foto

Ivan Rajniak

  • nar. 10.7.1931
    Hybe, Slovensko, Československo
  • zem. 23.2.1999 (67 let)
    Bratislava, Slovensko

Biografie

Ivan Rajniak sa narodil 10. 7. 1931 v malebnej liptovskej dedinke Hybe. Tu sa pre zaujímavosť narodil aj ďalší významný slovenský herec - Ondrej Jariabek.

Už ako 11 ročný sa Rajniak objavil vo filme LETO POD KRIVÁŇOM. Scenár k tomuto filmu napísal práve jeho rodák (Jariabek). Ivana Rajniaka strašne ťahalo do Bratislavy, kde začal študovať na VŠMU. Túto školu ukončil v roku 1957.

Prvým pôsobiskom Ivana Rajniaka sa stali Košice. V Štátnom divadle bol do roku 1966. Je zaujímavé, že tu vytvoril postavy, ktoré sú základom svetového divadla (HAMLET, RÓMEO). V roku 1966 sa dostáva do SND v Bratislave. Tu pôsobil 33 rokov.

Rajniakova divadelná tvorba je plná postáv, ktoré Ivan Rajniak zahral úžasne, treba si pripomenúť Bezuchova (Vojna a mier), Belana (Sonatína pre páva), Veľký chán Kublaj (Miliónový Marko). Rajniak rád hral aj v komédiách ako Zberné stredisko a je obrovská škoda, že tých komédií bolo menej ako vážnych postáv.

V 60. a 70. rokoch bol Ivan Rajniak jeden z najobsadzovanejších slovenských hercov v televízii a vo filme. Stvárňoval postavy tvrdých chlapov (partizánov, dedinčanov). V televíznych filmoch si pripomeňme postavu kmotra Trnku (Rysavá jalovica), kde exceloval spolu s Jozefom Krónerom. Krásnu rolu mal aj v ČERVENOM VÍNE (Oliver).

Vo filmoch si zahral mnoho postáv, z ktorých jedna sa zapísala do dejín slovenského filmu. Je to postava "chatára, pašeráka, chudáka v medvedej koži" VALÉRA vo filmoch režiséra Martina Hollého (MEDENNÁ VEŽA, ORLIE PIERKO).

Po roku 1989 upadol do zabudnutia a utiahol sa do súkromia. Neskonale miloval hory a bol náruživým poľovníkom. Odišiel potichu v prítomnosti svojej manželky 23. 2. 1999 v Bratislave. Je pochovaný v rodnej obci a jeho rodáci mu pri príležitosti 75. výročia slávnostne odhalili pamätnú tabulu.

Ivan Rajniak zostal v našich srdciach ako VALÉR - skutočný chlap.

Luboš "klúčik" Klučár

Herecká filmografie

Filmy

1991 Dúhová cesta (TV film)
Meteor (TV film)
Zuzanka Hraškovie (TV film)
1990 Spomienka na Annu (TV film)
1989 Ráno ako pes (TV film)
Staroružová dráma (TV film)
Zázrak svätého Vitalija (TV film)
1988 Holič Britva a duch Vydriduch (TV film)
Stilmondský starosta (TV film)
1987 Dulcinea z Tobosa (TV film)
Hrdina západu (TV film)
Posledná hodina (TV film)
Zákon rodu (TV film)
1986 Hriech (TV film)
Moliére (TV film)
O všetečnom zvedavcovi (TV film)
Rozlúčka s Máriou (TV film)
1985 Tu musíš žiť (TV film)
1984 Dedova truhlica (TV film)
Drahý strýčko (TV film)
Návrat Jána Petru
Reťazenie (TV film)
Umri, blázon (TV film)
Vzbúrené mesto (TV film)
1983 Drotárskym chodníkom (TV film)
Husiarka a kráľ (TV film)
Predohra v mol (TV film)
Zbohom, sladké driemoty
1982 Belasé jazero (TV film)
Keď radí strach (TV film)
Predčasné leto
Trieda plná pýchy (TV film)
1981 Dozrievanie (TV film)
Fatamorgána (TV film)
Maškaráda (TV film)
Ostrov (TV film)
Pes pána generála (TV film)
Rezbár a jeho sok (TV film)
Zaujímaví muži (TV film)
1980 Aký požičaj, taký vráť (TV film)
Falošný peniaz (TV film)
Hodiny
Na začiatku cesty (TV film)
Nebezpečné známosti (TV film)
V území nikoho (TV film)
Zbrane noci - sila dňa (TV film)
Zimozel (TV film)
1979 Barbora Rösselová (TV film)
Jennie Gerhardtová (TV film)
Smrť chodí po horách (TV film)
Sonatína pre páva (TV film)
Svadba Arneho Jurgu (TV film)
Uzlíky nádeje (TV film)
Zlodej známok (TV film)
1978 Buky podpolianske (TV film)
Dnes platí regulačný stupeň č.6 (TV film)
Einsteinov úsmev (TV film)
Elektra (TV film)
Horúci dych (TV film)
Muž z Manassasu (TV film)
Na pokraji rozumu (TV film)
Nie
Pustý dvor
Sesternica Beta (TV film)
Sneh pod nohami
Stůl pro čtrnáct (TV film)
Vraj cholera (TV film)
Vysoká cena (TV film)
Zbojnícky tanec (TV film)
1977 Louis Pasteur (TV film)
Poslední parlamentári (TV film)
Skrat (TV film)
Vojáci svobody
Zlatý déšť (TV film)
Červený muškát (TV film)
1976 Andersonvillský proces (TV film)
Balada o uznaní (TV film)
Demižón (TV film)
Do posledného dychu
Kto prežije? (TV film)
Obhajoba sa nekoná (TV film)
Prvá nadovšetky (TV film)
Prázdniny u starej mamy (TV film)
Rozdelení
Serenáda pre Martinu (TV film)
Sváko Ragan (TV film)
Červené víno (TV film)
Šachy (TV film)
1975 Blízki cudzí ľudia (TV film)
Ex libris (TV film)
Jeden zo siedmich (TV film)
Kamarátka pre nás dvoch (TV film)
Pacho, hybský zbojník
Vzbura v ulici Sycamore (TV film)
Šeptající fantom
1974 Buddenbrookovci (TV film)
Deň, ktorý neumrie
Drotárova svadba (TV film)
Jaríkovský kostol (TV film)
Kronika (TV film)
Trasovisko (TV film)
Trofej neznámeho strelca
V tieni šedivých lúk (TV film)
Valentín a Valentína (TV film)
Veža nádeje (TV film)
Šuster, drž sa kopyta! (TV film)
1973 Kamaráti (TV film)
Návšteva (TV film)
Piková dáma (TV film)
Putovanie do San Jaga
Slávna chvíľa tichého života (TV film)
Srdce na lane
Timon Aténsky (TV film)
Víťazný pád (TV film)
1972 Prečo Adam Chvojka vicerichtár spáva doma? (TV film)
Tkáčka Maruška (TV film)
Zabiják (TV film)
Zavtra budět pozdno
Červené víno (TV film)
Ďaleko je do neba
Žiarlivosť (TV film)
1971 Cesta zarúbaná (TV film)
Dvestotisíc a jeden (TV film)
Hodina života (TV film)
Hájnikova žena (TV film)
Hľadači svetla
Klinko a Kompit kráľ (TV film)
Krompašská vzbura (TV film)
Mŕtve duše (TV film)
Orlie pierko
1970 Ako dvaja našli šťastie (TV film)
Kráľ sa zabáva (TV film)
Maska smrti (TV film)
Medená veža
Medený gombík (TV film)
Mladosť Tomáša Edisona (TV film)
Prvý boj (TV film)
Ring voľný (TV film)
Rysavá jalovica (TV film)
Strieborný Neptún (TV film)
Tetovanie (TV film)
Vasilij Ťorkin (TV film)
1969 Drevená krava (TV film)
Generácia (TV film)
Od štvrtka do zmŕtvychvstania (TV film)
Táto noc sa nikdy nevráti (TV film)
Žena z antisveta (TV film)
1968 Lúčka, na ktorej spáva vietor (TV film)
Malka (TV film)
Matka (TV film)
Niet inej cesty
Príhoda v chatke (TV film)
1967 Pasca (TV film)
Rok na dedine (TV film)
Rázcestie (TV film)
Sedem svedkov (TV film)
Svätý experiment (TV film)
Tři dcery
Vreckári
1966 Cestujúci (TV film)
Cintorín hrdze (TV film)
Tango pre medveďa
Tri gaštanové kone (TV film)
Česť (TV film)
1965 Zvony pre bosých
Úplně vyřízený chlap
1963 Horník, sedma, túz (TV film)
Výhybka
1961 Most na tú stranu
O dvoch bratoch (TV film)
Pokorené rieky
1960 Vasil Ťorkin (TV film)

TV seriály

1986 Okná dokorán (TV seriál)
Bakaláři (TV seriál)
Student (S15E12)
... a měl tři dcery (S15E11)
1985 To je váš prípad, Šetaffy (TV seriál)
Bakaláři (TV seriál)
No počkej, zajíci (S14E07)
1984 Povstalecká história (TV seriál)
Blízko je deň (E08)
Na život a na smrť (E07)
Augustové dni (E05)
další epizody (7)
Bakaláři (TV seriál)
Čertove volky (S13E06)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
1981 Na baňu klopajú (TV seriál)
1980 Bakalári (TV seriál)
Svadba bez nevesty (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
1978 Nech žije deduško (TV seriál)
Blahostroj (E07)
Prekážky (E06)
1977 Jedenáste prikázanie (TV seriál)
Bakaláři (TV seriál)
Půlnoční zedník (S06E07)
1975 Tridsaťdeväť stupňov v tieni (TV seriál)
Vivat Beňovský (TV seriál)
A királyok királya (E13)
A csalétek (E12)
1971 V tieni vlkov (TV seriál)

Dokumentární

1985 Stretnutie s hercom: Ivan Rajniak (TV film)
1983 Revolučná etuda, Belasé kone na červenej tráve (TV film)
1978 Breznianski mostári - vyp.
1976 Komunisté (TV seriál)
1974 Kde vtáci nelietajú - vyp.
1973 Herci-novinári (TV film)
1971 Dedo Siváň - vyp.
1966 Spravodliví (TV film)

Divadelní záznam

1988 Peter a Pavel (divadelní záznam)
1987 Pokus o lietanie (divadelní záznam)
1982 George Dandin (divadelní záznam)
1977 Vojna a mier (divadelní záznam)
1972 Rozkošný paroháč (divadelní záznam)

Host

TV pořady

1983 Silvester 1983 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(42)