Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Sci-Fi

Recenze (395)

plakát

Babicovy dobroty (2008) (pořad) odpad!

Nemůžu Babicovým dobrotám zapřít věc, a to že se vždycky skvěle pobavím. Úsměv mi pak zkazí akorát to, že to skutečně Babica i produkce myslí vážně a babička podle toho vaří. A skutečně se to nedá žrát, některý "jídla" bych nedal ani psovi. Fakt TV NOVA se zase jednou vyznamenala!

plakát

Bahno z Mississippi (2012) 

Skvělý McConaughey, nestárnoucí krásná Reese, dobré dětské obsazení, výborná jižanská atmosféra, ale celkově mě to nějak minulo. Příliš dlouhá stopáž, film se podle mě nemohl rozhodnout zda je dobrodružstvím á la Tom Sawyer, hutným dospěláckým dramatem nebo konverzačním filmem, kde hlavní hrdina ze sebe u táboráku chrlí filozofická moudra o životě. Rozhodně ne špatný film, ale čekal jsem více.

plakát

Bastardi (2010) 

Ne, ne, ne, ne, ne.... Další český "film". Ano, školství jde do háje a zvláště to na vesnicích a v romských oblastech, kde se ze základek stávají zvláštní školy. Ano, proč o tom nenatočit film, který by děsivě ukázal, jak to na těch školách chodí, jak se přehlíží delikty mladistvých, jak jsme učitelé bezmocní proti všemocným rodičům... Ale tak, jak je natočen tento film, tak to skutečně nejde! Šílený přepálený scénář s nejpředvídatelnějším příběhem (pokud se tak tomu dá říkat), prázdnými postavami, nulová režie, chaotická kamera (rádoby "street" závěry mi pily krev po 5 minutách filmu). A herecké obsazení? Podejte mi někdo pytlík na zvracení! Jediný, na koho se dalo koukat a třeba bych ho chtěl vidět i v jiné roli je David Dolanský. Zbytek hrůza nad hrůzy, žádná autenticita prostředí, prostě přirozená demence, včetně nejtopornějšího odporného Magnuska. Říkám si, že s tou 1* jsem naprosto výjimečně hodný, ale asi za odvahu s tímhle vůbec jít mezi lidi si to film zaslouží. Ale prosím vás, pokud vás bude lákat zvědavost, jestli to je opravdu taková sračka, tak se nenechte zlákat jako já a raději si pusťte něco jiného, cokoliv! Jen ne Bastardy. (Mimochodem, při informaci, že tohle bude mít nějaké pokračování, se mi zježily chlupy po celém těle... To nemůžou myslet vážně!!!)

plakát

Batesův motel (2013) (seriál) 

1. série Láska na první pohled! Skvěle napsané (znalost Psycha není nutností), výborná atmosféra a hlavně vynikající herci - Freddie Highmore a Vera Farminga byli opravdu trefou do černého. I když má série jen 10 dílů, stane se v ní tolik událostí a zvratů, že nebudete moci přestat seriál sledovat. I když závěrečný cliffhanger nebyl nijak překvapující, tak se nemůžu dočkat dalšího pokračování...

plakát

Before I Fall (2017) 

Groundhog Day pro teenagerky. Sympatická režie, soundtrack i Zoey, ale to je asi tak všechno.

plakát

Běžící muž (1987) odpad!

Film sám o sobě si asi odpad! nezaslouží, je mnoho mnohem horších snímků, ale když si člověk na obalu vynikající knihy Stephena Kinga přečte, že byla zfilmována a pustí si pak toto, tak tomu říkám vrcholné zneuctění mistrova díla. Chápu, že to je volně inspirované, ale proč je to dementně přepracované, tomu už nerozumím. Takže, nelítostní gladiátoři... už nikdy více!!! Ale objektivně, nedoporučuju, pouze těm, kteří se vyžívají v oldschoolvých filmech a nesmyslném násilí.

plakát

Billy Elliot Muzikál (2014) (divadelní záznam) 

Viděl jsem Billy Elliota 3x naživo v Londýně, odkud je i tento záznam, a mohu konstatovat, že se jedná o skvěle natočený i sestříhaný záznam. Billy Elliot není klasickým muzikálem plným velkých árií, historických kostýmů nebo s velkolepou výpravou a divadelními efekty. Muzikál je více činoherní, kombinuje komiku a silný lidský příběh. Režie i choreografie je plná nápadů (ne jako české muzikály režírované stylem "přijdeš zleva, zazpíváš a odejdeš doprava"). Hudba Eltona Johna je skvěle chytlavá, songy jako Solidarity nebo Electricity nejde dostat z hlavy. Pokud někdo čeká ale velké zpívání v nadpozemských výškách, bude zklamaný. Elliott Hanna je ve své roli skvělý, je trochu slabší ve zpěvu, ale dohání to naprosto přirozeným hereckým výkonem (nejlepším jakým jsem ze 4 viděl) a samozřejmě i skvěle tančí. Herecky zaujmou Mrs. Wilkinson i Billyho otec a bratr. Jediná věc, která moc vinou záznamu nevynikla, je závěr první půle "Angry Dance". Samozřejmě záznam nemůže 100% přenést divadelní atmosféru (která je na Billym opravdu důležitá, hraje se tam hlavně s emocemi, ne s kýčem a pozlátkem), ale tento záznam skutečně patří k tomu nejlepšímu. Snad vyjdou i nějaké další slavné světové muzikály. (Mimochodem doporučuji i "odpůrcům" muzikálů, kteří tvrdí, že jsou brak. I muzikál jde udělat umělecky kvalitně a Billy je jeho příkladem!)

plakát

Birdman (2014) 

Několik dní hledám slova, jak správně okomentovat tento snímek, který je v mých očích mistrovské filmařské dílo, a to jak formou, tak obsahem. Neotřelý režijní přístup a kamera poskytují jedinečný plynulý zážitek, ty nádherné kamerové průlety útrobami divadla, hudební synchronizace s bicí soupravou... K tomu zajímavé lidské téma, které se dotýká každého z nás, o stárnutí. To sice, kromě napůl vyšinutého hlavního hrdiny, nepřináší žádné objevné myšlenky, ale rozhodně nenudí. A pak jsou tu naprosto dokonalé herecké výkony, především od Michaela Keatona a Edwarda Nortona (škoda, že jeho postava tam nemá v poslední třetině žádný prostor ani vyústění). Subjektivně jsem ještě nadšený z divadelního broadwayského prostředí. Nepíšu tento komentář v nějakém "hypu", na Birdmana jsem se těšil, ale s takovým respektem, že jdu na "Oscarový snímek", které běžně úplně nehltám. A dostal jsem něco, čemu bych dal i 6*. Uvidíme, jak mě to bude bavit podruhé, určitě ještě jednou zajdu...

plakát

Bláznivá střela (1988) 

Leslieho miluju a Bláznivé střely rozhodně patří mezi jeho nejlepší filmy.