Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (1 006)

plakát

Oculus (2013) 

Jeden ze suverénně nejlepších hororů posledních let, u něhož mě ovšem nakrkl konec. Ale ani ne tak tím, že by byl debilní, jen mi přišel poněkud neoriginální. Jinak je tu atmosféra hutná jak bramborová kaše z polní kuchyně, psychologie postav je s ohledem k žánru nevídaná a do toho je to krásně nasnímáno, zahráno, ozvučeno, zmuzicírováno a sestříháno. Jak říkám, celý film je opravdu perfektní, ale ten konec, ten mě trochu naštval, protože mi přišel moc nucený. Nicméně pořád lepší než třeba Sinister, u něhož konec znamenal konec snahy a mé chuti žít.

plakát

Babovřesky 2 (2014) odpad!

Zatímco jednička byla hlavně demence bez hlavy a paty, tak tady mám dojem, že už si někdo fakt ze mě děla prdelky. Sakra, vždyť Troška už točí přes třicet let, tak jak je možný, že klidně vypustí mezi lidi film, který absolutně žádnou režii nemá. Kameraman nejspíš v životě neslyšel o zákonitostech u velikostí záběrů, scény na sebe navazují neuvěřitelně nahodile, hudba je pořád stejně blbá jako v jedničce, herci si hrají co chtějí, ale rozhodně se to nedá nazvat herectvím. Jediný snesitelný je Jan Dolanský a ten je v týhle skoro dvouhodinový hrůze asi pět minut. Z téhle "komedie" jsem měl depku jak na pohřbu.

plakát

V českém znění hráli (2015) (studentský film) 

Za téma pět hvězdiček, za formu tak přinejlepším dvě. Necháme to na pět. Příště by to chtělo sehnat více dabérů a lépe to natočit. Téma je to sice důležité, ale chce to zabrat. Nicméně i snaha se cení.

plakát

Hobit: Bitva pěti armád (2014) 

U tohoto filmu už nejdou dávat hvězdičky třeba za efekty, nebo velkolepost, jelikož ta velkolepost je jen na efekt a efekty jsou velkolepě blbý. Resp. mnohem horší, než je v posledním desetiletí zvykem. Vlastně celá tahle trilogie na mě působí dojmem, že nechali počítačové grafiky naanimovat Gluma, pak je všechny vyrazili a zbytek efektů svěřili vrátnému. Ať už jde o ježka (vlastně všechna zvířata) v první části, většinu záběrů z honičky v sudech v části druhé, nebo po skoro všechny scény v téhle části. Vlastně ani nevím, proč se namáhám s komentářem. Asi mě to naštvaklo víc, než je zdrávo. A vlastně ani nevím, za co dávám tu jednu hvězdičku. Vlastně jo, za Martina Freemana. Jinak všechno pryč. Za přemíru Legolase, za SPOILER trapná úmrti Filiho a Kiliho (Thorinova smrt byla taky stejná jako v každém jiném filmu), za neskutečně protahovaný rvačky s Azogem a Bolgem (sakra, když už pominu fakt, že jsou to skřeti a přitom měří dva metry, tak by snad nemuseli mít sílu jako Optimus Prime líznutej s Terminátorem), a samozřejmě za to, že je to ještě prázdnější než předchozí dva díly. A to dvojka byla sračka jak po třešních.

plakát

Noční motýl (1941) 

Tak si to vemte. Tenhle film je v podstatě klasickým uplakaným cajdákem, reflektující nelehký život kurtizán, tanečnic a podobně založených žen na přelomu 19. a 20. století. Tak by člověk čekal jalové herecké výkony a věty, kterým se dnes člověk už jenom zasměje. Nehledě na to, že to je české drama ze čtyřicátých let. Z tehdejší doby si u nás pamatujeme komedie a..... a co dál? Ani prd. Na tehdejší romantická dramata vznikla o dekádu později úžasná parodie Pytlákova schovanka. No a co tedy tenhle film? Jak je na tom? Je vynikající. Minimálně Adina Mandlová nikdy nehrála líp a v dnešní době by měla za tuhle roli Českého lva a nikdo by neprotestoval. No, vlastně by za tuhle roli dostala těch ocenění nejspíš mnohem víc. Je naprosto neskutečná a i sama o sobě ten film hodně zvedá. A to hraje vedlejší roli. Jenže k tomu je tam ještě výtečná Hana Vítová a úžasný Rudolf Hrušínský, který ukazuje, že s talentem se člověk rodí. No, jak to říct? Je to fakticky čupr film.

plakát

Kdyby byly ryby (2014) (TV film) 

Místy to byla taková demence, že se člověk i celkem zasmál, nicméně nějak se jim nepovedlo vychytat to tak, aby každý pochopil, že ty debility mají být vtipné. Takže nakonec to vypadá jen jako když si pár lidí o nudném sobotním večeru smotne brčko, napíšou scénář, jiní lidé si smotnou další brčko a rozhodnou se ten scénář natočit a pak si všichni vespolek udělají grand-prix v hulení, z čehož vznikl tento rozkošný příběh.

plakát

Arrow (2012) (seriál) 

Prvních několik dílů první série byla naprostá bomba. Bohužel už první série byla ve výsledku trochu rozvleklá. Druhá pak byla místy k nepřežití.

plakát

Interstellar (2014) 

