foto

Viktor Byčkov

  • nar. 4.9.1954 (66 let)
    Leningrad, Rusko, Sovětský svaz

Biografie

Viktor Nikolajevič Byčkov se narodil v Leningradě (dnes opět Sankt-Petěrburg, Petrohrad). Vyrůstal na Kondratěvském prospektu v osmipkojovém obecním bytě, kde žilo čtyřicet lidí. Už v dětství se toužil stát hercem – svoji první roli (popa) ztvárnil na pionýrském táboře. Viktor vzpomíná: “Byl jsem malý a hubený. Břicho mi udělali z polštáře a já se bál, že mi v tu nejdůležitější chvíli vypadne.. A nakonec se tak i stalo”. Jako mladý nemyslel ovšem pouze na herectví, po osmé třídě uvažoval také o medicíně, konkrétně o gynekologii. Na lékařskou fakultu se ale nedostal (“Byl jsem tehdy takový legrační typ a na zkouškách mi nějaká žena řekla - “Tak hele, neseriózní my tady netrpíme!”. Dělala si legraci a já nepochopil… Urazil jsem se a na medicínu nešel”), začínal na PTU (odborném učilišti technickém), kde ho opět ovládly “herecké“ myšlenky a začal navštěvovat divadelní studio, kde se z komparsu rychle propracoval k hlavním úlohám.

Následovala služba v řadách Sovětské armády a po návratu (1976) Státní divadelní, múzický a filmový institut v Leningradě, sekce národního umělce I. P. Vladimirova, tehdy vedoucího režiséra Státního akademického divadla “Lensovětu“. Institut Byčkov ukončil v roce 1982. Od druhého ročníku vystupoval na divadelní scéně v představeních jako “Levák”, “Ledová královna”, “Hráči”, “Dulcinea z Tobosy”, “Zkrocení zlé ženy”, “Žebrácká opera“, “Lest a láska” aj. V letech 1991 - 1992 působil v Divadle komedie N. P. Akimova (“Koníček Hrbáček”, “Romul Veliký”...). Rok 1993 a divadlo “Domek z karet”, 1995 - “Komediantovo přístřeší”, 1996 - divadlo “Staré jablko” ve finském Lahti a Gogolovy “Bláznovy zápisky”. V roce 2004 si Byčkov zahrál “Leváka“ v jeho muzikálové verzi a v roce 2005 byl pozván do divadla, ve kterém začínal - “Lensovět“ - do role Profesora Tesmana v Ibsenově dramatu “Heda Gablerová“.

U filmu debutoval v roce 1980 - POSLEDNÍ ÚTĚK (1980) a role brance. V roce 1985 se objevil v Rogožkinově válečném dramatu PRO NĚKOLIK ŘÁDKŮ (1985), ve kterém ztvárnil německého myslivce. S tímto režisérem Byčkov spolupracuje trvale – objevil se v jeho filmech MISS MILIONÁŘKA (Miss Millionerša, 1988), ČEKISTA (1991), ŽIVOT S IDIOTEM (1993), TŘETÍ PLANETA (1990) a OPERACE “ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK!” (1996). Stávající popularitu si získal rolí lovce Kuzmiče v komediální sérii – koho jiného - Alexandra Rogožkina: SVÉRÁZ NÁRODNÍHO LOVU (1995), SVÉRÁZ NÁRODNÍHO RYBOLOVU (1998) a SVÉRÁZ NÁRODNÍHO LOVU V ZIMĚ (2000). V roce 1995 na filmovém festivale “Vivat, kino Rossii“ pak získal za “Kuzmiče“ cenu “Priznanje” pro herce v “nejlepší mužské roli.“

Uznání ze strany obecenstva i kritiky si získal Rogožkinův film KUKUŠKA / KUKAČKA (2002), ve kterém se Viktor Byčkov představil také v jedné z hlavních rolí (Kartuzov). S námětem přišel právě Byčkov: v 39. roce se setkávají ruský a finský voják, kteří navzájem se nenávidí, udobřuje je pak jedna Laponka - všichni tři navíc mluví různými jazyky. Pověděl o tom Rogožkinovi, ten děj lehce poupravil a zasadil do roku 1944. V roce 2002 film obdržel v Rusku i v zahraničí více než čtyřicet cen, včetně státní ceny Ruské akademie filmových umění a věd “Zlatý orel“, a to hned v několika kategoriích (mimojiné pro “nejlepší film roku“). Jeden “orel“ připadl i Byčkovovi jako “nejlepšímu herci“ a z rukou prezidenta Vladimira Putina převzal Státní cenu Ruska. V roce 2005 za roli Ivana Kartuzova obdržel Cenu poroty na 2. moskevském festivale “Moskevská premiéra“.

