Reklama

Reklama

Francouzský film Povídka o policajtovi byl natočen podle skutečné události. Podkladem se stala stejnojmenná kniha vzpomínek někdejšího inspektora Rogera Borniche. Na vzniku filmu se podílel i bývalý příslušník podsvětí Alphonse Boudard a bratr Emila Buissona Jean-Baptiste, vystupující v příběhu pod přezdívkou Le Nus. Emile Buisson proslul již za okupace Francie jako bandita a lupič, po dopadení byl odsouzen na doživotní nucené práce. Pro výrazně psychopatické chování byl umístěn do psychiatrické léčebny, odkud v září 1947 utekl. Byl na svobodě pouze několik měsíců, a za tu dobu spáchal přes dvacet loupeží a téměř deset vražd. Byl dopaden za okolností, které film přesně rekonstruuje. Příběh nelítostného vraha, psychopatického Buissona a „jeho“ policisty, inspektora Borniche je drama dvou hereckých osobností – Jeana-Louise Trintignanta a Alaina Delona. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (171)

bloom 

všechny recenze uživatele

Ten film považuji za jeden z Delonových nejlepších. Stylová výprava, výborná hudba Claudea Bollinga, co teprve herci, protože všichni podávají znamenité výkony, včetně Maria Davida a Henriho Guybeta, kteří většinou hrají spíše v komediích. Velice vydařený je i český dabing, kde Delona nedabuje Pavel Trávníček, jak bývá zvykem, ale Josef Abrhám, který narozdíl od Trávníčka stíhá s Delonem udržet herecký krok. Tvůrci filmu chtěli navázat na film další adaptací Bornicheova románu. Film Gang se ale tak nepovedl. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli šlo o záměr, ale přijde mi zvláštní, že film situovaný do období, kdy vznikaly nejlepší filmy-noir, žádné charakteristické znaky tohoto subžánru nenese. Vlastně je to úplně obyčejná francouzská kriminálka, které se možná zuby nehty drží skutečnosti, ale zábavnější jí to vskutku nečiní. Spíše naopak. Delon si opět nasadil svůj obnošený kabát charismatického poldy s dobrými úmysly a mnohem zajímavější mi proto přišel Trintignant, který umí koukat zatraceně zle. Což se zas úplně nemiluje s uzavírákem ve stylu Amerického gangstera. Tak či onak, milovníci taťkovských francouzských filmů nebudou zklamáni. 65% Zajímavé komentáře: Gemini, Radek99, mortak ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Co všechno čekáte od vynikající kriminálky? Charismatického detektiva, charismatického zločince, pořádně zamotaný případ, vraždu, pátrání, další vraždu, zápletku, rozuzlení a úderné dopadení. A tohle všechno najdete v Povídce o policajtovi. Vy, kteří jste jej zatím neviděli, honem rychle to napravte! Nezapomenutelná retroatmosféra, unavený detektiv Borniche, který kouří jednu za druhou (vynikající Alain Delon), chladnokrevný a až nebezpečně charismatický záporák Buisson (životní role Jeana - Louise Trintignanta), Mário Ital, brutální polda Lucian, krásná Bornicheova manželka a další žánrové lahůdky na vás zde čekají. Nejlepší Francouzská kriminálka a možná i nejlepší kriminálka vůbec. 100%. P.S.: Dabing ČST filmu dodává nepřeberné grády a film je s ním možná lepší, než v originále. Josef Abrhám namluvil Alaina Delona snad nejlépe ze všech a Jeana Louise Trintignanta nemohl namluvit nikdo lépe, než Josef Vinklář. A co je nejdůležitější - kdyby se náhodou v době vzniku dabingu natočil český remake, umím si v hlavních rolích Abrháma (narozdíl třeba od Pavla Trávníčka) a Vinkláře představit. ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Delon s netypickým Abrhámovým hlasem mi nesedě, zato Trintignant a Vinklář, kombinace par excelance. Zase až tak mne to nezaujalo, Trintignant ano, to je pan herec, ale delon? Ten žádná sláva, jeden výraz, vždy učesané vlasy a perfektní obleky, ale jinak není má krevní skupina, hezoun jeden. Tedy dnes, před třiceti lety jsem u toho pochopitelně vzdychala. Od začátku je jasné o co půjde a tak jde o to, jak si kdo s charakterem postavy poradí. A že lépe Jean-Louis je nabíledni. Jinak honičky ve filmu dnešním pohledem pomalé, vše je rozvláčné, na vše je dost času. Hodně se kouří, ale kupodivu ne gauloissky, alespoň jsem nikdy nepostřehla krabičku. A šéf, co roznáší podřízeným při sledovačce jídlo a pivo, to už je pro mne na hranici sci-fi. Přitom film není nepovedený, má svého ducha, ale dnes by už asi nikdo neměl tolik času na natáčení, dlouhá přecházení, málo akční sledování. Ještě že pod střechou byla ta hromada písku, že ano, Alaine. A to prý byl – v roli – bývalý parašutista. Ovšem kdyby jej chytil, o čem by byl celý film dál. Záběr na to, jak Buisson bere na prádelníku jinou zbraň byl příliš výmluvný na to, aby to později nesehrálo jednu ze zásadních rolí. Mimochodem, hlemýždě jsem ještě nejedla, a těžko k tomu najdu kdy odvahu, oni si je však dávali opravdu s gustem. Ač kritikou poměrně ceněná, mne povídka až tak neuchvátila, spíš pohádka… ()

lekr 

všechny recenze uživatele

Suchý kriminální film od kterého jsem čekal větší exteriérovou pestrost, trošku víc akce a větší spád děje. Film měl mnohokrát možnost se stát dobrým akčním filmem ale nějak ji nevyužil a stalo se z něj předměstský kriminální a ne moc zajímavý film s nepovedeným koncem. Tenhle film mě opravdu víc zklamal než potěšil.... ()

Galerie (42)

Zajímavosti (8)

  • Ve Finsku byl snímek do šestnácti let nepřístupný. (Terva)
  • Natáčení probíhalo ve Francii a Itálii. (Terva)
  • Alan Delon film sám také produkoval. (Terva)

Související novinky

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

17.06.2022

Francouzská i světová kinematografie v pátek přišla o další velkou filmovou hvězdu, ve věku jednadevadesáti let totiž ve francouzském městě Uzès zemřel držitel ceny César, Zlaté palmy z Cannes i… (více)

Reklama

Reklama