Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Horor
  • Dobrodružný

Recenze (875)

plakát

Kapitán Phillips (2013) 

Po hodně dlouhé době opravdu kvalitní drama u kterého jsem se nenudil ani minutu. Hanks přesvědčivě ukázal, že nepochybně patří mezi hereckou elitu a že s přehledem zvládá zahrát prakticky jakoukoliv roli. Kapitán Phillips mě mile překvapil a vyvolal ve mně nefalšovanou nenávist vůči somálským pirátům. Dost dobře nechápu, proč posádky lodí, které proplouvají v nebezpečných vodách poblíž Somálska, tenhle černý (ne)lidský odpad neodprásknou ještě předtím, než se k lodím dostanou na dosah. Osobně bych kašlal na nějaké nesmyslné předpisy a s chutí tyhle šmejdy pokropil. Ale určitě ne jenom vodou... Nevím, co bych tomuhle dramatu vytknul a proto ho právem hodnotím plným počtem hvězd.

plakát

300 Sparťanů (2007) (TV film) 

Tento dokument rozhodně řadím mezi ty kvalitnější. Je tu perfektně vysvětleno, jak se vojáci od dětských let vychovávali, co samotnému střetu předcházelo, srozumitelně je tu vysvětlena vojenská taktika, výzbroj a charaktery nejdůležitějších postav. K tomu jsou k dispozici přehledné mapy s nezbytnými animacemi, kde si uděláte celkový přehled o bojové taktice. Pro mě je větším přínosem tento dokument, než tolik vychvalovaný film 300: Bitva u Thermopyl. Proto také dávám maximální hodnocení.

plakát

Zrození Planety opic (2011) 

Nádherná ukázka toho, že v jednoduchosti je krása. Příběh totiž pochopí bez problémů opravdu každý a to bez rozdílu věku. Když k tomu přidám výborně zpracované opice a perfektní digitální efekty, jde o téměř dokonalou podívanou. Tvůrcům se výborným způsobem podařilo zachytit i emoce primátů a příběhu dodat také lidský rozměr. Útok primátů na město a scény na slavném mostě Golden Gate v San Franciscu, to už je opravdová třešinka na dortu. Parádní podívaná, která si 90% právem zaslouží.

plakát

Starověké megastavby (2007) (seriál) 

Jde o výbornou sérii dokumentů, u kterých nezbývá než žasnout, jak naši dávní předkové dokázali postavit tak mohutné a rozsáhlé stavby tehdejší doby. Jsem přesvědčený, že v současnosti a s moderní technikou by novodobí architekti a stavbaři měli co dělat, aby něco podobného dokázali postavit také. Jestli tedy vůbec. Je skutečně obdivuhodné, jaké měli lidé v dávné minulosti architektonické znalosti a jakým potížím museli při tak obřích stavbách čelit. O tom všem jsou jednotlivé díly této série. K lepšímu pochopení je divákovi nabídnuta také přehledná a vše dostatečně vysvětlující počítačová grafika. A o jakých stavbách si můžete rozšířit svoje znalosti ? Alhambra, Angkor Wat, Hagia Sophia, Katedrála svatého Pavla, Katedrála v Chartres, Koloseum v Římě, Machu Picchu, Petra a pyramidy v Egyptě.

plakát

Ukřižování (2008) (TV film) 

Snad až příliš detailní znázornění toho, co se děje s nebožákem odsouzeným ke kruté smrti na kříži a co je vlastně bezprostřední příčinou jeho úmrtí. Pro někoho to asi bude celkem dost morbidní podívaná, na druhou stranu jde o opravdu zajímavě zpracované téma. Dozvěděl jsem se tu mnohé o historii, vývoji a o dalších detailech tohoto útrpného způsobu popravy. Vše je důkladně vysvětleno, včetně vědeckých pokusů, rozborů a počítačové grafiky. Jedno vím teď zcela jistě - takový odchod z tohoto světa bych si prožít určitě nechtěl. To raději kulku do hlavy.... Poznámka: dokument je dlouhý 88 minut, nikoliv 120, jak je uvedeno v popisu.

plakát

Tajemství dějin: Hon na Hitlera (2006) (TV film) 

O konci života Adolfa Hitlera budete těžko hledat lepší dokument. National Geographic nám nabízí hned několik variant a důvodů, jak vlastně největší válečný zločinec historie lidstva skončil. Vlastní názor ať si udělá každý sám.

plakát

Řím (2005) (seriál) 

Během pěti dnů jsem se prokousal všemi dvaadvaceti díly a času určitě nelituji. Dvě smyšlené postavy, sympaťáci Vorenus a Pullo, se jako by náhodou objevili ve víru skutečných historických událostí, které tak výrazně ovlivnili chod tehdejšího Říma. Pár prvních částí jsem se spíše zorientovával kdo je kdo, jaké mají jednotlivé osoby úmysly a kdo proti komu vlastně stojí. A potom jsem si Řím jenom užíval. Výborná výprava, kvalitní herci, skvěle vystižená architektura a život té doby. Žádná naleštěná žula, ani třpytící se mramor. Město tady naopak uvidíte v syrové podobě tak, jak tehdy asi vypadalo. Včetně chudinských čtvrtí, špinavých ulic, násilí nebo erotiky. Nebudete ochuzeni o důležité politické a vojenské události, ani o Egypt a královnu Kleopatru. Řím je určitě jedním z kvalitnějších seriálů a pro ty, koho zajímá právě toto období, je to téměř nutnost. Já bych uvítal i pokračování.

plakát

Smrtící epidemie (1995) 

Naprosto bez rozmýšlení nejvyšší hodnocení. Vynikající herci ve vynikajícím virovém dramatu. Já opravdu nevím co bych měl na tom kritizovat. Z tohoto filmu se mi ježily chlupy na těle při představě, že se to celé může klidně stát i ve skutečnosti. A ta vize, že se kdykoliv a kdekoliv může objevit zcela nový a zničující vir, není nijak nereálná. Vždyť kolikrát se to už stalo ... Dvě hodiny skvělé a napínavé podívané mi uteklo jako voda. Myslím si, že takovový film bude aktuální i v následujících letech. Pokud tedy vědci nepřijdou s nějakým zcela novým a převratným objevem.

plakát

Toy Story 3: Příběh hraček (2010) 

Perfektní animace, líbivá, křišťálově čistá grafika, skvělý, přesto i menším dětem srozumitelný příběh. Prostě opět parádní podívaná z dílny studia Pixar. Troufám si tvrdit, že ačkoliv je to již třetí díl, líbil se mi asi nejvíc. Hraček a tím pádem i postaviček se tu tentokrát objeví tolik, že je ani nespočítáte. Schválně to zkuste všechno v té školce přepočítat nebo vyjmenovat. Pobavila mě účast Barbie s Kenem, opice v roli alarmu, rakeťák jako španěl, množství vtipných scének a hlášek, atd., atd... Něco, co by se dalo vytknout, se hledá skutečně jen těžko. Vřele doporučuji pro celou rodinu. Pánové grafici a animátoři - máte mojí úctu !

plakát

Mrtvá nevěsta Tima Burtona (2005) 

Animované filmy mám v lásce, takže tomuhle dílku zkrátka 5 hvězdiček musím dát. Za co ? Oceňuji hlavně špičkovou práci animátorů, vynikající vizuální styl, zpracování světa a všech postav ze záhrobí, přiměřenou dávku černého humoru a také výtečný hudební doprovod. Není tu prostě nic, co by se dalo Timu Burtonovi vytknout. Výborná práce ! A povedený je také český dabing.