Reklama

Reklama

Zvoník od Matky boží

(TV film)
  • Česko Zvoník z chrámu Notre Dame (více)

Obsahy(1)

Další z adaptací klasického románu francouzského spisovatele Victora Huga z roku 1997. Znetvořený, ale šlechetný zvoník Quasimodo pomáhá krásné cikánce Esmeraldě, do které se osudově zamiloval zločinný páter Frollo. Nesmrtelný příběh o síle lidskosti, skrývající se tam, kde by ji nikdo nečekal doplňují skvělými výkony Mandy Patinkin a Richard Harris. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (35)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, které filmové zpracování tohoto slavného románu od Victora Huga je nejlepší. Do chvíle, než jsem uviděl první minuty této adaptace to byl film z roku 1956 s Ginou Lollobrigidou a Anthony Quinnem. Jenže je to už hodně starý film, a to stáří je na něm velmi znát. Naopak na Medakově adaptaci jakoby 22 let nebylo znát a navíc ze všech filmových zpracování ukazuje už od první minuty nejsyrověji chudobu a bídu pařížských ulic na konci 15. století. Nejvíce to zdůrazňuje s protikladem Španělska, které tou dobou vysílá Kryštofa Kolumba za oceán a bohatým pařížským dvorem. Dalším nesporným kladem je herecké obsazení. Mandy Patinkin známý spíše jako chirurg z NEMOCNICE CHICAGO HOPE je snad nejhrbatějším zvoníkem. Přesto není ale tím nejnechutnějším. Tím beze sporu je Charles Laughton z filmu z roku 1939. Další herci už ale podle mě zajímají ve svých rolích oproti jiným adaptacím ty prvotní pozice. Richard Harris v roli Froda je tím nejošklivějším. Do jisté míry připomíná Maxe Schrecka z Upíra Nosferatu. Salma Hayek je naopak tou nejkrásnější Esmeraldou a Nigel Terry nejvíce přesvědčivým Ludvíkem XI. Kdyby v této roli neuspěl, byl by to obrovský propadák, když jeho nejznámější role je král Artuš z filmu EXCALIBUR. Diváka rozhodně zaujme i zpracování katedrály Notre-Dame, tentokrát jen s jednou věží, tak jak celý film po vizuální stránce. Tohle vše by jistě znamenalo, že se jedná o nejlepší zpracování Zvoníka od Matky Boží. Jenže to vše kazí ten naprosto změněný konec, který odporuje literární předloze. Esmeralda tentokrát nekončí na popravišti a žije dál. Naopak umírá jen Quasimodo. Tak takhle bohužel ne. Tohle pro mě je naprosto zprzněný konec literární klasiky. [1174. hodnocení, 29. komentář, 56%] ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Průměrný film, ale nadprůměrní herci. Hlavně Richard Harris jako Frollo je vizáží naprosto dokonalej a herecky to zvládá taky bravurně a podle mě byl nejlepší postavou tohohle filmu. Mandy Patinkin je herecky taky výbornej a všechny jeho pohyby vypadaj uvěřitelně a má skvělou masku, ale jeho normální polovina obličeje vypadala podle mě až moc dobře. Salma Hayek sice jako jediná nehrála úlně přesvědčivě, jenže typově se na to hodila úplně dokonale, takže z tohohle snímečku nakonec vylez docela pěknej film ()

Reklama

Faidra 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, která adaptace téhle Hugovy knihy je nej. Tahle to sice s přehledem není a navíc to kazí cukerínový a zcela předloze odporující konec, ale má to jeden nesporný klad - herce. Především Esmeraldu (pro diváky telenovel - ano, Esmeralda je i literární postava), pro kterou nemohli najít lepší představitelku než Salmu. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Nie zlé spracovanie, ale videl som lepšie. Ťahá to predovšetkým dvojica diabolský Harris (výzor na spôsob Nosferatu) a zvodná Hayeková - ten jej dekolt, ani sa Quasimodovi nedivím, keď prenesie, prečo aj on nie je z kameňa. Zamaskovaný Patinkin v roli Quasdimodo iba priemer, hlavne keď to porovnám s Hopkinsom, Quinnom alebo Laughtonom. Spracovanie má čiastočné iný dej a Quasimodo nie je úplne pako, skôr príliš premúdrelý, číta a tlačí klihy. Síce to nie je na škod, ale už z toho ide iný fíling. Vzhľadom na televízne spracovanie má film celkom veľkú výpravu. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Victor Hugo by se musel obracet v hrobě, kdyby mohl spatřit, co dokázali s jeho příběhem udělat nadutí scénáristé. Slavný román je výjimečný svou rozsáhlostí a dějovou propracovaností, každá postava v něm hraje svou významnou roli a emoce jsou cítit z téměř každého dialogu a zvratu. Zato film je zoufale plochý a chladný, příběh výrazně osekaný a stlačený pouze okolo tří hlavních postav, které mají za úkol probudit v divákovi soucit a spoluúčast. Jediné, co drží snímek opravdu nad vodou, jsou kromě hudby výborní herci, kteří byli do jednoho bezchybně obsazeni. Ať už nádherná Salma, která přesně splňuje představu čarovné cikánské divy, odpudivý a současně lidský Patinkin nebo excelentní Harris, který vystihl démonického Frolla skutečně obdivuhodně. Jinak už ale není co vyzdvihovat. Závěr a vůbec celý děj zde možná vyzní náramně libozvučně, ale jedná se vlastně o totální destrukci dokonalé a jedinečné předlohy. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se v maďarské Budapešti, francouzském Rouenu a také v Praze. Filmování bylo zahájeno v červenci 1996 a skončilo v září téhož roku. (fiLLthe3DD)

Reklama

Reklama