Musím hned pro začátek citovat svého kamaráda, který byl se mnou a mou přítelkyní na projekci v IMAXu. "Ten chlap (míněn Christopher Nolan - pozn. aut.) je prostě z jinýho světa". Nolan je opravdu v rámci současného Hollywoodu jako zjevení. Dělá filmy pro širokou diváckou obec, resp. od jisté doby prakticky jen blockbustery. Ale jak je dělá. Ze současných tvůrců mě nenapadá jiný tvůrce hollywoodských velkofilmů, který by je dělal podobným způsobem. Příběh, který člověka opravdu zaujme, herci, kteří opravdu hrají (a mají co hrát), sympatické postavy, napínavý děj, k němuž není zapotřebí, aby každou vteřinu něco vybouchlo, vždy precizní hudba, dějové zvraty, které nepůsobí dementně, zkrátka a dobře, Nolan se stal díky své stálosti už velkým pojmem. Samozřejmě, že se každý rok objeví i jiný dobrý blockbuster (letos Na hraně zítřka a Lego příběh), jenže u Nolana je to jistota. Zatím neměl jediný přešlap, je standardní zárukou kvality. A Interstellar? Na filmu jsem byl včera, takže je zážitek ještě stále moc živý. A to tak, že zatím nemám slov. Jen řeknu tolik: Tars byl bourák, Honza Pokojíček udělal svůj nejlepší soundtrack za několik let a hrozně mě mrzí, že jsem nejdůležitější dějový zvrat odhadl dlouho předem (částečně - tušil jsem co, ale ne jak a kdo). Jinak zážitek je to bechderoucí, a musím říct stejnou větu, která se objevuje ve většině komentářů: JDĚTE NA TO DO IMAXU!!!!!!!!!! P.S: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Michael Cain, Jessica Chastain, Casey Affleck, Topher Grace, Matt Damon, Wes Bentley, John Lithgow, Ellen Burstyn, nebo třeba malá Mackenzie Foy. Tihle všichni (ale i všichni ostatní) jsou naprosto přesní a zážitek z filmu vám perfektně zpříjemní fakt, že ani na okamžik nesklouzávají k typicky blockbusterovskému herectví.

plakát

Hunger Games: Vražedná pomsta (2013) 

Tak to je velké překvapení. Po bezkrevné jedničce (s její bezkrevnou režií) se dvojka hodně povedla. V první půlce sice naštve tradiční milostný trojúhelník, ale druhá půlka to dost slušně zvedla. Ač tu samotná aréna zabírá méně času než v jedničce, díky lepší akci a alespoň nějakým sympatickým postavám, si jí užijete mnohem víc. Dost netradiční pokračování, které jedničce sesekalo prdel jak malýmu harantovi.

plakát

Transformers: Zánik (2014) 

Ne tak příšerné jako trojka, ale dost strašlivé na to, abych se styděl, že jsem to vůbec viděl. Už je toho opravdu trochu moc. Michael Bay dělá ty filmy na jedno kopyto a už to opravdu není vtipné. Oproti předchozím dvěma dílům je tu jediné zlepšení, a to v podobě Stanleyho Tucciho, jehož rádobyvtipný trapáček je o něco lepší než rádobyvtipný trapáček Johna Turturra. Michael Bay vzal všechno, co mě na předchozích dílech štvalo a umocnil to na druhou, takže jsou bitky zase o kousek delší (vlastně to vypadá - kromě úvodní rodinné expozice, jako kdyby celý film byl jedna velká bitka) a lidských záporáků je tu víc. Ve trojce byl jeden a i to bohatě stačilo. Tady jsou hned dva a jeden je trapnější než druhý. Ale co mě namíchlo nejvíc: JE TO DLOUHÝ JAK TEJDEN, DOPRDELE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! KDYŽ NEMÁM CO VYPRÁVĚT, TAK TO PŘECI NEMŮŽU NEVYPRÁVĚT DVĚ A TŘIČTVRTĚ HODINY. Vážně. Někdy kolem 100 minuty film vrcholil akční scénou, spojenou s útěkem z vesmírné lodi a už i to bylo trošku moc. Ale pak následovala ještě hodina filmu. JEŠTĚ DALŠÍ HODINA FILMU!!!!!!! Jsem moc rád, že jsem na to nešel do kina, protože už bych asi umřel. Ten film je prázdnej jak stoletej kokosovej vořech, tupej jak Mydlářova sekyra po popravě sedmadvaceti českých pánů a dovoluje si to hovno, které nabízí, nabízet na ploše 165 minut. Kdyby z toho udělali seriál, možná by to bylo lepší. Abych končil nějak smířlivě, tak v půlce akční scény v Hong Kongu, kdy na scénu konečně napochodovali dinosauři, tak následovalo několik minut velice slušné akce, která sice obsahovala skoro tolik zpomalených záběrů jako celý druhý díl Stmívání, ale bylo tu pár slušných nápadů a člověka to konečně bavilo sledovat. Bohužel to netrvalo dlouho, pokračovalo se v bojování a do toho ještě ke všemu odhodlaný Kelsey Grammer, který mohl umřít klidně po dvaceti minutách filmu a všichni by si oddechli. Já ani nemůžu napsat pořádnou recenzi, protože ten film je úplně o ničem. Příběh se zase stupňuje. Zatímco v předchozích dílech šlo o prajiskru, resp. neustálé Megatronovo píčování, tady se tvůrci rozhodli nahodit jakýsi příběh o nějakých stvořitelích Transformerů, a čekají, že to lidi bude zajímat. Mě to teda nezajímalo, protože jsem si skoro celý film jen přál, aby už byl konečně konec.