foto

Ivan Rajniak

  • nar. 10.7.1931
    Hybe, Československo
  • zem. 23.2.1999 (67 let)
    Bratislava, Slovensko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ivan Rajniak sa narodil 10. 7. 1931 v malebnej liptovskej dedinke Hybe. Tu sa pre zaujímavosť narodil aj ďalší významný slovenský herec - Ondrej Jariabek.

Už ako 11 ročný sa Rajniak objavil vo filme LETO POD KRIVÁŇOM. Scenár k tomuto filmu napísal práve jeho rodák (Jariabek). Ivana Rajniaka strašne ťahalo do Bratislavy, kde začal študovať na VŠMU. Túto školu ukončil v roku 1957.

Prvým pôsobiskom Ivana Rajniaka sa stali Košice. V Štátnom divadle bol do roku 1966. Je zaujímavé, že tu vytvoril postavy, ktoré sú základom svetového divadla (HAMLET, RÓMEO). V roku 1966 sa dostáva do SND v Bratislave. Tu pôsobil 33 rokov.

Rajniakova divadelná tvorba je plná postáv, ktoré Ivan Rajniak zahral úžasne, treba si pripomenúť Bezuchova (Vojna a mier), Belana (Sonatína pre páva), Veľký chán Kublaj (Miliónový Marko). Rajniak rád hral aj v komédiách ako Zberné stredisko a je obrovská škoda, že tých komédií bolo menej ako vážnych postáv.

V 60. a 70. rokoch bol Ivan Rajniak jeden z najobsadzovanejších slovenských hercov v televízii a vo filme. Stvárňoval postavy tvrdých chlapov (partizánov, dedinčanov). V televíznych filmoch si pripomeňme postavu kmotra Trnku (Rysavá jalovica), kde exceloval spolu s Jozefom Krónerom. Krásnu rolu mal aj v ČERVENOM VÍNE (Oliver).

Vo filmoch si zahral mnoho postáv, z ktorých jedna sa zapísala do dejín slovenského filmu. Je to postava "chatára, pašeráka, chudáka v medvedej koži" VALÉRA vo filmoch režiséra Martina Hollého (MEDENNÁ VEŽA, ORLIE PIERKO).

Po roku 1989 upadol do zabudnutia a utiahol sa do súkromia. Neskonale miloval hory a bol náruživým poľovníkom. Odišiel potichu v prítomnosti svojej manželky 23. 2. 1999 v Bratislave. Je pochovaný v rodnej obci a jeho rodáci mu pri príležitosti 75. výročia slávnostne odhalili pamätnú tabulu.

Ivan Rajniak zostal v našich srdciach ako VALÉR - skutočný chlap.

Luboš "klúčik" Klučár

Herecká filmografie

Filmy

1997 Čertové volky (TV film)
Študent (TV film)
1991 Dúhová cesta (TV film)
Meteor
Zuzanka Hraškovie (TV film)
1990 Spomienka na Annu (TV film)
1989 Ráno ako pes (TV film)
Zázrak svätého Vitalija (TV film)
1988 Holič Britva a duch Vydriduch (TV film)
Peter a Pavel (divadelní záznam)
1987 Hrdina západu (TV film)
Pokus o lietanie (divadelní záznam)
Posledná hodina (TV film)
1986 Hriech (TV film)
Keby to naši vedeli (TV film)
Moliére (TV film)
O všetečnom zvedavcovi (TV film)
Rozlúčka s Máriou (TV film)
1985 Tu musíš žiť (TV film)
1984 Dedova truhlica (TV film)
Drahý strýčko (TV film)
Návrat Jána Petru
Reťazenie (TV film)
Vzbúrené mesto (TV film)
1983 Husiarka a kráľ (TV film)
Zbohom, sladké driemoty
1982 George Dandin (divadelní záznam)
Keď radí strach (TV film)
Predčasné leto
Predohra v moll (TV film)
Trieda plná pýchy (TV film)
1981 Dozrievanie (TV film)
Fatamorgána (TV film)
Maškaráda (TV film)
Ostrov (TV film)
Zaujímaví muži (TV film)
1980 Aký požičaj, taký vráť (TV film)
Falošný peniaz (TV film)
Hodiny
Nebezpečné známosti (TV film)
Zbraně noci - síla dne (TV film)
Zimozel (TV film)
1979 Barbora Rösselová (TV film)
Jennie Gerhardtová (TV film)
Smrť chodí po horách (TV film)
Sonatína pre páva (TV film)
Svadba Arneho Jurgu (TV film)
Uzlíky nádeje (TV film)
Zlodej známok (TV film)
1978 Buky podpolianske (TV film)
Dnes platí regulačný stupeň č.6 (TV film)
Einsteinov úsmev (TV film)
Horúci dych (TV film)
Muž z Manassasu (TV film)
Na pokraji rozumu (TV film)
Nie
Pustý dvor
Sesternica Beta (TV film)
Sneh pod nohami
Stůl pro čtrnáct (TV film)
Vraj cholera (TV film)
Vysoká cena (TV film)
Zbojnícky tanec (TV film)
1977 Červený muškát (TV film)
Louis Pasteur (TV film)
Poslední parlamentári (TV film)
Skrat (TV film)
Vojáci Svobody I. - IV.
Vojna a mier (divadelní záznam)
Zlatý déšť (TV film)
1976 Andersonvillský proces (TV film)
Červené víno (TV film)
Do posledného dychu
Obhajoba sa nekoná (TV film)
Prázdniny u starej mamy (TV film)
Prvá nadovšetky (TV film)
Rozdelení
Serenáda pre Martinu (TV film)
Sváko Ragan (TV film)
1975 Blízki cudzí ľudia (TV film)
Ex libris (TV film)
Kamarátka pre nás dvoch (TV film)
Pacho, hybský zbojník
Šepkajúci fantóm
Vzbura v ulici Sycamore (TV film)
1974 Buddenbrookovci (TV film)
Deň, ktorý neumrie
Jaríkovský kostol (TV film)
Kronika (TV film)
Piková dáma (TV film)
Šuster, drž sa kopyta! (TV film)
Trasovisko (TV film)
Trofej neznámeho strelca
Valentín a Valentína (TV film)
Veža nádeje (TV film)
1973 Kamaráti (TV film)
Návšteva (TV film)
Putovanie do San Jaga
Slávna chvíla tichého života (TV film)
Srdce na lane
Víťazný pád (TV film)
1972 Červené víno (TV film)
Ďaleko je do neba
Prečo Adam Chvojka vicerichtár spáva doma? (TV film)
Rozkošný paroháč (divadelní záznam)
Tkáčka Maruška (TV film)
Zajtra bude neskoro
Žiarlivosť (TV film)
1971 Hájnikova žena (TV film)
Hľadači svetla
Klinko a Kompit kráľ (TV film)
Orlie pierko
1970 Ako dvaja našli šťastie (TV film)
Kráľ sa zabáva (TV film)
Medená veža
Medený gombík (TV film)
Ring voľný (TV film)
Rysavá jalovica (TV film)
Strieborný Neptún (TV film)
1969 Generácia (TV film)
Od štvrtka do zmŕtvychvstania (TV film)
Žena z antisveta (TV film)
1968 Lúčka, na ktorej spáva vietor (TV film)
Malka (TV film)
Matka (TV film)
Niet inej cesty
Tři dcery
1967 Pasca (TV film)
Sedem svedkov (TV film)
Svätý experiment (TV film)
Vreckári
1966 Tango pre medveďa
Tri gaštanové kone (TV film)
1965 Úplně vyřízený chlap
Zvony pre bosých
1963 Výhybka
1961 Most na tú stranu
Pokorené rieky
1960 Vasil Ťorkin (TV film)

TV seriály

1986 Okná dokorán (TV seriál)
1985 To je váš prípad, Šetaffy (TV seriál)
1984 Povstalecká história (TV seriál)
Blízko je deň (E08)
Na život a na smrť (E07)
Augustové dni (E05)
další epizody (7)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
1981 Na baňu klopajú (TV seriál)
1980 Bakalári (TV seriál)
Svadba bez nevesty (TV seriál)
1978 Nech žije deduško (TV seriál)
1977 Jedenáste prikázanie (TV seriál)
1975 Tridsaťdeväť stupňov v tieni (TV seriál)
Vivat Beňovský (TV seriál)
1971 V tieni vlkov (TV seriál)

Dokumentární

1976 Komunisté (TV seriál)
1974 Kde vtáci nelietajú - vyp.
1973 Herci-novinári (TV film)
1967 Rok na dedine (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace