Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Otec vědce Willa trpí Alzheimerovou chorobou a Will se snaží vyvinout látku, která by jeho milovaného otce vyléčila. Vyvine prostředek s názvem ALZ 112. Testuje se na šimpanzích, u kterých prokazatelně dochází ke zvýšení inteligence. Will chce povolení testovat na lidech, ale jeho nadřízený to odmítá. Will se rozhodne aplikovat látku otci, protože jeho nemoc se rapidně zhoršuje... V podstatě okamžitě dojde u otce ke zlepšení zdravotního stavu, a dokonce k vylepšení některých schopností. Stále však není jisté, zda přípravek nemá nějaké vedlejší účinky. V ústavu se záhy jedna šimpanzí samice začala chovat velice agresivně a ona i ostatní opice jsou utraceni. Will později najde v jejím kotci mládě – to byl důvod její agresivity, chránila svého potomka. Will se rozhodne, že si mládě ponechá a dá mu jméno Caesar. Z matky do něj přešla látka ALZ 112 a díky tomu v 18 měsících umí 24 slov znakové řeči, ve dvou letech skládá skládačky pro děti od 8 let a ve 3 letech projevuje komunikační schopnosti daleko převyšující člověka. Jednoho dne Caesar uteče a zlý soused se ho pokusí zabít. Caesar je zraněný a Will ho vezme k veterináři. Tam se seznámí s mladou veterinářkou Caroline a začnou spolu chodit. Společně vychovávají Caesara jako člověka a on jim všechnu péči oplácí svou láskou. Také Willův otec si Caesara velmi oblíbí... Zhruba za 5 let Caesar chápe, že není člověk jako ostatní, a chce vědět, kým vlastně je. Will mu poví pravdu o matce, kterou zabili, a i to, že u Caesara došlo k ještě většímu účinku ALZ 112 a jeho inteligence je stále vyšší. Podle Caroline to je špatné. Kde bude Caesar žít? (TV Prima)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (2 029)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Ano! Ještě před premiérou odepisovaný film, který překonává očekávání a nejen to. Konečně vznikl film, který na první Planetu opic dobře "navazuje", má v sobě mnoho odkazů a úmyslných spojek (let raketoplánu, obojek, kůň, ...) mezi oběma filmy. Využití původních témat a jejich převedení do moderního světa působí dobře stejně jako další současné paranoie (bioterorismus). Vše zabalené ve vizuálně podmanivém světě plného úžasných opic (někdy opravdu až moc úžasných:)) a dobrých herců. Hlavně jsem rád, že příběh postupuje poměrně rychle a logicky, bez zbytečných opravdu velkých zakopnutí. PS: (spoiler) všimněte si, že opice (skoro) nezabíjejí a chtějí jen žít svobodně a ten člověk, který to má chápat, to nechápe... PPS: ta chybějící půl hvězda za tu úctu autorů filmu k opičí legendě. Delší verze. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

První návštěva u opičáků, doprovázená rakouským zněním bez titulků, mne kdysi zcela uchvátila a i další opičí výtržnosti jsem většinou hodnotil lépe, než nadnárodní průměr CSFD. Tentokrát však musím učinit výjimku, neboť opice postižené digitalizací mne nijak zvlášť neohromily a navíc jsem nikdy nebyl fanouškem jasným vítězství technických kritérií nad těmi scénáristickými. Pokud shrnu dojmy na hromadu, tak se na to koukalo pěkně, poslouchalo se to příjemně, ale nebavilo mě to. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Taková opice dokáže pořádně znepřijemnit den. Nejhorší je, když takhle člověk sedí někde v baru do zavíračky a ráno pak vstává do práce. Opice v tomhle filmu jsou proti tomu jenom slabej čajíček. Upřímně řečeno, že film bude blbej, to jsem tak nějak čekal. Ale podle ukázek to vypadalo na docela slušnou akční jízdu s parádníma trikama, takže jsem si myslel, že se u toho aspoň odreaguju. Jenže k tý opičí vzpouře a tim pádem i k samotný akci dojde až zhruba v posledních 20 minutách. Před tim se člověk musí prokousat neskutečně otravnym "úvodem" o tom, jak chudák šipmanz trpí někde v zajetí. Pak teda přijde zmiňovaná akce, která celkem pobavila (nebudu teď řešit různý logický nesmysly), ale na celej film to je dost málo. Jinak co se týče těch digitálních efektů, tak občas to bylo téměř k nerozeznání od skutečnosti, ale chvílema to ve mně vyvolávalo vzpomínky na digitální dinosaury ve 20 let starym Jurskym parku. 40% ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

