Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Horor

Oblíbené filmy (10)

Vykoupení z věznice Shawshank

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Možná že každý, kdo jednou začal sledovat světovou kinematografii si v duchu řekl otázku - Jaký film je z celé historie nejlepší? Každý na to má asi jiný názor, ale u mě je to celkem jednoznačná volba - není to Forrest Gump ani Kmotr ani nic jiného, je to jedině a jedině Vykoupení z věznice Shawshank. Podle mě by se tento film v dnešní době stal absolutním světovým trhákem, ale ve své době, když se volily Oscary, měl proti sobě dva velké konkurenty a to nikoho jiného než Forrest Gump a Pulp Fiction. Proč vyhrál Forrest a né Shawshank? - Je to jednoduché Forrest Gump je geniální filmové dílo a také geniální výkon Toma Hanksa, ale dá se to brát tak, že Forrest je opravdu vyjímečný jen v těch směrech ve kterých zabodoval v oscarech a je v tom nejlepší. Shawshank je úžasný jako celek, nepotřebuje oscara pro nejlepší herecký výkon, ani režii, ale všechno dohromady dává geniální skládačku bez jediné chybičky a proto si myslím, že nejlepší film v historii světové kinematografie je Vykoupení z věznice Shawshank.

Dobrý Will Hunting

Dobrý Will Hunting (1997)

Až letos jsem se podíval na film, který má dobré hodnocení, ale je opravdu dost dobré? Myslím si že ne, poněvadž podle mého názoru, je Good Will Hunting film, který by měl být v první desítce poboku Shawshanku a Gumpa, jenomže není, ale i tak patří mezi špičku. Matt Damon a jeho záčátky - tohle je film, který ho jednoznačně dostal na výsluní mezi nejlepší herce světa, protože jeho výkon je úžasný, ten výraz nezájmu o nějaký počítání a naopak ten výraz zájmu k chození po hospodách atd. je prostě genialní. Robin Williams, abych pravdu řekl do nedávna mi byl poměrně neznámý a spíš průměrný herec, ale teď už si uvědomuji jak moc jsem mu křivdil, už po několikáté bych tu vyzdvihnul scénu na lavičce kdy promlouvá k Damonovi - fantastická scéna doplněná výborným scénářem a teda hlavně neuvěřitelbým a strašlivě silným Williamsovým monologem. Jak tady v Good Will Hunting, tak dokazuje tuhle svou skvělou vlastnost také ve filmu Aweknings, má pěkný hlas a fantastický výraz tváře - absolutně přirozený a zkrátka nemá chybu. Scénář - začínající nebo spíš už mírně pokročilí umělci Matt Damon a Ben Affleck dokázali vymyslet jeden z nejúžasnějších scénářů jaké jsem kdy mohl vidět a náležitě za to byli oceněni - oscarem, stejně tak jako Williams za svou vedlejší roli. Shrnuto a podtrřeno dávám 6 hvězd :-).

Kmotr

Kmotr (1972)

Král všech gangsterských filmů. Kmotr je prostě unikátní záležitost a ne jenom první díl, ale celá trilogie. Coppola předvedl asi nejlepší výkon ze všech, samozřejmě že herci byli také brilantní, ale Coppola odrežíroval na té vůbec nejvyšší úrovni tři téměř tří hodinové filmy a když se u devíti hodin koukání na film o mafiánech nenudíte, tak se díváte na Kmotra.

Temný rytíř

Temný rytíř (2008)

Film začíná stísňující hudbou, které se nám později dostane pokaždé když se na scéně objeví genialní zločinec Joker, jehož postavu zahrál Heath Ledger - podle mého názoru by měl dostat letost v Únoru oscara, jen bohužel jestli se tak stane si pro ocenění sám nepříjde, proč?? Nejspíš nemusím říkat, tragická zpráva o jeho smrti zasáhla celý filmový svět již před pár měsíci. No nic končím o Ledgerovi a vrátím se k filmu, je skvěle obsazený, co jméno herce to pojem a film má patříčnou kvalitu a podle mého názoru se tady jedná o nejlepší film, který za posledních deset let vznikl, možná si někdo pomyslí, že přeháním, ale jediné co mohu doporučit je zakoupit DVD, pustit ho na domácím kině, hlasitost na plné obrátky a nechte se unášet tímto skvostem, a pokud při záverečných titulkách nebudete mít mráz na zádech a husinu po celým těle, pak nerozumíte filmu.

