Reklama

Reklama

Nora

Velká Británie / Francie, 1973, 106 min

Recenze (5)

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ KINO PREMIÉRA: ÚPF = 1974, réžia českého znenia (ÚPF) = K.M.WALLÓ - Klára Jerneková ako Jane Fonda, Vladimír Brabec ako David Warner, Luděk Munzar ako Trevor Howard (29.2.2012) ()

garmon 

všechny recenze uživatele

Je to velmi přepečlivá retro adaptace Ibsena s chladnou Legrandovou hudbou. Stylově zapadá do řady anglo-amerických retro filmů 70. let - od Čínské čtvrti přes třeba Den kobylek až třeba k Bonnie a Clyde, namátkou... Výhodou je poměrně velká věrnost předloze, který je dodnes dech beroucí. Já se na to podíval nedávno znovu kvůli Delphine Seyrig ve vedlejší roli předposrané paní Lindové a hlavní dojem ze všeho je, že celý film je trochu zakázková výroba z poměrně danými mantinely a malým prostorem na invenci navíc. Tváří v tvář takové hollywoodské Alence z kraje divů diky za to! ()

IdaHutt 

všechny recenze uživatele

Forma vyprávění už poněkud vyčpěla, avšak obsah zůstává živý i dneska, a to bez ohledu na zatím proběhnuvší více než století ženské emancipace. Co je však úplně nejaktuálnější - pozor, spoiler, kdo neviděl, nechť dál nečte - je závěr: Nora odchází nejenom od manžela, nýbrž i od svých dětí, což bylo něco nevídaného nejenom na konci 19. století, leč u ženy (na rozdíl od stále hájených mužů) je to ještě i dneska pokládáno za vrcholný projev sobectví a amorálnosti. A Nora tento osudový krok dokonce zcela racionálně, chladně, "egoisticky" zdůvodňuje: odchází, aby poznala sama sebe. - Tímto prohlášením a odmítnutím "povinné" mateřské role tak de facto vykročila rovnou do 21. století. Zkuste si to srovnat s jejími literárními (a rovněž zfilmovanými) téměř vrstevnicemi, jako je např. Anna Karenina či Effi Briestová! Jak velmi se od nich Nora liší! Nevím, jestli je to dobře, nevím, jestli je to morální (když už ty děti volky nevolky nusela porodit), nicméně je to tak. Náš vlak totiž jede právě tímto směrem a stále zrychluje... ()

Reklama

Reklama