foto

Henri Guybet

  • nar. 21.12.1936 (82 let)

Biografie

Tvář Henriho Guybeta dobře znají naši diváci z řady francouzských komedií, zvláště v sedmdesátých letech patřil k často obsazovaným hercům a především filmy o sedmé rotě jej dočasně katapultovaly mezi nejpopulárnější osobnosti stříbrného plátna. Jeho počátky jsou spojeny s divadlem, počátkem 60. let hrál například v Théâtre Récamier, ve stejné době začal spolupracovat také s televizí.

Práci s filmovou kamerou si Henri Guybet poprvé vyzkoušel v dramatu LÁSKA JE VESELÁ, LÁSKA JE SMUTNÁ (Ľamour c'est gai, l'amour c'est triste), které bylo natočeno v roce 1968, ale do kin přišlo až o tři roky později. Mezitím se Henri Guybet stal výraznou osobností avantgardního divadle Café de Gare, které bylo zásluhou píle několika mladých umělců otevřeno v roce 1969. Nevelká scéna s výrazně potlačenou funkcí režiséra a naopak zdůrazněním herecké práce se stala oživujícím protipólem velkých divadel a kromě Henriho Guybeta zde začínali i další později slavní herci, například Miou-Miou, Coluche nebo Patrick Dewaere.

V průběhu sedmdesátých let se Henri Guybet stal oblíbeným představitelem vedlejších rolí v komediích, můžeme si jej povšimnout například v historické veselohře MANŽELÉ Z ROKU II (Les mariés de ľan deux, 1971). Výraznou postavu židovského řidiče Salomona ztvárnil ve Funèsově komedii DOBRODRUŽSTVÍ RABÍNA JÁKOBA (Les aventures de Rabbi Jacob, 1973), hrál také ve třech filmech s Pierre Richardem. Významná byla nabídka Roberta Lamoureuxe, kdy po prvním filmu se sedmou rotou odmítl další natáčení Aldo Maccione a jeho postavu převzal právě Guybet. V mimořádně úspěšných filmech NÁVRAT SEDMÉ ROTY (On a retrouvé la septième compagnie, 1975) a SEDMÁ ROTA ZA ÚPLŇKU (La septième compagnie au clair de la lune, 1977) tak doplnil dvojici hlavních hrdinů (J. Lefebvre, P. Mondy).

Následně točil Henri Guybet několik filmů ročně, v polovině 80. let ale na dlouhou dobu spolupráci s filmem prakticky ukončil, točil ale pro televizi, především se však věnoval divadlu, účinkoval například v Théâtre Michel. Své aktivity rozšířil také o dabing a jeho hlas zazníval z řady animovaných filmů. S velkými časovými odstupy se v poslední době vrací i před filmovou kameru, zatím naposledy hrál v komedii PROTÉGER & SERVIR (2009). Jeho syn Christopher Guybet je taktéž hercem.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2018 Le secret de l'abbaye (TV film)
Les Vieux Fourneaux
2017 Je vais mieux
Vive la crise !
2016 Pacte Sacré (TV film)
2014 La trouvaille de Juliette (TV film)
2010 Colère (TV film)
Dva pitomci z Paříže
2008 La dame de chez Maxim (TV film)
2006 Nos amis les parents (TV film)
2004 Nature contre nature (TV film)
2003 Art'n Acte Production
2002 Kdybych byl bohatý
1995 Comment devenir cinéaste sans se prendre la tête
1993 La Braconne
1992 Le secret du petit milliard (TV film)
Pélican, Le
Un beau petit milliard (TV film)
1990 Joséphine en tournée (TV film)
1987 Club de rencontres
1985 À nous les garçons
1984 Cowboy, Le
Horko
1983 Soupière, La (TV film)
Étrange château du docteur Lerne, L' (TV film)
1982 Allons voir si la rose (TV film)
Au théâtre ce soir: Pieds nus dans le parc (TV film)
Bude to bolet
Corbillard de Jules, Le
Diplômés du dernier rang, Les
Dárek
On n'est pas sorti de l'auberge
Sandy
1981 Atterrissage, L' (TV film)
Bahut va craquer, Le
Chêne d'Allouville, Le
Je to rozumné?
Jour se lève et les conneries commencent, Le
Matous sont romantiques, Les
Nafta! Nafta!
Proč ne my?
1980 Aventures de guidon fûté, Les
Kašpárek
San Francisco (TV film)
1979 Charlots en délire, Les
Gagnant, Le
Héros n'ont pas froid aux oreilles, Les
Les Givrés
1978 Chaussette surprise
Général... nous voilà!
Ils sont fous ces sorciers
One, Two, Two: 122, rue de Provence
Pion, Le
1977 Emmenez-moi au Ritz (TV film)
Sedmá rota za úplňku
1976 Všechno uvidíme
1975 Návrat sedmé roty
Povídka o policajtovi
Žádný problém
1974 Hořčice mi stoupá do nosu
Návrat velkého blondýna
OK patron
Par ici la monnaie
Y'a un os dans la moulinette
1973 Běží, běží po předměstí
L'An 01
Quelques messieurs trop tranquilles
Rabín Jákob
Themroc
Velké city dělají dobrou chuť
1972 Fusil chargé
1971 Byl jednou jeden policajt
L'Amour c'est gai, l'amour c'est triste
La cavale
Manželé z roku II
1970 Alice (TV film)

TV seriály

2014 Alex Hugo (TV seriál)
La Mort ou la belle vie (S01E01)
1995 Zlomysl (TV seriál)
1993 Classe mannequin (TV seriál)
Rocca (TV seriál)
1991 Florentine, La (TV seriál)
Myster Mocky présente (TV seriál)
1989 Douce France (TV seriál)
Les pique-assiettes (TV seriál)
Millionnaires du jeudi, Les (TV seriál)
Pique-assiette, Les (TV seriál)
1986 Homme au képi noir, L' (TV seriál)
1985 Jeu, set et match (TV seriál)
1984 Pendule, La (TV seriál)
1982 L'académie des 9 (TV seriál)
1974 Des lauriers pour Lila (TV seriál)
1973 Moliére (TV seriál)
1970 Rendez-vous à Badenberg (TV seriál)
1965 Facéties du sapeur Camember, Les (TV seriál)

Dokumentární

2005 Pierre Richard (TV film)
2003 Louis de Funès (TV film)

Host

TV pořady

1994 Ça se discute (TV pořad)
1980 Jeudi cinéma (TV pořad)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace