Reklama

Reklama

Mahátma Gándhí

Mahátma Gándhí

nar. 02.10.1869
Dillí, Indie

zem. 30.01.1948 (78 let)
Dillí, Indie

Biografie

"Jsou jisté skutky, z nichž uniknouti je nečekanou výhodou pro toho, kdo uniká, i pro jeho okolí. Jakmile se člověku vrátí vědomí správnosti, je vděčen božímu milosrdenství za záchranu."

Indický politický a duchovní vůdce Mahátma Gándhí celým jménem Móhandás Karamčand Gándhí se narodil 2. října 1869 v Pórbandaru v Britská Indii. Pocházel z obchodnické kasty. Jeho otec Karamčand Gándhí byl ministerským předsedou. Matka v domácnosti Putlíbáí byla silně nábožensky založená. Gándhí měl dva bratry a jednu sestru. V květnu 1883 se jako třináctiletý oženil s Kasturbáí Makhardží, se kterou měl později čtyři syny.

Jeho mladická léta byla velice bouřlivá. Začal pochybovat o zákazu jedení masa a začaly se v něm formovat ideály reformy. Chtěl zrušit zákon o mase, aby byl národ silný a mohl se bránit Angličanům. Později Gándhího otec těžce onemocněl a on mu věnoval všechen svůj čas mimo školu. Jeho otec zemřel krátce po jeho šestnáctém roku. Gándhí v té době počal se svou ženou dítě, které po porodu zemřelo. Toto znamení bral jako trest za to, že polevil ve starosti o otce a nechal se zlákat chtíčem.

Vydal se do Anglie, která byla v průmyslovém a sociálním rozmachu. V té době již má děti a snaží se je vychovávat reformním způsobem. Měl děti velice rád, ale jeho výchova byla tvrdá. Učil je tělocviku, otužování i životosprávě, která byla v té době u Indů značně zanedbaná. Vyvinul podobnou teorii jakou později použilo divadlo Járy Cimrmana, tedy trestání sama sebe za hříchy svých svěřenců. Zde to oproti komedii skutečně fungovalo.

"Kdybych byl postaven před rozhodnutí mezi zbabělostí a násilím, zvolil bych násilí."

V devadesátých letech 19. století byly důsledky anglické vlády v Indii nejpatrnější. Bylo narušeno zemědělství a propukla chudoba a hladomor. Během pětadvaceti let zemřelo na 15 miliónů Indů. Angličané z Indie sáli bohatství víc a víc. Vrcholem byl rok 1905, kdy Británie rozdělila Bengálsko na muslimskou a hinduistickou část. V té době, počátkem 20. století, Indie ožila. Začala si uvědomovat svou velikost a rodil se zárodek svobodné Indie. V této době začala Gándhího sláva a uznání získávat na oblibě.

Čím více se Gándhí stával známějším a vlivnějším, tím měl více odpůrců, kteří se jej chtěli zbavit, především kvůli jeho kladným postojům a názorům vůči jiným státům. Skupina hinduistických radikálů s vazbami na organizace Hindú Mahásabha se proto rozhodla Gándhího odstranit. První pokus o pumový atentát 14. ledna 1948 byl neúspěšný. 30. ledna však hinduistický aktivista Nathuram Gódsé zastihl Gándhího při večerní procházce v Novém Dillí a zastřelil jej. Gódsé se okamžitě dobrovolně vzdal policii. V soudním procesu byl později odsouzen k smrti oběšením a 15. listopadu 1949 popraven. Gándhí zemřel ve věku 79 let. Za jeho rakví kráčel milionový průvod a jeho popel byl vhozen do soutoku u řeky Gangy.

V Indii mu byl formálně udělen titul "Otec národa" a 2. říjen, den jeho narozenin, je každoročně vzpomínán jako Oslava Gándhího. 15. května 2007 přijala Organizace spojených národů rezoluci, která prohlašuje 2. říjen za "Světový den nenásilí".

Jiří "BloodMax" Neubauer

Herec

Filmy
2005

Subhash Chandra Bose - a.z.

1976

Shankar Dada - a.z.

1975

Prem Kahani - a.z.

1965

Shaheed - a.z.

Seriály
2005

Pán času

1994

Bully & Rick - a.z.

1957

Portraits of Power - a.z.

Dokumentární
2021

Ahimsa Gandhi: The Power of the Powerless - a.z.

2019

Icons (seriál) - a.z.

 

Mahátma Gándhí (TV film) - a.z.

2008

Pakt s ďáblem (TV film) - a.z.

2007

Atentáty na objednávku (seriál)

2005

Churchillův bodyguard (seriál) - a.z.

 

Zabiják vyslaný indickými nacionalisty - a.z. (E04)

 

The World's Most Photographed (seriál) - a.z.

2003

Korporace - a.z.

 

Michael Jackson: Number Ones (video kompilace)

Reklama

Reklama

 

Penn & Teller: Bullshit! (seriál) - a.z.

 

Příběh pop music a politiky (seriál)

2001

History's Mysteries: Infamous Murders (seriál)

2000

Legends, Icons & Superstars of the 20th Century

1999

Biography of the Millennium: 100 People - 1000 Years (seriál)

1998

Buddhismus (seriál)

 

Příběhy zbraní (seriál)

1996

100 Years of Olympic Glory (TV film) - a.z.

 

Assassinations That Changed the World (seriál)

 

The Churchills (seriál)

1994

Století válek (seriál) - a.z.

 

Záhady minulosti (seriál)

1992

Murderers, Mobsters & Madmen Vol. 2: Assassination in the 20th Century

1991

A Year to Remember (seriál) - a.z.

1987

Biography (seriál)

1986

Mother Teresa

1968

Lord Mountbatten: A Man for the Century (seriál)

1957

The Twentieth Century (seriál)

1950

Fifty Years Before Your Eyes

1919

Congress Session in Bombay

Hudební videoklipy
2014

The Pretty Reckless: House on a Hill - a.z.

2007

Linkin Park: What I've Done - a.z.

Host

Reklama

Reklama