Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dokumentární

Oblíbené filmy (10)

Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

Zemeckisovi se podařilo skloubit maximum pozitivního myšlení s perfektním řemeslem, s dojetím zasahujícím i těžké cyniky a s geniálními nápady. Pro mě osobně 100% a první místo. Dnes jsem viděl potřetí a na prvním místě trvám (2010-09).

Gran Torino

Gran Torino (2008)

Tak mě Eastwood dostal potřetí za sebou (Million Dollar Baby, Výměna). Jeho Kowalski, ač paradoxně původem Polák, je prototypem toho pravého Američana, díky nimž se poválečná Amerika (USA) stala ekonomicky a tím i vojensky číslem jedna ve světě. Válečný hrdina z tažení OSN proti Čínou a Rusy podporovaným komunistům v Koreji, dělník, který montoval auta ve Fordu, chlap, který ví, jak na ženy, který umí říct pravdu do očí, který je bručoun, ale má smysl pro humor, který má potíže s rodinami svých synů i s cizinci, co se stěhují do sousedních domů, navenek drsňák a rasista, pro kterého je ale potřesení rukou víc, než zákon a který ví, co je čest a povinnost. Spolu s ním vidíme, že Amerika je dnes v mnohém jiná, než v polovině dvacátého století, mladým chybí tvrdá, ale pozitivní zkušenost, násilí gangů nebo naopak rozmazlování v blahobytu ji nenahradí. Časy se mění, ale problémy, které cítíme ve vzduchu od začátku filmu a které nevyhnutelně musí přijít, řeší Kowalski po svém, i tak ale překvapivě. Eastwood znovu potvrdil, že k udržení napětí nejsou zapotřebí efekty, akce, rychlost, sex, stačí pořádný příběh a mistrovská režie. 100%.

Hoří, má panenko

Hoří, má panenko (1967)

Co budeš zařizovat, tombola je rozkradená... Pánové, fakt je jeden, když si to ty lidi rozkradli, tak to nemůžou vyhrát... Takhle nemluv Josko, jak k tomu přijdou ty lidi, co si losy poctivě koupili a nic si nenakradli?.. Měli si nakrást, kdo si nenakrad to musí chápat tak, jako že nic nevyhrál... Počkej, tady jde vo jinou věc, co udělat s lidma, který si nakradli a losy si nekoupili... To je sviňárna, tedy to snad nejni ani možný… Nechat je zjistit, nechat je zjistit... No ale jak to zjistíš, prosim tě, kde… Počkejte, mládenci, počkejte, vycházejme z toho, že u nás na plese není nikdo, kdo by si nekoupil aspoň jeden los, zloděj bez losu u nás neexistuje... Z toho vycházejme, z toho vycházejme... Nojo, tak z toho vycházejme, ale ty lidi tam čekaj, tak jim to musíme říct, ne?.. Prosim tě, co bys jim pořád řikal, já nevim, co jim budeš řikat, ty mě připadáš jak Jéžiš Kristus, porád někomu něco vysvětlovat…100%.

Co žere Gilberta Grapea

Co žere Gilberta Grapea (1993)

Chytré, lidské, zábavné, dojemné. Dokonalý tandem Depp/DiCaprio, ale vlastně všichni herci jsou bezchybní. Potvrzuji poznatek z mnoha komentářů: slova jsou zbytečná, nutno vidět. 100%.

Fargo

Fargo (1996)

Konečně jsem pochopil. Zatím jsem viděl 8 coenovek, samý nadprůměr, žádný zázrak. Ten se konal až teď v roce 2015 a způsobil ho film skoro 20 let starý. Nenašel jsem chybu, ale ze všeho nejvíc mě fascinovala policistka McDormand a její náhled na svět: 100% (aktuálně 17029 hodnotících, 85%).

Dvanáct rozhněvaných mužů

Dvanáct rozhněvaných mužů (1957)

Dostáváme mnoho lekcí: z režie, scénáře, demokracie, sofistiky, z presumpce neviny. Zároveň se můžeme ponořit do úplně jiné Ameriky, než jaká je ta dnešní - do nekompromisního světa bílých mužů. Pro ženy a barevné byly vyhrazeny vedlejší koleje. A to uplynulo jen půl století. 95%.