Reklama

Reklama

Bahno z Mississippi

Trailer

Dobrodružné drama vypráví příběh dvou 14letých chlapců Ellise a Neckbonea, kteří na ostrově uprostřed řeky Mississippi objeví muže jménem Mud. Ten jim prozradí, že v Texasu zabil muže a pronásledují ho pomstychtiví nájemní vrazi. Na ostrově se má setkat se svou životní láskou Juniper, se kterou plánuje ujít. Pochybující, ale i fascinováni Ellis s Neckboneom mu přislíbí pomoc. Netrvá však dlouho a Mudovy představy se stanou skutečností. Chlapci v malém městě objeví nejen krásné děvče, ale i hordu zabijáků. (Bontonfilm)

(více)

Videa (7)

Trailer

Recenze (349)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jak by asi vypadalo Dobrodružství Toma Sawyera zasazené do 21. století? Nejspíš jako Mud. Po strhujícím apokalyptickém thrilleru Take Shelter se specialista na jižanský genius loci Jeff Nicholson rozhodl natočit další filmovou sondu do prostředí amerického jihu a tak vznikl film spojující sociální drama a klasický klučičí film, tedy něco, o čemž jsem si už myslel, že se dnes ve své krystalické podobě netočí, neboť to bylo globálně vytlačeno unifikovanou náhražkou v podobě teenagerských komedií. Nicholsovi jižanští Páni kluci jsou fascinujícím filmem, neboť jejich největší deviza je v dokonalém postižení jižanského prostředí, v každém detailu je jasně patrno, že Jeff Nichols atmosféru jihu důvěrně zná. Svorníkem je řeka (a to i svorníkem s hrdinou a dějem Twainových knih), Mississippi coby podstata všeho života, archetyp (odtud motivy hadů, Mudovy mystiky atd.), cosi nadčasového, zachyceno ovšem právě v momentě přicházejícího epochálního zlomu, kdy staré nenávratně končí a přichází cosi nové, ještě nepoznané (společný rys s předchozím Nicholsovým filmem Take Shelter, kde se řeší taktéž příchod zlomového momentu končící epochy, symbolizovaný příchodem konce světa), a to jak ve významu konce starých časů na řece Mississippi, zároveň ale i konce dětství hlavního hrdiny. Svět je v obou případech nejistý a vypořádat se s nejistotou není zrovna jednoduchý úkol. Snímek Mud je dobrodružný klučičí výlet, tak jak by ho chtěl zažít ten věčně malý kluk ve mně, sázející na nepopiratelné charisma malého Tye Sharidana. Ten klučina má v sobě jiskru a před sebou možná velkou hereckou kariéru. Malou (ale ne nedůležitou) roli opět dostal i režisérův dvorní herec Michael Shannon. Středobodem jsou mezilidské vztahy, přičemž prim hraje ten nejdůležitější - vztah muže a ženy a s tím spojená emocionální vazba - láska. Zkoumání je podrobena i tradiční mužská role, jejíž krizi zjevně nejen já vnímám jako jeden z největších problémů dneška. A pak samozřejmě ta řeka, dobrodružství... Tom Sawyer ve 21. století... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Matthew má, co postava, to unikát. Jsou tu ale určité momenty, které se neustále opakují. Například bažiny. Bažiny jsou místo, ve kterých se Matt snad narodil. Jinak si to neumím vysvětlit. Co film, to nějaká bažina. Také ale ten texaskej slang. Nevím, kde na to přišli, ale ta jejich mluva popírá veškerou anglickou mluvnici, co mě na škole učili. Nicméně i přes tohle všechno mě tenhle film bavil celých 131 minut. A na to, jak je jednoduchej, bych to popravdě vůbec nečekal. Nejvíc se mně ale líbilo, jak tvůrci prokombinovali svět dospělých a svět dětí. Ty děti tomu dejchli právě tu dost zajímavou atmosféru, u které jsem věděl, že nekoukám na špatnej film. Co se týče závěru, tam se opakuje třetí pravidlo Mattových filmů. Když už někde hraje, má kolem sebe kopu totálních vidláků, co by si mysleli, že slovo Česko je arabská nadávka. Ten závěr mě naprosto dostal. Oni po Mattovi jdou nějací lovci hlav a vystřílí kvůli němu barák, kde jsou dvě děti. Buď jsem divnej já a nebo v Americe už dávno překročili práh lidskosti. ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Filmy, ve kterých mají hlavní roli neznámí a hodně mladí herci (teenageři) jsou většinou zachráněni těmi velkými jmény, kteří jsou s nimi nuceni hrát. My, jakožto diváci je pak musíme akceptovat a většinou omlouvat jejich výkony, že jsou ještě mladí. Naštěstí v případě tohoto filmu je casting jedna z mnoha dalších věcí, která se povedla na 100 %. Mud je skvělý "feel good movie", ve kterém Matthew jasně vyslal zprávu do celého světa, která zněla naprosto jednoduše - jsem tu a umím hrát, když mi dáte prostor a scénář. Což v roce 2012 ještě moc lidí nevědělo (zvláštní, jak rychle se věci můžou změnit, vždyť dneska už je i držitelem Oscara). U tohohle filmu navíc pochopím, když ho lidi nemají rádi i když já mezi ně nepatřím. Přeci jen, i já vidím, že je to trošičku idealistický film, který místy může působit i naivním dojmem, ale je tak dobře natočený s tak skvělými výkony, že mi to upřímně nevadilo. 100 %. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Kdo by řekl, že nám Maťjů McQeer nakonec skončí v předražených telenovelách pro osamělé, obézní vdovy a hochy v tangách. Oproti hispánským klenotům je to sice hezky natočeno, ovšem pokud si nepotrpíte sledovat fešáckého Texasana, jak sto deset minut sundává bez košile se dvěma otravnými spratky ze stromu loď, přičemž s perfektním jižanským přízvukem trousí patetická, osudová moudra, vyhýbejte se tomu jako cigoš lopatě. Ideální věc k drbání tlustých koček, samodepilaci hrudníku pinzetou nebo žehlení perfektních puků na riflích. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Empatie, láska, nenávist, dobro, zlo a nad tím vším přátelství v rámci iniciace dvou kluků do věčně rozbitého kolotoče zvaný život. A nebo taky důkaz, že muži jsou pro ženy moc snadní a ženy pro muže příliš komplikované.. Tempem vyprávění není Mud nějakým útočným ploskolebcem, ale až na konci doplujete k ústí řeky Arkansas a zbyl ve vás ještě kousek toho kluka, bude vám dobře.. P.S.: Pro ty, jenž nemohou pochopit, jak se loď dostane na strom, mám dvě dobře míněné rady. Myslete si, že je to letadlo a nebo se podívejte na Coenovic O Brother, Where Art Thou? ()