V roce 2005 byl Viktor Nikolajevič přizván do legendárního ruského pořadu “Dobrou noc, děcka!“, který s potěšením uvádí dodnes. “Pořad vedla řada mužských účinkujících, ale přišli a odešli. Strýček Víťa – Viktor Byčkov, zaujal uprázdněné místo “muže – vychovatele“ a připadne nám právě jako ten táta, který si umí najít na děti čas...“, - potvrzují tvůrci pořadu.

Viktor Byčkov je laureátem ceny “Stříbrná podkova“ a v roce 2004 byl jmenován Rytířem Řádu cti a důstojnosti “Mocná Rus“ za významnou profesionální a tvůrčí činnost, obnovení mírumilovných a duševních tradic a velké zásluhy o rozvoj kultury a umění Sankt-Petěrburgu a Ruska.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

2018 Zapovědnik
2014 Zakázaná říše
2013 12 měsíců
2009 Bankrot
2008 Dom milyj dom! (TV film)
Krasota trebujet... (TV film)
Čužije
2006 Graf Montenegro
Nikogda ně razgovarivajtě s něizvěstnymi
Pervyj doma (TV film)
Četyre taksista i sobaka 2
Žarkij nojabr (TV film)
2005 1-j Skoryj (TV film)
Slepá bába
Turecký gambit
2004 Četyre taksista i sobaka
2003 Svéráz národní politiky
2002 Kukuška
2001 Svéráz národního lovu v zimě
2000 Lunoj byl polon sad
Osoběnnosti bannoj politiki, ili Baňa 2
1999 Duch
En un claroscuro de la luna
Osoběnnosti russkoj bani
Ženskaja sobstvěnnosť
1998 Svéráz národního rybolovu
1997 Amerikanka
Bomba
1996 Operacija 'S Novym godom' (TV film)
Poslední potomek
1995 Muzyka dlja děkabrja
Svéráz národního lovu
1994 Battman
Igra
Viva Stalin
1993 Akt
Žizň s idiotom
1992 Piękna nieznajoma
Čekist
Čiča
1991 Chmel - Film pěrvyj: Kreposť
Dějstvuj, Maňa!
Třetí planeta
Ztraťte se!
1990 Afgánský zlom
Anekdoty
Bakenbardy
Duchov děň
Pěrechod tovarišča Čkalova čerez severnyj poljus
Sobačij pir
1989 Ono
Vaska (TV film)
1988 Miss millionerša
1987 Bitva na Baltu
Běloje prokljatě
Sadovnik
1986 Isključenija bez pravil (TV film)
Levša
1985 Radi neskoľkich stroček
1980 Poslednij poběg

TV seriály

2019 Dve děvicy na meli (TV seriál)
Poljarnyj (TV seriál)
Žuki (TV seriál)
2015 Něslučajnaja vstreča (TV seriál)
2013 Morskije ďjavoly. Smerč. Suďby (TV seriál)
Zolotoj oboz (S01E14)
2012 Bez sleda (TV seriál)
Episode 1 (E01)
Kuchňa (TV seriál)
2005 Gibel imperii (TV seriál)
Ubojnaja sila (TV seriál)
Kontrolnaja zakupka (S06E10)
2004 Na viraže (TV seriál)
2003 Pietarin myytti (TV seriál)
Učastok (TV seriál)
2002 Ubojnaja sila (TV seriál)
Podzemka (S04E07)
Utrennik dlja vzroslych (S04E05)
Babje leto (S04E04)
2001 Ubojnaja sila (TV seriál)
Sudnyj děň (S03E07)
God "glucharja" (S03E04)
Missija vypolnima (S02E09)
další epizody (4)
2000 Ubojnaja sila (TV seriál)
Služebnoje sootvetstvije (S01E01)
1999 Ulicy razbitych fonarej (TV seriál)
Vizit k doktoru (S02E04)
Kontrabas (S02E02)
1997 Ulicy razbitych fonarej (TV seriál)
Petěrburgskij prezent (S01E18)
Celuju, Larin (S01E04)
Košmar na ulice S (S01E01)
1994 Ruský tranzit (TV seriál)
1988 Žizň Klima Samgina (TV seriál)

Dokumentární

2003 Käki - tähden synty (TV film)
1999 Osobennosti Natsionalnovo Eroticheskovo Kino
1991 Chmel - Film vtoroj: Ischod