foto

Victor Hugo

  • nar. 26.2.1802
    Besançon, Doubs, Francie
  • zem. 22.5.1885 (83 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Victor-Marie Hugo byl jeden z nejslavnějších francouzských básníků a spisovatelů. Byl také prozaikem, dramatikem, esejistou a vrcholným představitelem romantismu. Narodil se 26. února 1802 v Besanconu jako třetí syn Josepha Léopolda Sigisberta Huga a Sophie Trébuchet. Jeho otec byl vysoce postaveným důstojníkem napoleonské armády, stoupencem Napoleona, jeho matka byla extrémní katolickou royalistkou, přívrženkyní krále Jakuba a monarchie. Hugo měl dva bratry – Abela Josepha Huga a Eugéna Huga. S rodinou se kvůli důstojnické kariéře jeho otce často stěhovali.

Již od malička se jeho matka velmi dominantně podílela na Hugově výchově a vzdělání. V důsledku toho Hugova první díla v poezii a próze odrážela její vášnivé oddání víře a Králi. Teprve během událostí vedoucích k Francouzské revoluci v roce 1848, začal Hugo vzdorovat svému katolickému royalistickému vzdělání a stal se stoupencem volnomyšlenkářství a přívržencem republiky. Roku 1845 vstoupil do politiky. Zprvu byl politickým stoupencem Napoleona III., brzy však začal vystupovat jako jeho odpůrce a stal se zastáncem liberálního socialismu. V důsledku převratu (1851) byl nucen odejít do exilu, ve kterém žil téměř dvacet let. Pobýval v Bruselu a Jersey, nakonec se ale usadil na ostrově Guernsey. Do Paříže se opět vrátil až v roce 1870.

V roce 1822 se oženil s Adele Foucher. Společně měli pět dětí: Léopolda (zemřel jako nemluvně), Léopoldine, Charlese, Francois-Victora a Adele. Jeho manželka v roce 1833 navázala milostný poměr s jeho dobrým přítelem, kritikem Sainte-Beuvem, ve stejném roce se Victor seznámil s herečkou Juliette Drouet (Julienne Gauvain), která se stala jeho milenkou. Tento milenecký poměr, i přes další milenky v Hugově životě, trval až do Juliettiny smrti, tedy skoro padesát let.  Victor věnoval Juliette mnoho svých básní, ona jemu napsala velké množství dopisů. Jejich milostná korespondence vyšla knižně pod názvem Lettres à Juliette Drouet 1833-1883: le livre de l'anniversaire par Victor Hugo et Juliette Drouet v roce 1964.

Victor Hugo zemřel 22. května 1885 v Paříži, je pochován v pařížském Panthéonu. V den jeho pohřbu byl vyhlášen státní smutek, na jeho památku byla zřízena dvě muzea – v jeho domě na ostrově Guernsey a druhé v jeho bytě v paláci Rohan na Place des Vosges.

Dílo:
Za svůj život stihl napsat velké množství románů, dramat a poezie. Psal také divadelní hry, cestopisy, eseje a politické projevy. Po jeho smrti vyšly jím napsané paměti a záznamy. Ve svých dílech se zaměřoval na filosofické, politické, lyrické a snové oblasti, mísil tragédii s komedií, krásu s ošklivostí a vznešenost s groteskou. Nadčasově se také dotkl řady sociálních problémů.

Za zmínku stojí s jistotou tato díla:
Chrám Matky Boží v Paříži (Notre-Dame de Paris, 1831), historický román ze středověké Paříže za doby vlády Ludvíka XI. Hlavním hrdinou je hrbatý zvoník Quasimodo z chrámu Matky Boží. Toto dílo bylo přeneseno na filmové plátno celkem šest krát, z toho jednou do animované pohádky (1996). Hrbatého Quasimoda si zahrál např. Anthony Hopkins (1982), Mandy Patinkin (1997), Anthony Quinn (1956) nebo Charles Laughton (1939).

Dalším dílem Victora Huga jsou Bídníci (Les Misérables, 1862), ve kterých zachycuje život francouzského lidu v 1. třetině 19. století. Hlavní postavou tohoto románu je Jean Valjean, bývalý galejník, kterého kvůli nedodržení podmínky stíhá policejní prefekt Javert. Toto dílo bylo zfilmováno celkem osm krát, z toho dvě adaptace (1998, 2012) jsou muzikálové. Jeana Valjeana si zahrál např. Jean Gaben (1958), Liam Neeson (1998), Gérard Depardieu (2000) nebo Russel Crown (2012). V roli Javerta se objevil např. Geoffrey Rush (1998), John Malkovich (2000) nebo Hugh Jackman (2012).

Muž, který se směje (L'Homme qui rit, 1869) je historické drama z anglického prostředí, které zachycuje přelom 17. A 18. století. Motiv knihy je podobný románu Chrám Matky Boží v Paříži, hlavní postavou je mladý muž, kterému byla v dětství znetvořena tvář do „věčného úsměvu". Tímto způsobem se v Anglii poznamenávaly všechny nechtěné a odložené děti. Toto dílo bylo zfilmováno celkem dvakrát – v roce 1928 a 2012.

Victor Hugo napsal mimo jiné také množství divadelních her, které se nejednou staly předlohou divadelních inscenací. Zajímavé také je, že podle dvou Hugových her, napsal svou operu italský skladatel Giuseppe Verdi.

-Král se baví (Le Roi s'amuse, 1832), předloha pro Verdiho operu Rigoletto
-Ruy Blas (1838)
-Hernani (1830) - Československý TV film (1967), předloha pro Verdiho operu Ernani
-Marie Tudorovna (Marie Tudor, 1833)
-Angelo, tyran padovský (Angelo, tyran de Padoue, 1835)
-Marion de Lorme (1829)

Zuzana "Bobbles" Boukalová

Spisovatelská filmografie

Filmy

2019 Les Miserables (TV film) - kniha
2015 Hunchback of Notre Dame, The - kniha
2012 Bídníci - kniha
Muž, který se směje - kniha
2011 Sněhy Kilimandžára - kniha
2010 Les Misérables - koncert z Londýna (divadelní záznam) - kniha
2002 Notre Dame de Paris - Live Arena di Verona (TV film) - kniha
Zvoník u Matky Boží II - kniha
2000 Bídníci (TV film) - kniha
1999 Notre-Dame de Paris (TV film) - kniha
Quasimodo d'El Paris - kniha
1998 Bídníci - kniha
Král se baví (divadelní záznam) - kniha
1997 Zvoník od Matky boží (TV film) - kniha
1996 Zvoník u Matky Boží - kniha
1995 Bídníci 20. století - kniha
Les Misérables in Concert (divadelní záznam) - kniha
1987 Conscience, La - kniha
Gavroche (TV film) - kniha
1986 Gioconda, La (TV film) - kniha
Hunchback of Notre-Dame, The (TV film) - kniha
1982 Bídníci (TV film) - kniha
Ernani (TV film) - kniha
Ubožáci - kniha
Zvoník od Matky Boží (TV film) - kniha
1979 Jean Valjean monogatari (TV film) - kniha
1978 Bídníci (TV film) - kniha
1977 Kozete - kniha
1976 The Hunchback of Notre Dame (TV film) - kniha
1974 Lucrezia Borgia (TV film) - kniha
1967 Hernani (TV film) - kniha
1966 Uomo che ride, L' - kniha
1963 Théâtre de la jeunesse: Jean Valjean, Le (TV film) - kniha
1962 Quatre-vingt-treize (TV film) - kniha
Théâtre de la jeunesse: Gavroche, Le (TV film) - kniha
1961 Jean Valjean - kniha
1958 Bídníci - kniha
1957 Nanbanji no semushi-otoko - kniha
1956 Zvoník u Matky Boží - kniha
1953 Sea Devils - kniha
1952 Les Miserables - kniha
1950 Re mizeraburu: kami to akuma - kniha
Re mizeraburu: kami to jiyu no hata - kniha
1948 Miserabili, I - kniha
1946 Il tiranno di Padova - kniha
1944 Boassa, El - kniha
1943 Los Miserables - kniha
1939 Zvoník od Matky Boží - kniha
1937 Jeden z bídníků - kniha
1935 Bídníci - kniha
1934 Bídníci - kniha
1931 Jean Valjean - kniha
1929 Bishop's Candlesticks, The - kniha
1928 Muž, který se směje - kniha
1925 Les misérables - kniha
1923 The Spanish Dancer - kniha
Toilers of the Sea - kniha
Zvoník u Matky Boží - kniha
1922 Esmeralda - kniha
Tense Moments from Great Plays - kniha
Tense Moments with Great Authors - kniha
1921 Das grinsende Gesicht - kniha
1919 Toilers, The - kniha
1917 Bídníci - kniha
Darling of Paris, The - kniha
1913 Bishop's Candlesticks, The - kniha
Misérables - Époque 1: Jean Valjean, Les - kniha
Misérables - Époque 2: Fantine, Les - kniha
Misérables - Époque 3: Cosette, Les - kniha
Misérables - Époque 4: Cosette et Marius, Les - kniha
1911 Notre-Dame de Paris - kniha
1909 Les Miserables (Part I) - kniha
Misérables, Les - kniha
Roi s'amuse, Le - kniha
1905 Esmeralda - kniha

TV seriály

2019 Les Misérables (TV seriál) - kniha
Episode 6 (E06) - kniha
Episode 5 (E05) - kniha
Episode 4 (E04) - kniha
další epizody (5)
2018 Les Misérables (TV seriál) - kniha
Episode 1 (E01) - kniha
2009 Au siècle de Maupassant: Contes et nouvelles du XIXème siècle (TV seriál) - kniha
2007 Les Miserables: Šódžo Cosette (TV seriál) - kniha
1973 Miserables, Los (TV seriál) - kniha
1972 Misérables, Les (TV seriál) - kniha
1967 Les Misérables (TV seriál) - kniha
Miseráveis, Os (TV seriál) - kniha
1966 Hunchback of Notre Dame, The (TV seriál) - kniha
1964 Miserabili, I (TV seriál) - kniha
1963 Novela (TV seriál) - kniha
1953 Medallion Theatre (TV seriál) - kniha
1952 Monodrama Theater (TV seriál) - kniha
1950 Robert Montgomery Presents (TV seriál) - kniha
1949 Your Show Time (TV seriál) - kniha

Dokumentární

1987 Biography (TV seriál) - kniha
1957 Déroute, La - kniha

TV pořady

1971 Great Performances (TV pořad) - kniha

Scenáristická filmografie

Filmy

2010 G. Verdi: Rigoletto (TV film) - divadelní hra
2009 Angelo, tyran de Padoue (TV film) - divadelní hra
2002 Ruy Blas (TV film) - divadelní hra
1993 Měsť šuta - divadelní hra
1985 Angelo, tyran de Padoue (TV film) - divadelní hra
1982 Rigoletto - divadelní hra
1981 Rigoletto (TV film) - divadelní hra
1979 Ruy Blas (TV film) - divadelní hra
1977 Rigoletto (TV film) - divadelní hra
1975 Rigoletto (TV film) - divadelní hra
1972 Ruy Blas (TV film) - divadelní hra
1967 Marion Delorme (TV film) - divadelní hra
1966 Marie Tudor (TV film) - divadelní hra
1957 Mangeront-ils? (TV film) - divadelní hra
1948 Ruy Blas - divadelní hra
1946 Rigoletto - divadelní hra
1941 Il re si diverte - divadelní hra
1918 Marion de Lorme - divadelní hra
1909 Duke's Jester or A Fool's Revenge, The - divadelní hra
Fool's Revenge, A - divadelní hra
Ruy Blas - divadelní hra

TV seriály

2006 Metropolitan Opera: Live in HD (TV seriál) - divadelní hra

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace