Reklama

Reklama

Řím

(seriál)
Trailer 1
Velká Británie / USA, (2005–2007), 19 h 45 min (Minutáž: 44–65 min)

Hudba:

Jeff Beal

Hrají:

Kevin McKidd, Ray Stevenson, Polly Walker, Kerry Condon, James Purefoy, Ian McNeice, Coral Amiga, Lindsay Duncan, Lidia Biondi, Tobias Menzies (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(22)

Obsahy(1)

HBO s hrdostí uvádí 22 epizod seriálu Řím. Epické drama z dob Julia Caesara, jeho nemilosrdného stoupence Marca Antonia, mazaného dědice Oktaviána, nerozhodného přítele Bruta, bezohledné neteře Atiy a kruté milenky Servilie. Příběh jednoho věku, viděný očima vojáků Lucia Vorena a Tita Pulla, dvou přátel, jejichž osudy jsou neoddělitelně spjaty s osudem samotného Říma. Láska, chtíč, věrnost a zrada zahalují nechvalně proslulé Římany jako závoj v jejich krutém boji o moc a zákon, pomstu i spásu. Staňte se svědky konce republiky a zrození impéria. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (426)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Řím překvapil, a to hodně. Dlouho jsem o něm slýchal jak skvělý je to seriál, dlouho mi byl několika kamarády doporučován, a já jej dlouho naschvál přehlížel. A to i navzdory tomu, že se mi již několik měsíců doma hezky hřeje na blyštivých placičkách... První díl trpí jako většina později výborných vážnějších seriálů pomalejším a trochu chaotickým rozjezdem, jenže v druhé polovině se přehoupne do neuvěřitelně napínavého tempa, kdy je radost sledovat osudy všech hlavních hrdinů a jejich zákeřné a vypočítavé intriky. Druhý díl pak rozhodně v rychlosti nepolevuje a je úžasné, že celých 50 minut se pořád něco děje. Stylizace samozřejmě (jak je to u HBO zvykem) výborná, herci vkusně vybraní, počítačové triky při záběrech na daleká města, vojska atd. nevadí. Musím taktéž smeknout před působivým zobrazením explicitních scén, a to jak sexuálních, tak těch krvavě brutálních. Je jen dobře, že v seriálu jako je tento se podobné záběry neodsunují do pozadí, k Římu podobné věci v minulosti zcela určitě patřily... Takže zatím shlédnuto cca 100 minut, a už se velmi těším na další díly! 1. série: Ze začátku mne Řím dostal a hodnotil jsem za pět. Prvních několik dílů je jakž takž nadprůměrných, pak ale v mém případě přišel jakýsi podivný zlom, a uprostřed první řady jsem se solidně nudil... Posledních pár dílů je naštěstí tak napínavých, že téměř stoprocentní verdikt zůstává. 2. série: Kupodivu mne ve své druhé sezóně o deseti dílech dokázal Řím překvapit ještě více, než při prvních dvanácti epizodách. Nejdůležitější zůstává fakt, že jsem si každý díl užíval, těšil se na shlédnutí a nenudil se, což u S01E01 - S01E05 rozhodně neplatilo. Vorennus a Pullo jsou skvělí týpci a sledovat jejich putování napříč plynoucími roky se mi hodně líbilo, stejně jako bavit se nad intrikami Cézarovy rodiny... jo a v každém díle se š*ká o106, je to skoro jako Californication ve středověku :-). ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Nemorální, krvavé, chytré, vulgární... a poučné. Mým nezpochybnitelným favoritem je mladý Octavian, který má podle matky moc ženskou duši a muži by ho měli naučit bojovat a kopulovat, ale postupně z něj vyroste pěkně chladnokrevný bastard :) Druhá série je dokonce ještě o kus lepší než ta první, už proto že se dočkáme daleko více emocí. Snad každá z postav prožívá svou osobní tragédii, často zakončenou nějakou ošklivou bolestivou smrtí. Nepočítám ani všechny ty nýmandy, kteří tak nějak nevyhnutelně skončili s podříznutým krkem v kanálu a nikdo si na ně za pět minut nevzpomene. A my všichni jsme trochu sadisti, když tohle všechno s velkou chutí sledujeme. ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Realistický a pohlucující pohled na život několika postav v Římě za doby Julia Ceasara. Otroci, vojáci, intrikánky, senátoři... ti všichni rovnoměrně pokrývají všechny důležité a zajímavé mocenské třídy skomírající "republiky" a bez heroizování či zjednodušování jsou zobrazeni jako lidé s jedinou hlavní vlastností - touhou po lepším životě, moci postavení... a dosahují toho způsoby které limituje jen jejich vlastní morálka a svědomí. A ta u některých nepatří k největším. HBO točí velmi kvalitní minisérie a Řím není vyjímkou, nebýt několika zaškobrtnutí v ději a možná až příliš uspěchaného závěru se zjevně nucenou snahou o menší příběhový twist je to bezchybná záležitost, která velmi zajímavou formou představuje události u kterých si většinou jen znuděně čteme v učebnicích dějepisu. Je velmi příjemné vidět i v televizi dílo které se v zobrazování reality nezastaví před ratingovými komisemi a ukazuje všechno, od nevázaného sexu, přes násilí a krev až po celkovou dekadenci doby, ale není to ta nejdůležitější věc pro kterou stojí za to seriál sledovat. Dokonale to totiž je vidět jak ve skutečnosti vypadala tehdejší společnost - neustálé pohanské rituály a klanění se desítkám nejrůznějších bohů, otroci ve kterých ostatní nevidí často nic jiného než kus nábytku, idealizované myšlenky pronášené současně s pobíjením desítek lidí... A k tomu charaktery postav ke kterým lze zaujmout jakýkoli, jen ne neutrální postoj. 8/10 ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Zajímavý historický seriál z období, kdy se Caesar ujal absolutní moci nad Římem a o době poté. Zároveň sledujeme osudy dvou vojáků, kteří se k tomuto převratu nachomýtnou a hýbou vlastně celým dějem. Odehrává se to zhruba od roku 52 př. n. l. až do roku 30 př. n. l. Postupně sledujeme vzestup a pád Caesara, Marka Antonia i Octaviana Augusta. Krom Říma se podíváme i do Galie, Řecka nebo Egypta. Naši vojáci Vorenus a Pullo se připlétají k různým událostem, které následně hýbou s celým dějem. Oba si projdou dlouhou cestou plnou slasti i zklamání. Druhá série je o něco lepší. Akorát tam není moc akce... "Třináctá!" ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Starověký Řím zobrazený bez přetvářky, tak jak to opravdu mohlo být. Na seriálu je znát, že HBO chtělo vytvořit starověký Řím podle historických dokladů a díky tomu opravdu nevytvořili nějakou slátaninu, to je velké plus. Dvě hlavní postavy legionářů jsou v podstatě něco jako průvodci v politickém příběhu, který je v seriálu jako hlavní linie (první série) - vše se totiž točí kolem vzestupu Caesara a jeho tvrdého konce v roce 44 př. n. l. Řím je plný politiky, chudoby, chuti po moci, sexu a násilí:)). Druhá série začíná přesně tam, kde první skončila. Na scénu se dostává Marcus Antonius, který si užívá život plnými doušky (tak to má být:-)). Lucius Vorenus a Titus Pullo zažívají další zajímavá dobrodružství. V druhé sérii snad ještě přibylo více brutálních, sexuálních a rituálních scén. Veliká škoda, že není další série...Ave Caesar! ()

