Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (328)

plakát

Avatar: The Way of Water (2022) 

Cameron by se měl vykašlat na roli scénáristy a stát se tvůrcem speciálních efektů pro nějaké opravdu dobré filmy psané jinými lidmi, které by tak díky fantastickému CGI povýšil na výborné. --SPOILERY-- Jeho aktuální vlastní scénář je bohužel bída. První část A2 ještě ujde, i kdy některé dějové kotrmelce jsou na pováženou (lidi zjevně už od A1 umí kompletně digitalizovat lidské vědomí na čip). Druhý, nezkutečně dlouhý dějový akt je fúzí Modrá planeta - Historie oceánů (seriál) (2001) a Beverly Hills 90210 (seriál) (1990), včetně těch nejklasičtější klišé na téma "rodina s teenagery se přestěhovala do nového města". V aktu třetím se vracíme k odboji Indiánů proti bílým kolonizátorům, zde z nějakého důvodu prezentovanými především velrybářskou výpravou na mac-guffin, v podobě séra nesmrtelnosti, které ale lidstvo vlastně vůbec nepotřebuje, protože je schopno digitalizovat osobnost na čip a přenést ji do nového těla (tedy nepochybně i nového těla lidského). PS: domorodci Na'vi už vůbec nepůsobí jako obyvatelé mystické planety, ale jakási karikatura na Indiány a - v případě dětí - typické seriálové náctileté z nějaké americké střední (a to zejména svou mluvou).

plakát

Sandman (2022) (seriál) 

Lepší než jsem čekal. Tom Sturridge je dobrá volba na Sandmana a i další castingové volby mi převážně sedí. Taky je vidět, že se nešetřilo na výpravě, což téhle látce moc prospívá. První série je tématicky rozdělena na uvodní část Preludes&Nokturnes - díly 1-5 - kdy nejlepší je díl pátý, kde si to sakra užívá David Thewlis v roli Johna Dee a pěknou ukázkou, kam to dojde, když lidi přestanou dodržovat ty nudné společenské konvence. To, společne s následující mezi-epizodou "Sound of Her Wings" představuje vrchol série. Další miniúsek tvoří díly 7-10 převážně z komiksové předlohy Dollhouse, tady je to bohužel slabší, protože je tu příliš postav, ke kterým jsem si moc nedokázal vytvořit vztah.

plakát

Predátor: Kořist (2022) 

Na letní film je to celkem slušný. Predátor a gore povedený, dialogů pomálu, takže si nemusíte moc lámat hlavu s tím, co scénárista zase vyplodil za perly. Jestli je to nejlepší Predátor od jedničky nevým, ale vzhledem k těm tragédiím a cross-over tragédiím s Aliens, kterých jsme se v minulosti dočkali, to klidně může být pravda, aniž by to z filmu dělalo zázrak. Trochu škoda, že hlavní hrdinka nedostane víc prostoru k představení se, je to takový hrozně neosobní. I trochu závrečné katarze by neškodilo. Když se vrátíte z lovu s hlavou týpka co vám zabil bratra a téměř všechny lovce kmene a kromě tý hlavy z vás nevypadne ani "Beee", je na zamyšlenou, jak je to s vaším sociálním rozvojem.

plakát

Kolo času - Volání krve (2021) (epizoda) 

Zatím jednoznačně nejhorší epizoda. Děj se téměr neposouvá dopředu, zpousta logických faux-pas a zbytečná a neúčinná snaha ždímat emoce nad postavamy, které byly sotva představeny a jsou tedy divákovi šumák. Velká ztráta času.

plakát

Arcane (2021) (seriál) 

Opravdu výborně vypadající seriál s prokreslenými postavami a chytrým dějem, který zahambí kdejakou hranou produkci. Tedy až na závěr sezóny, kde je vidět, že se snaží děj za každou cenu dotlačit do startovních bloků pro sezónu příští. Jedno z největších překvapení roku.

plakát

Arcane: League of Legends - Stvořili jste monstrum (2021) (epizoda) 

Po výborných prvních a prostředních dílech tvůrcům bohužel dochází dech ohledně smysluplného děje a hraje se na wow-efekt. Logika, zejména posledního dílu, padá na bod mrazu. Doufejme, že pro další sezónu se jim podaří se nad tím pořádně zamyslet.

plakát

Kate (2021) 

Ač se k tomu tvůrci zdá se nehlásí, tenhle film je vlastně vykrádačka Kite (1998) kteréžto anime bylo navíc už jednou - a podle mě trochu lépe, ale taky nijak skvěle - zfilmováno, viz: Kite (2014) Elizabeth Winstead je překvapivě OK a asi to jediný, co na téhle podprůměrnosti stojí za to.

plakát

Kovboj Bebop: Lovec odměn (2021) (seriál) 

Bylo jasný že ani v slušně financovaným hraným seriálu si tvůrci nebudou moct dovolit tolik vizuálu a šíleností jak v anime. I tak to ale vypadá hodně dobře. Cast je opravdu sympatický a děj využívá témata anime, ale nekopíruje příběh beze změn, což je vlastně dobře. První půlka seriálu jen "dobré" ale poslední díly jsou super a otvírají cestu novému originálnímu příběhu. Snad se dočkáme pokračování.

plakát

Sebevražedný oddíl (2021) 

Nemůžu se rozhodnout, jestli je to horší než pokus z 2016. To, že miluju Guardians of Galaxy eště neznamená, že Gunnovi sežeru tenhle fail. napětí: NE, vztah k postavám: NE, vtip: vzácně povedená hláška, jinak rádobyhumor na sílu, akce: obvyklý digibordel, který si nápaditost nahrazuje velikostí. Když pak "drsný antihrdinové" začnou mentorovat rodinné hodnoty, je to už jen k smíchu.