foto

Beau Willimon

Biografie

Pack Beauregard (ani se to nesnažte vyslovit) Willimon, zkráceně tedy "Beau" Willimon se narodil 26. Listopadu, 1977. Jeho otec byl kapitánem amerického námořnictva a jako malý se tak často stěhoval, než se konečně rodina usadila ve městě St. Louis, Missouri, kde se jeho otec stal právníkem. 

Nejprve studoval na škole Johna Burroughse, kde navštěvoval kupříkladu hodiny hraní od Jona Hamma. V roce 1999 získal "Bachelor of Arts" degree z Kolumbijské univerzity. Už během studia se velmi zajímal o politiku - účastnil se kampaní předních politiků jako např. senátní kampaně Hilary Clintonové v roce 2000 či prezidentské kampaně Howarda Deana v roce 2004. 

Jeho kariéra byla od začátku plná překážek, tu největší si zapříčinil vlastní závislostí na alkoholu. Taktéž vystřídal několik prací, stavěl sety, pomáhal v galerii či dělal baristu. To vše se změnilo poté, co se v New Yorku zapsal do scenáristické školy. Jeho první hra Farragut North byla inspirována právě zkušenostmi z prezidentských kampaní a v pozdějších letech mu vynesla několik ocenění. Filmový fanoušci ji znají pod jménem "Ides of March", tedy filmovou adaptací, která měla premiéru 11. Listopadu 2011, která získala mimo jiné nominaci na Oscarový scénář v roce 2012. 

Jeho nejnovějším dílem je proslule známá adaptace starší BBC série House of Cards pro americkou internetovou streamovací službu Netflix.

Ondřej "dO_od" Mrázek

Scenáristická filmografie

Filmy

2018 Marie, královna skotská
2011 Den zrady - scénář, divadelní hra

TV seriály

2018 The First (TV seriál)
Separation (E01)
2016 Domek z karet (TV seriál)
52. kapitola (S04E13)
40. kapitola (S04E01)
2015 Domek z karet (TV seriál)
39. kapitola (S03E13)
38. kapitola (S03E12)
33. kapitola (S03E07)
další epizody (4)
2014 Domek z karet (TV seriál)
26. kapitola (S02E13)
25. kapitola (S02E12)
24. kapitola (S02E11)
další epizody (7)
2013 Domek z karet (TV seriál)
13. kapitola (S01E13)
12. kapitola (S01E12)
11. kapitola (S01E11)
další epizody (10)

Tvůrcovská filmografie

TV seriály

2018 The First (TV seriál)
Near and Far (E08)
The Choice (E07)
Collisions (E06)
další epizody (8)
Domek z karet (TV seriál)
73. kapitola (S06E08)
72. kapitola (S06E07)
71. kapitola (S06E06)
další epizody (8)
2017 Domek z karet (TV seriál)
65. kapitola (S05E13)
64. kapitola (S05E12)
63. kapitola (S05E11)
další epizody (13)
2016 Domek z karet (TV seriál)
52. kapitola (S04E13)
51. kapitola (S04E12)
50. kapitola (S04E11)
další epizody (13)
2015 Domek z karet (TV seriál)
39. kapitola (S03E13)
38. kapitola (S03E12)
37. kapitola (S03E11)
další epizody (13)
2014 Domek z karet (TV seriál)
26. kapitola (S02E13)
25. kapitola (S02E12)
24. kapitola (S02E11)
další epizody (13)
2013 Domek z karet (TV seriál)
13. kapitola (S01E13)
12. kapitola (S01E12)
11. kapitola (S01E11)
další epizody (13)

Herecká filmografie

Dokumentární

2019 Netflix vs. the World - a.z.
2014 Lennon or McCartney

Host

TV pořady

2013 The Writers' Room (TV pořad)

Fanoušci tvůrce