foto

Mariangela Giordano

  • nar. 2.9.1937 (81 let)
    Costa Carnara, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Mariangela Giordano se narodila 2. září 1937 v Costa Carnara, nedaleko Sanrema, v blízkosti francouzské hranice. Její otec byl novinář a publicista Angelo Giordano.

Její herecká kariéra začala v polovině padesátých let minulého století a za padesát let ztvárnila před kamerou necelých osmdesát rolí. Během své kariéry použila několik pseudonymů jako: Marian Dana, Maria Angela Giordano, Mary Gordon či Mary Jordan. Poprvé před kamerou byla již v roce 1949 v malé roli dívky, ve filmu C-MAN. V roce 1954, pak vyhrála "Miss Liguria" a tím se jí otevřely dveře do světové kinematografie.

Mariangela hrávala nejčastěji vedlejší role v italských a španělských thrillerech, erotických filmech a dramatech. V šedesátých letech hrála v mnoha filmech, pod kterými je „podepsán“ její dlouholetý partner, producent Gabriele Crisanti.

Spolupracovala také na řadě komedií s režiséry jako Pipolo Castellano či Carlo Verdone. Známou je komedie, kde Verdone vytvořil manželský pár s Ornellou Muti IO E MIA SORELLA (1987). Mariangela zde hrála Nadiu. Znovu s touto dvojicí pak hrála jako „médium“ v komedii STASERA A CASA DI ALICE (1990). Výborně herecky byla obsazena komedie Maurizia Ponziho IL VOLPONE (LIŠÁK), kde se v roce 1988 objevila Mariangela jako Eliana Voltore.

Jedna z hlavních postav, Solo, se stala jednou ze známých rolí Mariangely. Jednalo se o horor, plný scén nahých dívek LA BIMBA DI SATANA (1982). Další satanistický horor „z pera“ Daria Argenta přišel v roce 1991. V tomto snímku LA SETTA (SEKTA) se pod rolí Kathryn objevuje jméno Maria Angela Giordano. Jednu z hlavních rolí hrála také v roce 1990, v komedii Ettore Scoly IL VIAGGIO DI CAPITAN FRACASSA. V hororovém filmu, španělského režiséra Jesuse Franca KILLER BARBYS (MASO PRO ZÁMECKOU PANÍ) 1996, hrála roli hraběnky. Upřímně se ale musí přiznat, že film není zrovna nejpovedenějším snímkem tohoto žánru.

Roku 2005 hrála pod režisérem režisérem Ferzanem Ozpetekem v dramatu CUORE SACRO (SVATÉ SRDCE) a to byla také poslední role Mariangely před filmovou kamerou. Film a jeho protagonisté získali mnoho ocenění a nominací, zejména „Stříbrnou stuhu“ a „David di Donatello Awards“. Dnes nejsou dostupné téměř žádné informace o soukromém životě Mariangely, po ukončení filmové kariéry.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herecká filmografie

Filmy

2005 Svaté srdce
2004 A luci spente
1997 Panarea
1996 Maso pro zámeckou paní
1995 Tutti gli anni una volta l'anno
1994 Perdiamoci di vista!
1992 Ci hai rotto papà
1991 Bronzová těla
Sekta
1990 Stasera a casa di Alice
Viaggio di Capitan Fracassa, Il
1988 Big Man IV. - Pekelná pojistka (TV film)
Lišák
1987 Io e mia sorella
Noi uomini duri
1984 Il motorino
Skipper (TV film)
1982 Bimba di Satana, La
1981 Noci hrůzy
1980 Patrick vive ancora
1979 Giallo a Venezia
Malabimba
1978 Commissario di ferro, Il
Moglie nuda e siciliana
1977 Dove volano i corvi d'argento
Giorno alla fine di ottobre, Un
1976 Che dottoressa ragazzi
Conto è chiuso, Il
Il colpaccio
Le impiegate stradali
1975 Altro Dio, L'
Quant'è bella la Bernarda, tutta nera, tutta calda
1973 Racconti di Canterbury N. 2, I
1972 Decameron No. 2 - Le altre novelle del Boccaccio
Decameron No. 4 - Le belle novelle di Boccaccio
1971 Stirpe di Caino, La
1969 I Quattro del pater noster
Taglia è tua... l'uomo l'ammazzo io, La
Una lunga fila di croci
1968 Joko invoca Dio... e muori
Tre croci per non morire
1966 Come imparai ad amare le donne
Djurado
Una vergine per il principe
1965 Te lo leggo negli occhi
1964 Poslední puška
Sette a Tebe
1963 La smania addosso
1962 Canzoni a tempo di twist
1961 Gli scontenti
Il Re di Poggioreale
Il ratto delle sabine
Ursus
Ursus nella valle dei leoni
1960 Regina delle Amazzoni, La
1958 Quando gli angeli piangono
1957 Buongiorno primo amore!
Mensajeros de paz
1956 Banda poctivců
1955 Cortile
Da qui all'eredità
Dramma nel porto
Il falco d'oro

TV seriály

1999 Força de Um Desejo (TV seriál)
1989 Vigile urbano, Il (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace