foto

Paul Misraki

  • nar. 21.6.1908
    Istanbul, Turecko
  • zem. 29.10.1998 (90 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Hudební skladatel Paul Misraki patřil po několik desetiletí k významným osobnostem francouzské kinematografie, na svém kontě má hudbu k více než 130 filmům. Pocházel z židovské rodiny s italskými kořeny, jeho vlastní příjmení bylo Misrachi. Narodil se v Istanbulu, kde jeho otec tehdy pracoval pro pojišťovací společnost, poté strávil část dětství v Rumunsku, ve Francii se rodina trvale usadila v roce 1917. Již v sedmi letech zkomponoval Paul Misraki svůj první valčík a jako šestnáctiletý napsal první operetu, nikdy ovšem neuveřejněnou.

Během středoškolských studií získal hudební vzdělání u skladatele a pedagoga Charlese Koechlina a v roce 1929 se stal členem orchestru slavného kapelníka Raye Ventury. Tady působil jako pianista a aranžér, jako skladatel se výrazněji prosadil až hudbou a titulní písní ke komedii VŠECHNO JE V POŘÁDKU, PANÍ MARKÝZO (Tout va très bien, madame la marquise, 1935). O rok později slavil úspěchy jako autor operety Normandie na jevišti divadla Théâtre Bouffes-Parisiens, stal se i vyhledávaným skladatelem populárních písní, nadále také komponoval pro filmy.

Kvůli svému židovskému původu odešel na začátku druhé světové války do Ameriky, kde se snažil propagovat francouzskou hudbu. Podnikl úspěšné turné po jižní Americe, později se spojil s Jeanem Renoirem a skládal hudbu pro jeho hollywoodské filmy, podepsán je i pod hudební vložkou několika argentinských filmů. Po skončení války se vrátil do Francie a pro režiséra Pierre Chenala napsal hudbu k filmu VELETRH SNŮ (La foire aux chimères, 1946). Pro pařížskou Alhambru pak složil úspěšnou operetu Chevalier Bayard (1948), později spolupracoval i s dalšími pařížskými divadly.

V poválečném období se Paul Misraki stal hojně zaměstnávaným skladatelem filmové hudby a proslul jako profesionál, který se dokázal přizpůsobit všem žánrům a atmosféře daného snímku. Ke spolupráci jej zvali nejslavnější režiséři, mnohokrát komponoval například pro Jeana Boyera, zmínku si zaslouží i práce pro zahraniční tvůrce jako byli Orson Welles (PAN ARKADIN – DŮVĚRNÁ ZPRÁVA – Mr. Arkadin, 1955) nebo Luis Buñuel (SMRT V ZAHRADĚ – La mort en ce jardin, 1956).

Misrakiho životopisci s oblibou zdůrazňují, že na jeho hudbu tančila také spoře oděná Brigitte Bardot ve slavném filmu ... A BŮH STVOŘIL ŽENU (Et Dieu... créa la femme, 1956) režiséra Rogera Vadima. S Misrakiho hudební invencí jsme se u nás mohli seznámit také díky dobrodružným filmům Bernarda Borderie (TŘI MUŠKETÝŘI – Les trois mousquetaires, 1961; RYTÍŘ PARDAILLAN – Le chevalier de Pardaillan, 1962). Pozornost si zaslouží i příležitosti ve filmech tvůrců nové vlny, především to byl režisér Claude Chabrol (BRATRANCI – Les cousins, 1958; NA DVA ZÁPADY – À double tour, 1959; HEZKÉ HOLKY – Les bonnes femmes, 1959). Z dalších významných osobností francouzské nové vlny jej ke spolupráci přizval například Jean-Luc Godard (ALPHAVILLE, 1965).

Z posledních prací Paula Misrakiho známých i u nás připomeňme komedii VRÁTNÝ OD MAXIMA (Le chasseur de chez Maxim's, 1976), v posledních letech své umělecké dráhy skládal pro televizi. Za svůj přínos francouzské kinematografii obdržel od ministerstva kultury Řád umění a literatury, později byl dekorován i nejvyšším francouzským státním vyznamenáním, Řádem Čestné legie. Paul Misraki zemřel v Paříži 29. října 1998 ve věku devadesáti let.

Pavel "argenson" Vlach

Skladatelská filmografie

Filmy

1993 Tváří v tvář pravdě (TV film)
1984 Stress
1979 Takové krásné městečko
1978 Part du feu, La
1977 Maestro, Le
1976 Vrátný od Maxima
Vécés étaient fermés de l'interieur, Les
1975 La Bulle
1974 ...la main à couper
Juliette a Juliette
1973 Volets clos, Les
1972 Vražda je vražda
1970 Dernier homme, Le
1968 Rouble a deux faces, Le
1966 Cartes sur table
Sept hommes et une garce
1965 Alphaville
Majordome, Le
1964 Baisers, Les
Durs à cuire ou Comment supprimer son prochain sans perdre l'appétit, Les
Hardi! Pardaillan
1963 Assassin connaît la musique..., L'
Jack und Jenny
À toi de faire... mignonne
1962 Lemmy pour les dames
Práskač
Rytíř Pardaillan
1961 Tři mušketýři: Královniny přívěsky
Tři mušketýři: Pomsta Milady de Winter
1960 Comment qu'elle est!
Francouzka a láska
Hezké holky
Le Caïd
1959 Bratranci
Faibles femmes
Horečka stoupá v El Pao
Le Chemin des écoliers
Na dva západy
Četník z Champignolu
1958 Chéri, fais-moi peur
Jeux dangereux, Les
Maigret klade past
Milenci z Montparnassu
Sans famille
Un drôle de dimanche
À pied, à cheval et en sputnik
1957 Les Fanatiques
Méfiez-vous fillettes
Quand la femme s'en mêle
Sénéchal le magnifique
À pied, à cheval et en voiture
1956 ...a Bůh stvořil ženu
Châtelaine du Liban, La
Le Couturier de ces dames
Mon curé chez les pauvres
Má mě rád, nemá mě rád
Nejlepší část
Smrt v této zahradě
Thunderstorm
Čtyři kroky do nebe
1955 Chiens perdus sans collier
Escale à Orly
Fortune carrée
Oasis
Pan Arkadin - Důvěrná zpráva
1954 Ali - Baba a 40 loupežníků
La Reine Margot
Le Fil à la patte
Obsession
Tourments
Vie de garçon, Une
1953 Envers du paradis, L'
Femmes de Paris
La route Napoléon
Les Femmes s'en balancent
Pyšní
1952 Coiffeur pour dames
Dents longues, Les
Elle et moi
La jeune folle
Le trou normand
Muž mého života
Okamžik pravdy
1951 Identité judiciaire
Knock
Laurel a Hardy zdědili ostrov
Le Garçon sauvage
Mains sales, Les
Monte Carlo Baby
Pas de pitié pour les femmes
Pojedeme do Monte Carla
Une Histoire d'amour
1950 Ils ont vingt ans
La Petite chocolatière
Nous irons à Paris
Pigalle-Saint-Germain-des-Prés
Rosier de Madame Husson, Le
1949 Manon
On ne triche pas avec la vie
Retour à la vie
Tous les chemins mènent à Rome
1948 Kdyby mládí vědělo
Mademoiselle s'amuse
1947 En êtes-vous bien sûr?
Navidad de los pobres
1946 Foire aux chimères, La
1945 Stella
1944 Delirio
La importancia de ser ladrón
Siete mujeres
1943 Eclipse de sol
Feux de joie
1940 Battement de coeur
1939 La Famille Duraton
Place de la Concorde
Prince Bouboule, Le
Tourbillon de Paris
1938 Belle étoile
J'étais une aventurière
Retour à l'aube
1937 Chanteur de minuit, Le
Chéri-Bibi
Claudine à l'école
1936 Maison d'en face, La
Moutonnet
Tout va très bien madame la marquise
1931 L'amour à l'américaine
On purge bébé

TV seriály

1985 Grand Hotel (TV seriál)
Hôtel du siècle (TV seriál)

Herecká filmografie

Host

TV pořady

1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1975 Système 2 (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace