Morgan, Les (TV seriál)
Maurin des maures (TV seriál)
1969 Fortune (TV seriál)
1968 Homme de l'ombre, L' (TV seriál)
Záznamy agentury O (TV seriál)
1966 Illusions perdues (TV seriál)
1964 Bayard (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)
1954 Sherlock Holmes (TV seriál)
1951 Foreign Intrigue (TV seriál)

Dokumentární

1966 Qui êtes-vous Polly Maggoo ?

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky