foto

Emmanuelle Devos

  • nar. 10.5.1964 (55 let)
    Puteaux, Hauts-de-Seine, Francie

Biografie

Emmanuelle Devos je dcerou známé komediální herečky Marie Henriau a manželkou herce Gillese Cohena. Svou první vetší roli získala ve snímku Arnauda Desplechina LA VIE DES MORTS (1991) po boku své přítelkyně a kolegyně Noémi Lvovsky. V roce 1997 byla nominována na Césara v kategorii Nadějná herečka za roli v dalším snímku režiséra Desplechina COMMENT JE ME SUIS DISPUTÉ…

Velký úspěch zaznamenala v roce 2002, kdy obdržela Césara pro Nejlepší herečku v hlavní roli za film SUR MES LÈVRES režiséra Jacquese Audiarda, jejím hereckým protějškem zde byl Vincent Cassel. Jejím dalším snímkem byl L'ADVERSAIRE (2002), kde sekundovala Danielu Auteuilovi. Za tento snímek byla nominována na Césara za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli. Další nominace, tentokrát za hlavní roli, přišla v roce 2005 díky dalšímu snímku Arnauda Desplechina ROIS ET REINE. Třikrát si zahrála s hereckým kolegou Vincentem Lindonem, v roce 2005 ve snímku LA MOUSTACHE, v roce 2007 v CEUX QUI RESTENT a naposledy v roce 2011 ve filmu LA PERMISSION DE MINUIT. V dalším filmu Desplechina hvězdně obsazeném UN CONTE DE NOËL (2008) si zahrála po boku Mathieu Amalrica a Anne Consigny, s nimiž se znovu potkala o rok později ve snímku LES HERBES FOLLES (2009) režiséra Alaina Resnais.

Za roli ve snímku A L'ORIGINE (2009) režiséra Xaviera Giannoli získala dalšího Césara pro nejlepší herečku ve vedlejší roli. V roce 2012 byla členkou hlavní poroty na filmovém festivalu v Cannes.

R "fleurette" G

Herecká filmografie

Filmy

2019 Mes jours de gloire
2018 Amin
2017 Dove non ho mai abitato
Číslo jedna
2016 Moka
Sladké sny
2014 Arrête ou je continue
Jacky au royaume des filles
La loi, le combat d'une femme pour toutes les femmes (TV film)
On a failli être amies
2013 Chvíle setkání
La Vie domestique
Violette
2012 Druhý syn
Rue Mandar
2011 Když půlnoc dovolí
Pourquoi tu pleures?
2010 Když láska kvete (TV film)
2009 Angelo, tyran de Padoue (TV film)
Bancs publics (Versailles rive droite)
Coco Chanel
Hezounci
Les Herbes folles
Spiklenci
À l'origine
2008 Nevyřčené
Plus tard
Tailleur pour dames (TV film)
Vánoční příběh
2007 Deux vies... plus une
J'attends quelqu'un
Le Créneau
Ti, kteří zůstávají
2005 Gentille
Knír
Tlukot mého srdce se zastavil
2004 Gillesova žena
Králové a královna
Vítejte ve Švýcarsku
2003 Il est plus facile pour un chameau...
Petites coupures
Rencontre avec le dragon
2002 Nebe na dosah
Nepřítel
2001 Phobies (TV film)
Temps perdu, Le (TV film)
Čti mi ze rtů
2000 Aïe
Cours toujours
Esther Kahn
Les Cendres du paradis
Lire la mort (TV film)
Tontaine et Tonton (TV film)
Vive nous!
1999 La finale (TV film)
Možná
Nebojím se života
Roule ma poule
Tentation de l'innocence, La
1998 Les grands enfants (TV film)
Un mois de réflexion (TV film)
1997 Artemisia
Le Déménagement
Vérité est un vilain défaut, La (TV film)
1996 Anna Oz
Tendre piège (TV film)
Učená pře aneb Můj pohlavní život
Échappée belle (TV film)
1994 Consentement mutuel
Oublie-moi
Vlastenci
À Clara
1992 Hlídka
1991 Život mrtvých
1990 Embrasse-moi
1989 Dis-moi oui, dis-moi non
1987 Pension, La
1986 On a volé Charlie Spencer!

Dokumentární

2008 Europas Erbe - Die großen Dramatiker (TV seriál)
2004 L'envers du désir
2002 Un jour dans la vie du cinéma français (TV film)
1987 La Nuit des Molières (TV seriál)

Host

TV pořady

2008 La grande librairie (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1990 Klíče od pevnosti Boyard (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)

Fanoušci tvůrce