Galerie (41)

Zajímavosti (17)

  • Na festivale v Cannes film obdržal 18-minútový standing ovation. (Real Tom Hardy)
  • Vyše polovica komplet celého štábu a obsadenia pochádzala priamo z Arkansasu. Taktiež 400 komparzistov bolo miestnych rodákov z tohto štátu. Film je taktiež najväčšou produkciou, ktorá sa v Arkansase natáčala. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Tiché místo se dočká spin-offu

Tiché místo se dočká spin-offu

11.11.2020

Letošní rok mělo do kin přijít pokračování hororového hitu Tiché místo od režiséra Johna Krasinskiho, nejspíš ale nemusím říkat, jak to dopadlo. Druhého dílu se tak s trochou štěstí dočkáme až 23.… (více)

54. Zlín Film Festival startuje již 30. května 2014

54. Zlín Film Festival startuje již 30. května 2014

28.05.2014

Je to ideální datum, protože mimozlínšťané mohou využít k návštěvě Zlína především víkend. Nejedná se totiž jen o festival určený dětem a mládeži, zajímavé filmy z více než 55 zemí světa zde zcela… (více)

Jeff Nichols natočí sci-fi

Jeff Nichols natočí sci-fi

19.01.2014

Režisér a scenárista Jeff Nichols (1978) se řadí mezi nejtalentovanější tvůrce nastupující filmařské generace v USA. Jeho tvorba se zatím vyhýbá prestižním a sledovaným oceněním, ale již 3 filmy (z… (více)

Reklama

Reklama