První část snímku je ještě poměrně zdařilá. Sledování lidského světa skrze oči dospívajícího šimpanze je, pokud nic jiného, originální. Zajímavým se stává už ve chvíli, kdy si divák uvědomí, jakým směrem se bude Zrození planety opic nadále vyvíjet. Každé zklamání a nepochopení, které lidské chování vyvolává v očích přechytralého primáta tak může vyvolávat emotivní odezvu i v diváckých řadách. Je jasné, že tvůrci s tímto diváckým očekáváním počítali. Viditelné to je zejména na jejich snaze začlenit Caesara do rodiny (či spíše života?) dr. Rodmana – tedy na poutu, které je odsouzeno k utlumení. Jistým kalkulem je pak vykreslování Caesara jako nevinného tvora, který doslova přejímá emoce spatřené ve svém okolí. Zpočátku zná jen milující rodinu, ale postupem času se setkává i s odvrácenou stranu lidskosti, což je samozřejmě jen další způsob jak z diváka vykřesat emoce a zároveň ho donutit k většímu přimknutí k Caesarovi. Tato vypočítavost bohužel první část sráží, i když naštěstí ne příliš hluboko. Příliš nenapomáhá ani hloupost, kterou se tvůrci snaží skrýt v rychlém sledu událostí, či v lepším případě neuvěřitelnost. Každopádně i přes tato negativa je tato část sledovatelná a v některých momentech dokonce zábavná, což se bohužel nedá říct o tom, co následuje. Lavina digitálních primátů vedená zrazeným Caesarem se dere do monumentální bitvy s až na pár známých tváří anonymním lidstvem. Zrození planety opic překvapilo svým začátkem a zklamalo svým koncem. Snímek těží hlavně z jednoduché, ale semknuté, dějové linie a rychlému průběhu. To má však i svou stinnou stránku. Díky předvídatelnosti začíná být postupem času otravný a nudný. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Žádné zběsilé sci-fi, žádná bezduchá akce, žádné přehnané velikášství, nová Planeta Opic začíná jako psychologické drama, jenž svými analogiemi na lidskou společnost připomíná District 9. Opičí herectví obličejových výrazů má leccos, co do sebe, děj pomalinku graduje, atmosféra nabírá tíhy boje za svobodu a vše vrcholí v očekávanou akční rež, nepostrádající vizuální atraktivitu, ani pořádný vnitřní náboj. Planeta opic je tedy víc než běžný blockbuster, nějaké to klišé, či do jisté míry předvídatelnost se v ní samozřejmě najde, ale zbytek hrdě kráčí ve stopách inteligentního akčního dramatu, které vyšlapal Temný Rytíř. 8/10 ()

Galerie (80)

Zajímavosti (40)

  • Film byl do kin rozvážen pod kódovým názvem "Salad". (c.tucker)
  • Caesarova (Andy Serkis) matka se jmenovala Bright Eyes, jelikož se jí rozzářily oči poté, co jí byl dáván virus ALZ-112. Toto jméno také dala doktorka Zira (Kim Hunter) Taylorovi (Charlton Heston) v původní Planetě opic (1968). (c.tucker)
  • Jméno postavy Dodgeho Landona, kterého ztvárnil Tom Felton, je odkazem na role Dodgeho a Landona z původního snímku Planeta opic (1968). (Kroup4)

Související novinky

Třetí Jurský svět nastartuje novou éru

Třetí Jurský svět nastartuje novou éru

24.05.2020

S blížícím se třetím dílem blockbusterové franšízy Jurský svět, jenž tentokrát ponese název Jurassic World: Dominion, by se mohlo leckomu zdát, že se nová dinosauří trilogie chýlí ke konci. Tvůrci… (více)

Příští Planeta opic našla režiséra

Příští Planeta opic našla režiséra

04.12.2019

Studio Disney před časem naznačilo, že hodlá nadále rozvíjet filmovou sérii o Planetě opic, kterou získalo díky nákupu studia 20th Century Fox. A svůj slib teď zdá se dodrží. Najalo totiž režiséra… (více)

Smrtonosná past nebude, Disney šlape na brzdu

Smrtonosná past nebude, Disney šlape na brzdu

12.08.2019

Mohli jsme to předpokládat, teprve minulý týden se to však stalo oficiální. Po propadácích typu X-Men: Dark Phoenix se studio Disney rozhodlo zaříznout drtivou většinu chystaných snímků od studia… (více)

Reklama

Reklama