Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Dobrodružný
  • Krimi

Recenze (410)

plakát

Adéla ještě nevečeřela (1978) 

Není snad co dodat k tomuhle skvostu české kinematografie.Jemný humor český a intelektuální současně.Herecké koncerty pro protagonisty ať už si vyberete kohokoliv.Pánové Kopecký,Dočolomanský,Hrušínský,Pešek....Je to nádherná podívaná.Hodnotím velice vysoko!

plakát

Adolf Eichmann (2007) 

Oč jde? Jde o rekapitulaci, epilog, snahu o pojmenovaní zla.Asi od každého cosi.Film je hraným dokumentem.A sice jak z doby procesu s Eichmannem, tak z II.války.Jmenovaný nebyl blbec, stejně jako nebyl blbec Hitler, ale stejně jako Hitler byl psychopat.Vyšetřovatel nás provádí terénem psychopatické mysli Eichmanna a snaží se vypíchnout momenty, kdy se Eichmann nedokázal skrýt za štít rozkazu.A to je vzhledem k Eichmannovu intelektuálnímu formátu velmi těžké.Moc těch momentů film neukazuje.Tady se dostáváme k principu viny systému a principu viny jedince.Může být jedinec, zde Eichmann, v jistý moment exculpován? Jak vidno nebyl.Velice silný a současně drsný je moment, kdy Eichmannova konkubína přináší dítě,takto židovského původu s údajnou genetickou vadou a žádá Eichmanna, aby to vyřídil.Scéna má otevřený konec......!! Poslední věta Eichmanna se slzami v očích zní : "Byli to Židé".Do filmu jsou zařazeny momenty reakce izraelské společnosti. Dejme tomu, že tomu tak bylo.Dále jsou tu momenty z vyšetřovatelova osobního a rodinného životy.A vyšetřovatel se hned zpočátku dozvídá, že Eichmann je přímo odpovědný za transport jeho otce do koncentračního tábora.Může takto podjatý člověk vést vyšetřování? Tohle implikuje další otázku, a sice měl být Eichmann souzen v Izraeli? Tomuhle scénáři předcházel celý proces, jehož průběh neznám a zná ho dnes jen málo lidí.Je už jen na papírech.Kdysi, bylo to po skončení norimberského procesu prohlásil tehdejší americký senátor Robert Taft na adresu zmíněného soudního řízení, že anglosaská justice zde přistoupila na východní pojetí práva a proces byl prostoupen duchem msty.Snad vyhnanství bylo správným rozsudkem nad nacistickými pohlaváry.Na jeho hlavu se v USA poté snesla šílená bouře nevole a zloby.Snad nejsurovější bylo označení jeho doporučení jako špatná služba tomu, zač jsme bojovali.Tohle napsal J.F.K. ve své knize Profily odvahy. Je to jen jiný pohled na řešení.Budiž. Já si myslím, že v Eichmannově kause bylo spravedlnosti učiněno zadost a on skončil v pekle vedle Hitlera,Stalina, Caliguly,Himmlera, Pol Pota, Gottwalda, Urválka, Heydricha a dalších kreatur.

plakát

Agent bez minulosti (2002) 

Je to už nějaký čas, co jsem tenhle parádní akční film viděl.Teď zrovna koukám na druhý díl o B.mýtu.Myslím, že jde o velice solidní příběh, který se v uvedeném žánru naprosto vymyká tomu, co již bylo natočeno.Jakási skupina zabijáků byla vycvičena k jedinému...projekt se zvrtnul a CIA začala uklízet.Někdo ale vyklouzl a začal jít vlastní cestou.No na tuhle jednoduchou osu se podařilo režisérovi a také Mattu Damonovi navléci výborné akční scény snad z každého šuplíku. Takhle nějak asi vypadá americký superman.Velmi slušný film.

plakát

Agora (2009) 

Velice zajímavý protože aktuální i počasný svým tématem.Judaismus má díky kumranským svitkům potvrzenu existenci pár tisíc, tuším čtyři, let dozadu.Křesťanství se posléze vyvinulo z judaismu.Tolik z historické faktografie.Ale teď k samotnému ději.Hypatia reprezentuje umírající antiku v tom nejkrásnějším smyslu slova.Filosofka, racionálně uvažující, chce se říci ateistka se dobírá téměř k čemusi, co posléze pojmenoval Koperník.Vedle toho křesťané,kteří byli zpočátku tvrdě perzekvováni rychle překonávají ve svém vývoji fázi sekty si průběžně rychle zamazávají ruce od krve a jak postupně sílí stávají se pro "ostatní" hrozbou.Jinak smýšlející "ostatní" jsou hrozbou zase pro ně......Otřesná likvidace alexandrijské knihovny.....A křesťané, byvši zpočátku zabíjeni začínají sami zabíjet....Nesouhlasíš????Nepřipomíná to vážení cosi??? A smrt Hypatie z rukou milujícího před deštěm kamenů z rukou těch, co jsou bez chyby......... A co dnešní islám......?Hm,hm.Film nastoluje otázky a také na ně odpovídá.Konflikt racionality a náboženství.Konflikt antického a náboženského myšlení.Není-li tolerance, pak teče krev.Slušný film.

plakát

Air Force One (1997) 

Tohle je můj první komentář, a hned bezobsažný.Všechny ostatní kometáře totiž již pojmenovaly to, co si myslím i já.

plakát

Air Force 2 (2006) odpad!

Už první díl byl nasladlá sračka.Tohle je jen ubohé pokračování.

plakát

Amadeus (1984) 

Jen přepisuji a poněkud doplním,co jsem již napsal.Kolik je mezi námi géniů, a kolik průměrných.Pocity pana Salieriho zažil do jisté míry snad každý z nás.Formanovi se to podařilo pregnantně přenést na film.Ne ale každý z nás skončil v blázinci.Takže, co se odehrává v duši člověka, kerý se snaží vytvořit krásu a plodí namísto toho průměrnost nebo kýče?Tenhle šílený rozpor mezi uvedeným pak dotyčného přivádí k pokusu o sebevraždu respektive do blázince.Stihl Salieriho Boží trest, či snad to je úděl průměrých?Kdoví? Pořád to nutí k přemýšlení nad hodnotami a cestami k jejich dosažení. Krásný film.

plakát

Amarcord (1973) 

Vážení, já tohle viděl kdysi dávno a dodnes to mám v živé paměti.A stále vzpomínám.Neznám lépe vykreslené vzpomínky na dětství cizího člověka, které by se více blížily těm mým.Sny, představy a tužby tu, a tam realizované třeba v trafice.Anebo jen trochu v autě.Ty scény z kinosálu!! A co teprve Lištička, uprděný dědek a strýček ječící na stromě po ženské.Úúúúúú, já chci ženskou.....Sakra, že bych došel pro Lištičku? Páni! Prďoch na motocyklu.No a střelba fašistů na gramofon hrající internacionálu na věži kostela.To je čistý surrealismus.Poletující chmýří to všechno uvozuje.....Něco nádhernějšího, než tenhle film jsem neviděl.Díky panu Fellinimu za tuhle krásu....Amarcord, tedy vzpomínám....

plakát

Americký zločin (2007) 

Tento šílený příběh z jednoho městečka, který odstartovalo naprosto nepochopitelné umístění dospívajících dětí k cizí ženě, která je evidentně psychopatka pod medikamenty, které si brala sama a alkoholička.Stalo se a odstartoval se tak řetěz děsivých událostí, které jsou obrazem duševního stavu nešťastné ženštiny. Zajímavým momentem v jednání osamělé ženy je, že dala průchod těmhle zrůdnostem na cizím dítěti, které vzala do dočasného opatrování. Charakteristiky jejího jednání nutně nastolují otázku viny.Kde je? Postupně se dozvídáme, že celý systém trestů přejaly i její vlastní děti......Příšerné.A nakonec to nabývá obecnou formu zrůdné zábavy cizích dětí.To už je mimo chápání......,jak tohle mohlo projít???? Posléze se odpoutává od reality.......Ve finále se ponořila do lží ve snaze uniknout.Ale kam...........? A před smrtí se ke všemu doznala. Bizarnost sama.Jak vidno, lidé jsou schopni skutečně jakékoliv zrůdnosti.Hodnotím vysoko.

plakát

Američan (2010) 

Začátek je z hlediska akčních filmů typu Šakala banální a nezajímavý, ale tím to také končí. Nevydařená akce vede k úklidu, a sice jak situace a posléze i uklízeče. Zaměstnavatel se, jak už to bývá, snaží zbavit selhávajícího zaměstnance a pošle na něj zabijáka v sukních.Zpočátku klidný pobyt v téměř renesančním městečku ve společnosti kněze, který se snaží o vstup do duše zabijáka protože tuší temnotu a hříchy..On sám však žije jinak, děvka a čekání.Obojí se vyvine dál.Z děvky se stává milenka a čekání na nevyhnutelné ukončí agent švédské tajné služby, který přišel zabít....Je sám zabit.Přes předání zakázky, či peripetii vede děj ke katastrofě....A smrt úřaduje a naživu zůstává jen kněz a děvka, které se přibouchly dveře normálního života s milujícím mužským...Všechen tento děj je vnějškově nenápadný, tichý a klidný.Ale silný a působivý...A film neuráží, kamera je výborná.Hodnotím dosti vysoko.