foto

Delphine Seyrig

  • nar. 10.4.1932
    Bejrút, Libanon
  • zem. 15.10.1990 (58 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Francouzská herečka Delphine Seyrig, celým jménem Delphine Claire Beltiane Seyrig, se narodila v Bejrútu v Libanonu, kde její otec, významný vědec Henri Seyrig (1895-1973), tehdy prováděl archeologické výzkumy, matka Hermine de Saussure (1901-1984) pocházela z rodiny astronoma Léopolda de Saussure. Seyrig v té době v Libanonu vedl Francouzský archeologický institut a dlouhodobě zde žil i s rodinou, Delphine tedy strávila dětství na Blízkém Východě. Za druhé světové války působil Seyrig jako diplomat v USA, později se vrátil do Libanonu, ale Delphine byla poslána na školy do Francie.

Hereckou průpravu získala Delphine Seyrig na školách Centre Dramatique de l'Est a Comédie de Saint-Étienne, tehdy také získala první nevelkou roli v americkém seriálu SHERLOCK HOLMES (1954), který se natáčel ve Francii. Krátce poté odešla do New Yorku, kde pokračovala ve studiu herectví v Actors Studio, načež následovala další role v krátkém filmu PULL MY DAISY (1959). V roce 1960 se vrátila do Francie a začala aktivně hrát divadlo, v šedesátých letech ji bylo možno vidět především v Théâtre Hebertot a Théâtre Antoine, její doménou byl moderní francouzský repertoár, ale také například ruská klasika. Za své výkony na divadelních prknech byla v letech 1967 a 1983 oceněna Syndikátem kritiků. Pověst nadějné a krásné herečky pochopitelně neušla zájmu filmařů a od počátku šedesátých let začala narůstat její filmografie ve spolupráci se slavnými režiséry.

První hlavní roli sehrála v nekonvenčním filmu LONI V MARIENBADU (L'année dernière à Marienbad, 1961), který natočil inovátorský režisér Alain Resnais. Filmu se dostalo několika mezinárodních ocenění včetně Zlatého lva za nejlepší film na festivalu v Benátkách. Tam také zabodoval další Resnaisův film, MURIEL OU LE TEMPS D'UN RETOUR (1963), opět s Delphine Seyrig v hlavní roli. Ta si za svůj herecký výkon přivezla z Benátek Volpiho pohár. Delphine Seyrig nejen díky vyrůstání v různých zemích, ale také studiem získala vynikajicí jazykové vybavení, kromě francouzštiny mluvila plynně anglicky a německy, ve všech třech jazycích také točila. Již v šedesátých letech byla znovu zvána k práci v Hollywoodu, kde natočila například psychologické drama NEHODA (Accident, 1967).

Navázala také významnou spolupráci s předními tvůrci francouzské nové vlny, s Françoisem Truffautem natočila film UKRADENÉ POLIBKY (Baisers volés, 1968), který byl nominován na Oscara. S dalším významným režisérem, Luisem Buñuelem, natočila filmy MLÉČNÁ DRÁHA (La voie lactée, 1969) a NENÁPADNÝ PŮVAB BURŽOAZIE (Le charme discret de la bourgeoisie, 1972). Z její práce v zámoří stojí za zmínku menší role ve slavném politickém thrilleru ŠAKAL (The day of the Jackal, 1973), v Británii se podílela na filmu THE BLACK WINDMILL (1974), pracovala také v Německu. Z četnější spolupráce s režisérkou Marguerite Duras vzešly kritikou oceněné filmy INDIA SONG (1975) a BAXTEROVÁ, VERA BAXTEROVÁ (Baxter, Vera Baxter, 1977). Svého dalšího uměleckého triumfu dosáhla Seyrig s filmem CHÈRE INCONNUE (1980), který ji vynesl nominaci na Cézara za vedlejší roli.

Svého postavení mezinárodní filmové hvězdy využila Delphine Seyrig především v boji za práva žen, feminismus ostatně prosvítá i z její filmové práce. K tématu postavení žen ve filmovém průmyslu pak realizovala vlastní dokumentární film SOIS BELLE ET TAIS-TOI (1981) a ke spolupráci na něm přizvala řadu mezinárodně slavných hereček.

Delphine Seyrig zemřela v Paříži 15. října 1990 ve věku 58 let následkem plicního onemocnění. Jejím manželem byl americký malíř Jack Youngerman (*1926), s nímž se později rozvedla. V nedávno době zmapoval její hereckou dráhu François Poirié v biografii Comme une apparition: Delphine Seyrig, portrait (2007).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1989 Johanna D'Arc of Mongolia
Une saison de feuilles (TV film)
1988 Bête dans la jungle, La (TV film)
1986 Golden Eighties
Les étonnements d'un couple moderne (TV film)
Letters Home
Seven Women, Seven Sins
1985 Grosse
Sarah et le cri de la langouste (TV film)
1984 Dorian Gray im Spiegel der Boulevardpresse
1983 Le grain de sable
1981 Documenteur
Freak Orlando
Le petit pommier (TV film)
1980 Chemin perdu, Le
Drahá neznámá
1979 Setkání s Markem
1977 Ambassadors, The (TV film)
Baxterová, Vera Baxterová
Je t'aime, tu danses
Repérages
1976 Drahý Michale
Son nom de Venise dans Calcutta désert
1975 Aloïse
Boucher, la star et l'orpheline, Le
India Song
Jeanne Dielmanová, Obchodní nábřeží 23, 1080 Brusel
1974 Dites-le avec des fleurs
Jardin qui bascule, Le
Le Cri du cœur
Letzte Schrei, Der
Okamžik vyzrazení
1973 Nora
Šakal
1972 Le Journal d'un suicidé
Nenápadný půvab buržoazie
1971 Les Lèvres rouges
Tartuffe (TV film)
1970 Lys dans la vallée, Le (TV film)
Oslí kůže
1969 Mister Freedom
Mléčná dráha
Vientre de la ballena, El
1968 Ukradené polibky
Écume des jours, L'
1967 Hedda Gabler (TV film)
Musica, La
Nehoda
1966 Comédie
1963 Muriel neboli v čase návratu
1961 Loni v Marienbadu
1959 Pull My Daisy

Dokumentární

2019 Delphine et Carole, insoumuses (TV film) - a.z.
2010 Dva ve vlně
2007 J'aime - a.z.
1976 Scum Manifesto
1975 Autour de Jeanne Dielman - a.z.
Maso et Miso vont en bateau
1974 Atelier, L'
1971 Primer año
1966 Qui êtes-vous Polly Maggoo ?

Režijní filmografie

Host

TV pořady

1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
1967 Monsieur Cinéma (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace