Reklama

Reklama

Hořčice mi stoupá do nosu

  • Francie La Moutarde me monte au nez (více)
TV spot 1

Obsahy(1)

Chtivé studentky, žádostivá snoubenka a svůdná hvězda, ale ve skutečnosti toho má Pierre Richard plné zuby. Pierre je učitelem v provinčním francouzském městečku. Ve volném čase píše pro svého přítele-fotografa články do místních novin a pro svého otce připravuje projevy do jeho volební kampaně. Jeho snoubenka Daniela učí na téže škole tělocvik a neustále na něj dohlíží, protože Pierre je obklopen drzými a vyzývavými studentkami. Takto klidně a spokojeně by žil Pierre i nadále, kdyby nedošlo k výměně tří složek s různým obsahem. V jedné jsou písemky z matematiky, ve druhé otcův předvolební proslov a ve třetí pikantní fotografie filmové hvězdy, která v blízkosti jejich města právě natáčí svůj film. Pierre okamžitě sedne do svého malého autíčka a jede vše napravit. S nonšalancí sobě vlastní mění vše kolem sebe v naprostou katastrofu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (186)

wayne99 

všechny recenze uživatele

Společně s filmy Jsem nesmělý, ale léčím se, Kopyto a možná ještě prvotinou Roztržitý, patří tenhle film k opravdovým skvostům Richardovy tvorby. Navíc je ve filmu použitá asi nejlepší hudba Vladimira Cosmy, která byla vždy vynikající. K tomu všemu naturalizovaná Francouzska Jane Birkin, Henri Guybet a spousta dalších známých herců ze sedmdesátých let. Podpořený původním českým dabingem představuje snímek dílko, kterému ve svým žánru k dokonalosti schází opravdu jen ten pověstnej nejmenší možnej kousek, jestli vůbec… ()

bloom 

všechny recenze uživatele

Claude Zidi má v kariéře tři přelomové filmy. Prvním jsou Bažanti, jeho debut po kariéře kameramana. Třetím jsou Prohnilí, kde přidal do svých filmů i trošičku hořčejší nádech. A tím druhým je právě Hořčice, jeho první necharlotovský film. Je vlastně první ze série komedií s podonbnou atmosférou (cítim jí od Hořčice přes Křidýlko a Zvíře až k Inspektoru Popletovi). Asi je to způsobeno úžasnou hudbou Vladimira Cosmy (obvzlášť tady je povedená)a vedlejšími rolemi Juliena Guiomara. Navíc tady máte jako bonbónek cholerického režiséra v podání Vittoria Caprioliho (Karpoff z Muže z Acapulca). Pierre Richard jako vždy skvostný. ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Věčná poloha Pierra Richarda nesmírně roztržitého nešiky, jemuž se neustále smůla lepí na paty tak moc, až se s ním chce vyspat každá pěkná ženština z okolí, se mi postupně, až na vzácné výjimky zajedla. V podstatě příliš nesejde na tom, z jakých příčin se jeho profesorské kreaci dějí různé nepředloženosti - důležitá je spíše samotné pojetí jednotlivých, povětšinou dosti fyzických gagů - Richardovi tak může žárovka pálit řiť či mu gepard roztrhá oblek nebo si nevědomky obarví vlasy nebo... Pokud vás baví představa profesora přednášejícího: "Máme trojúhelník ABC," zatímco na tabuli čmárá čtverec ABCD, nacpěte si tu hořčici třeba do nosu. +++++ Samozřejmě bychom teoreticky i mohli přisoudit filmu jakousi snahu o zachycení problémů s bulvárem, všelikých lidských vlastností apod., ženské sexuality a blablabla. Kecy, Hořčice se o vše jen nezávazně a netázavě otírá, aby Pierre Richard mohl po stopadesáté spadnout. Silné **. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů s Pierrem Richardem. Svěží filmeček ironickými dialogy postihuje svět velkého showbusinessu a politiky - na všchno se dívá střízlívýma očima a díky neotřelé milostné zápletce se řadí ke špičkám žánru. -MEZI NÁMI...CO SE STALO MEZI NÁMI? -MEZI NÁMI? -MEZI VÁMI. -MEZI VÁMI A KÝM? -MEZI VÁMI. -MEZI NÍ A MNOU? -NO, MEZI NÁMI... -MEZI VÁMI A MNOU? -NE, MEZI VÁMI A NÍ. -ÁÁÁ, VŮBEC NIC... -JSTE SI TÍM JIST? ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Francouzská situační komedie ve své vrcholné formě. Pierre Richard si střihl svou typickou roli tak nešikovného zmatkáře, že před ním bledne i inspektor Clouseau. Scénárista přidal nějaký ten sociální apel, a děj by tak dost možná fungoval i jako vážné drama. Věčně polorozhalená Jane Birkin sama přidává alespoň jednu hvězdičku. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (12)

  • Jméno postavy Jane Birkin, Jackie Loganová, odkazuje na pseudonym Jake Logan. Tímto jménem je podepsaná nejdelší westernová knižní série „Slocum“, přičemž zaštiťuje více autorů. (MrHousenka)
  • Snímek se natáčel v jihofrancouzském městě Aix-en-Provence. (aniiicka)
  • V průběhu jedné hodiny matematiky vyvolá Pierre Durois (Pierre Richard) k tabuli slečnu Fechnerovou. Jedná se o poklonu producentovi filmu Christianu Fechnerovi, který ma na svém kontě například i filmy Zvíře (1977) nebo Jeden hot a druhý čehý (1978). (Komiks)

Reklama

Reklama