Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Dokumentární

Recenze (214)

plakát

Zlaté ptáče (1932) 

Nečekaná zábava od neuvěřitelně "umělecky impotentního" režiséra Oldřicha Kmínka. Sociální tématika v jeho podání vypadá jako ZAMÝŠLENÁ parodie a výsměch dělníkům (i když podobná věc se mu povedla už s Osadou mladých snů). Příběh by ve výsledku vystačil na půlhodinový krátkometrážní film a v rukou jiného režiséra by z něho byla akorát obyčejná nuda, ale kdepak Oldřich, ten prolomí hranici za kterou je film tak špatný, až je vtipný, o délku rovnající se v tomto případě součtu výšky všech kladenských továrních komínů. V celém příběhu se opakují akorát tři různá prostředí - Petrův dům, bar Zlatá klec a záběry z továrny, které často nejsou ani nijak vzájemně propojeny a objevují se zde záběry, naprosto nedávající žádný smysl. Navíc statické dlouho záběry z továren, prokládané unylým zpěvem E. F. Buriana, působí jako parodie na sovětské montážní filmy (zrovna toto téma se stokrát lépe povedlo Václavu Kubáskovi o rok později ve filmu Svítání). Z hereckého obsazení bezmezně adoruji Elu Šárkovou a nutno uznat, že nohu má opravdu pěknou a takhle jsem nikdy nikoho metat hvězdu neviděl. V jejím případě je zřejmá alespoň částečná inspirace Marlene Dietrichovou, která v podání Ely Šárkové vyznívá alespoň trochu snesitelně. Navíc nikdy nezapomenu, jak se znechuceně odvracela od Otomara, když ji nad postelí umírající Dádi vzal za ruku a přitiskl k sobě. Otomar by byl klasicky bezproblémový, jen předpokládám, že pro tuto roli musel přibrat na váze, aby mu vůbec bylo možné uvěřit, že má za dceru takového nesympatického vepříka jako je "malá" Dáďa Kmínková. Vůbec na Dádě stála a padala veškerá humorná stránka filmu - mluvit to neumí a pořád to jen natvrdle stojí a zírá do kamery (navíc se nemůžu zbavit pocitu, že se při zírání do kamery rýpala prstem v nose). Stejně jako je místy nelogický příběh, dostává film absurdní nádech i díky formě jakou je zpracován - jak by jinak bylo možné, aby Korbelář zapálil sirku a najednou mu do obličeje svítilo světlo jako ze silného reflektoru nebo aby rozsvítil v temném pokoji malou petrolejku a najednou je všude světla až z toho bolí oči? Sečteno podtrženo, čekal jsem od Oldy jen klasickou pitominu ve stylu jeho ostatních filmů ale dostalo se mi něčeho co několika násobně překonalo všechny moje největší očekávání. P.S.: Doteď nechápu, jak se Dáďa vešla do tak malé rakve...

plakát

Diagnosa X (1933) 

Diagnosa X opravdu není dobrý film, trpím u afektované mluvy Adiny Mandlové, která se bezradně rozhlíží kolem sebe, trpím pří sledování Arna Veleckého (ještě že nehrál ve více filmech) a ze všeho nejvíce trpím u malé Věrky s vizáží upíra. Cením si sice interiérových záběrů jako dokladu dobové módy a vkusu, nemohu ale popřít, že působí příliš stroze, studeně a neútulně a v žádném případě ne jako zabydlený dům. Naopak děkuji za Rovenského s vnitřními hlasy a spoustu dvojsmyslných narážek - obsadit podváděného manžela při představení loutkového divadla do role Kašpárka, za jehož zády se schází princ s princeznou.... . Ale především si cením věc která mne překvapila nejvíc - na rozdíl od mnoha dalších soudobých československých filmů Diagnosa X není pouhým sledem na sebe špatně navazujících scén, ale místo toho jsou scény výrazně vzájemně provázané. Zároveň film poskytuje opakovaně dostatek vodítek pro orientaci v ději filmu, ve kterém se potom nelze ztratit.

plakát

Chováme se odpovědně (2009) 

Krátké animované filmy Dopravního podniku Praha. Při jejich promítání v Kinobuse v létě 2010 se překvapivě setkaly s mnohem kladnější diváckou odezvou než některé promítané filmy (zdravím Kawasakiho růži). Ve výsledku považuji za nejpodařenější "uncut" verzi dílu Nastupování.

plakát

55 dní v Pekingu (1963) 

Take your stinking paws off me, you damned dirty Chinese!

plakát

Stmívání (2008) 

"Asi před třemi měsíci jsem tu prosil o radu, že mám strašnou chuť pít krev. Kdykoliv vidím někoho jak se zraní a teče krev dostanu strašnou žízeň. Byl bych schopný toho člověka do tý rány i kousnout kdyby mi to nebylo blbý kvůli okolním lidem. A vy ste mi poradili, abych zašel za psychiatrem. Takže fakt dík za tu debilní radu, protože sem za ním byl a ten se mi vysmál a dělal si ze mě srandu, až mě nasral tak že sem se na něj vrhnul a kousnul ho do krku. Zavolal na mě policajty který sem pokousal taky, protože se tomu smáli. Takže sem byl obviněnej jak z útoku na lékaře tak i z útoku na veřejnýho činitele a protože mi je víc jak 15, tak už sem trestně zodpovědnej a šlo by to i k soudu, kde bych určitě pokousal i soudce nebejt toho, že na mě vypracovali posudek, kterej tvrdí že trpím nějakou psychózou a že bych se měl léčit. Ten pokousanej psychiatr mě už léčit nechce a tak budu muset dojíždět za jinym, kterej je podstatně dál. To ale neni to nejhorší. Nějak to prosáklo k nám do školy a teď se mi všichni smějou a házej po mě česnek. Doma pak smrdím česnekem i celej víkend. Já je všechny pokoušu a jestli to udělám tak budu mít další problémy. Ta léčba toho psychiatra vůbec nepomáhá. Dává mi nějaký uklidňující prášky, ale jak mě mají uklidnit, když mě sere že pořád smrdim česnekem a všichni se mi smějou." (pozn. převzato z lide.cz)

plakát

Mistři hazardu (2005) 

"Varuj se Hazzardu, vzpomeň si na Jardu."

plakát

Taxi zum Klo (1980) 

A uz jsou asi u sebe doma... pan ucitel zaleva kvetiny na balkonu... a zalil i gaye pod balkonem! Ha! Gay (rikejme mu kalhotac) jde na... tak uz se libaj To jsou strihy. Delaji neco, co je asi felace, ale moc to tak nevypada A prichazi puvodni gay - ucetni! TO bude drama Prida se?

plakát

Krok do tmy (1938) 

Adině to nejvíc sluší vyválené v bahně, Rolfovi jeho gumový úsměv, Tréglovi zase grapefrujt místo mandarinky na hlavě. Hlavně, když tam je L.H. "Pat" Struna a J.W. "Mat" Speerger.