Galerie (158)

Zajímavosti (27)

  • James Purefoy byl britským bulvárem nařknut, že měl v seriálu mužství vylepšené pomocí počítače. Sám Purefoy se proti tomu rázně ohradil s tím, že někteří kolegové tuto grafickou pomoc opravdu využili. (Olík)
  • Lucius Vorenus (Kevin McKidd) a Titus Pullo (Ray Stevenson) patrili v skutočnosti do jedenástej légie a nie do trinástej. (frxXx)
  • Postava Julia Caesara (Ciarán Hinds) ve filmu nepronesla žádný z jeho známých výroků. (Segoves Kelt)

Související novinky

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

HBO dělá na dalších spin-offech Hry o trůny

HBO dělá na dalších spin-offech Hry o trůny

20.03.2021

Kabelová stanice HBO si zřejmě řekla, že příběhů ze světa Hry o trůny nemůžou mít diváci nikdy dost, a tak se kromě již rozpracovaných prequelů a spin-offů rozhodla rozpracovat ještě tři další nápady… (více)

Zemřel režisér Michael Apted

Zemřel režisér Michael Apted

09.01.2021

Ve věku 79 let zemřel britský režisér a producent Michael Apted. Rodák z hrabství Buckinghamshire započal svou kariéru v televizi, brzy se však proslavil sérií časosběrných dokumentárních filmů „Up“… (více)

Reklama

Reklama