Útěk do divočiny

Útěk do divočiny (2007)

Emile Hirsch je bez jakýchkoliv pochyb jeden z nejtalentovanějších herců, kteří mají to nejlepší ještě před sebou, ale v Into the Wild předvedl výborný výkon. Tenhle film asi někomu nesedne, ale jestli si chcete tenhle film vychutnat naplno zkuste se vcítit do role Chrise a třeba si i představte sebe na jeho místě. Kamera během filmu a během Chrisových cest zábírá nádhernou přírodu Severní Ameriky , která dostane snad i zaryté odpůrce. Chris McCandless sice žil jen do nějakých 25 let, ale jak skutečné události napovídají - zemřel šťastný.

Podivuhodný případ Benjamina Buttona

Podivuhodný případ Benjamina Buttona (2008)

Zhruba před deseti lety jsem poprvé viděl film Forrest Gump a říkal jsem si, že něco tak úžasného už nikdy nevznikne, ale mýlil jsem se. Zhruba před pěti lety jsem poprvé viděl film Vykoupení z věznice Shawshank a famozní výkon Morgana Freemana - po tomto filmu jsem si byl skoro jistý, že už nikdy víc nic tak dokonalého nevznikne a měl jsem téměř pravdu. Letošní rok, nebo spíš sezóna přinesla opravdu neuvěřitelné kousky jako Temný rytíř, Milionář z chatrče, Výměna nebo třeba skvělé Gran Torino, ale přesto Forrest a Shawshank jsou na úrovni ještě vyšší - řekl bych na úrovni 6 hvězdiček. Kdybych mohl udělovat 6 hvězd, dnes by se mezi mojí elitu nastěhoval třetí film s touto poctou a byl by to samozřejmě Podivuhodný připad Benjamina Buttona. Shrnuto dohromady je to skrátka něco fascinujícího - úžasný příběh zpracovaný Fincherem bez jediné chyby, famózní Brad Pitt ve své zatím životní roli a obávám se, že nejspíš už nasadil laťku tak vysoko, že i přes svůj poměrně mladý věk už nikdy tento výkon nepřekoná.

Pulp Fiction: Historky z podsvětí

Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994)

Genialní Tarantinovo dílo, film je skvělý po všech stránkách, ale přesto jedna věc vyčnívá nad ostatními a to je scénář. Něco takového jsem ještě v životě nezažil, je těžké najít nejlepší film všech dob a ať už je to Shawshank nebo Gump, tak kdybych měl zvolit nejlepší scénář všech dob, měl bych jasnou volbu a to právě Pulp Fiction.

Sedm

Sedm (1995)

Famozní dílo. Morgan Freeman a Brad Pitt předvedli asi nejsympatičtější detektivní dvojci co jsem kdy viděl, a ten děj - je tak zamotaný a promyšlený, že do poslední chvíle nevíte co se děje, i když slabší povahy se na konec příběhu vůbec nedostanou. Jinak ta scéna na konci kdy jedou Morgan a Brad společně s dopadeným vrahem na místo předání balíku, to prostě nemá obdoby, David Fincher na nás letos vytáhl Podivuhodný případ Benjamina Buttona a tím dokázal, že rozhodně patří mezi nejlepší režiséry současnosti.

Gran Torino

Gran Torino (2008)

Eastwood mě každým filmem dostává víc a víc, opravdu famózní práce. V tomto snímku on sám stvárnil hlavní roli, která mu skvěle sedla a k tomu pár sympatických vietnamců dělá z filmu opravdový skvost letošního roku.