Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Sci-Fi

Recenze (395)

plakát

Čistá duše (2001) 

Ihned po zhlédnutí jsem hodnotil 5*, protože tento film si jiné hodnocení dle bezprostředního dojmu jiné hodnocení nezaslouží. Dojemný lidský příběh, i když mě první polovina spíše nudila (podobně jako u Theory of Everything), konec mě emocionálně naprosto dostal a i díky skvělé hudbě jsem slzel ještě u titulků (podobně jako u Theory of Everything :). Skvělé herecké výkony všech zúčastněných, především životní role Russella Crowa (škoda že mu Oscar připadl o rok dříve a ne za tento opravdu kvalitní výkon, oproti blockbusterovému Gladiátorovi), ale i vynikající Jennifer Connelly i Ed Harris. Prostě tomu filmu se nedá nic moc vytknout (možná jedině až příliš okaté cílení na Akademii, která tento typ snímků prostě miluje). Ovšem hodnocení nyní snižuji jen 4*, protože mi opravdu hodně vadí neautentičnost snímku. Film je v podstatě jen hodně inspirovaný životem Johna Nashe a jeho nemocí, ale jinak se moc skutečných faktů nedrží. Tvůrci jednak šli na ruku Nashovi a jeho rodině, aby vyprávěli idealizovaný příběh, druhak divákům, aby u nich vyvolali emoce. Neříkám, že se životopisné filmy musí 100% držet skutečnosti, to by málokterý snímek udrželo divácky atraktivní, ale zde je těch odchylek tolik, že film považuji spíše za fikci než "based on true story". Prostě žil John Nash, byl geniální fyzik a trpěl schyzofrenií. Zbytek je už dosti umělecká licence. Rozhodně se na film podívejte, ale jen mu prosím zas tolik nevěřte, a až si utřete slzy dojetí (ti, co máte alespoň zbytky lidské duše :), tak si přečtěte o skutečném životu a průběhu nemoci Johna Nashe.

plakát

Mr. Robot (2015) (seriál) 

Po 5 dílech: Už od pilotu bylo moje nadšení maximální, počkal jsem ale, jak se Mr. Robot vyvine. I přes pár slabších chvilek ale moje nadšení přetrvává. Tohle je vysněný seriál všech divných geeků, kteří by od počítače chtěli změnit celou společnost. Baví mě anarchistické myšlenky hlavního hrdiny (více než jeho drogová závislost) i jeho asociálnost. Rami Malek je naprosto dokonalý, jako kdyby to vzniklo přímo pro ně. Geniální je také Martin Wallström, lépe by se dal obsadit snad jen samotný Mr. Robot, pořád nevím co si od Christinu Slaterovi myslet. Pro mě rozhodně seriál roku 2015!

plakát

Ant-Man (2015) 

Subjektivně jedna z nejlepších Marvelovek, na kterou jsem se paradoxně vůbec netěšil. Víc než superhrdinský film, funguje Ant-Man jako komedie, která se mi přesně trefovala do vkusu. Ještě více než Strážci galaxie, které do této doby drželi první místo v komických superhrdinech. Králem komických scén byl samozřejmě Michael Peňa, ale výborné akční scény s obrovskou dávkou nadsázky mu směle konkurovaly. Pokud někdo od superhrdinských filmů čeká obří destrukce měst a další megalomanské prvky (které všichni od Avengers vyžadují), tak bude zklamaný. Ale právě největší pozitivum Ant-Mana je, že si na nic nehraje. I když je tu stokrát ohraná zápletka ve stylu "outsider zachraňuje svět i svůj zpackaný rodinný život", vůbec vám to v palbě hlášek a milé akce nebude vadit. Paul Rudd nebude druhým Chrisem Prattem, který svým charismatem ovládá mužskou i ženskou část publika, ale rozhodně bych ho nekritizoval za nějaký špatný výkon. Vedle excelentního Michaela Douglese je totiž těžké nějak vyniknout, Douglas i v 70 dokáže svým charisma ukrást scény jen pro sebe. Evangeline Lilly byla také dobrá, těším se na její Wasp. Poslední poznámku věnuji fanouškům Marvel Universe, kteří si prostě tento film, stejně jako já, užijí díky mnoha drobným i větším narážkám ještě o chlup více než "běžné" publikum.

plakát

Musíme si promluvit o Kevinovi (2011) 

Opravdu psycho-depka, i když pro mě pořád vyhrává Requiem pro sen. Musíme si promluvit o Kevinovi ale musí být noční můra pro každého rodiče, když si představíte, že vám tohle narodí... pro nás svobodné a bezdětné zase funguje spíš jako antikoncepce! Teď ale vážně... Skvělé jsou herecké výkony Tildy Swinton a Ezry Millera (i jeho mladší verze), tíživá atmosféra funguje v podstatě od začátku do konce. Trochu mi nevyhovoval chaotický způsob vyprávění, kdy vlastně od první chvíle víte, jak to skončí (i díky "skvělému" oficiálnímu textu českého distributora!) a také jak tu někdo zmiňuje přílišné tlačení na pilu a snahu působit co nejdepresivněji.

plakát

Nepovedenej kšeft (2015) 

Flugschlagen!!! Strašná kravina, která si na nic nehraje a obsahuje všechny druhy poklesleho druhořadého humoru, včetně uklouznutí s pádem na visici penis. Skvělý Dave Franco i Vince Vaughn.

plakát

Frank z džungle (2010) (seriál) 

Naprostý blázen, u jehož dobrodružství opravdu žasnu. Udivuje mě několik věcí 1) kolik se toho při natáčení nepodaří a nikomu to nevadí, 2) že se skutečně ničeho nebojí a vždy si ví rady a za 3) že ho ještě jeho kameraman/doprovod nezabil. Více než dokument o přírodě mi to přijde jako povedená zábavná show o jenom šílenci v crocsách...

plakát

Nejhledanější muž (2014) 

Jak již bylo mnohokrát v komentářích vyřčeno, tento film je takový pomyslný pomník a nejdůstojnější rozloučení Philip Seymour Hoffmana, jaké si dokážeme pro herce představit. Jinak se o tomto filmu velice špatně píše, ale pokud se přede mnou řekne "špionážní drama", představil bych si film jako tento, ne nějaké akční pseudo špiony visící na lanách mezi lasery a získávající na USBčko superstajné infromace. A Most Wanted Man vám dává najevo, že jakmile jen dlouze mrknete, přijdete o nějakou důležitou informaci. Po všech komentářích o konci jsem skutečně celou dobu napnutě čekal, jak tento spletený příběh dopadne. A byl jsem zklamán, cítil jsem se podveden a zároveň jsem byl ohromen. Jeden z těch filmových zážitků, které nemůžete další dva dny dostat z hlavy.

plakát

The F Word (2013) 

Romantické filmy jsou pro mě téměř zapovězenou škatulkou filmařství, do které se pouštím jen na opravdu dobré doporučení nebo z nějakého romantického zoufalství v mém vlastním neromantickém životě. U The F Word se spojilo obojí a pokud bych se náhodou chtěl začít koukat na romantické komedie, měly by vypadat nějak takto. Skvělá režie se spoustou nápadů, scénář nepracující jen s těmi nejbanálnějšími romantickými klišé (až na konce, tam se to nějak zvrtlo) a opravdu sympatická ústřední dvojice. Radcliffe mě již podruhé přesvědčil, že není jen dětská star s brejličkama, jizvičkou a hůlkou, ale že se dá považovat za skutečného herce. Pobavil jsem se!

plakát

Jesus Christ Superstar live (2012) (divadelní záznam) 

Dloooouho jsem se tomuto zpracování vyhýbal, protože z krátkých klipů na YouTube mne nezaujal ani jeden z představitelů hlavních rolí. Po zhlédnutí celého představení ale nejistotu vystřídalo nadšení. Samotný muzikál, hudba a texty, jsou samozřejmě skvělé, o tom není třeba se vůbec bavit. Moc se mi líbí přenesení do moderní doby a několik režijních nápadů, i když to stále připomíná více inscenovaný koncert, než plnohodnotné divadelní nastudování. Tim Minchin je zvláštní Jidáš, ale co nedává pěvecky, dohání herectvím nebo nějakým svým podivným charisma a energií. Mel C mě vůbec nezaujala. A "televizní" Ben Foster je pro mě pořád takovou malou záhadou, ale Ježíš v jeho podání je pro mě uvěřitelnou ikonou, která je uvnitř nejistá a smířená se svým osudem. Pěvecky však preferuji rockovější podání, které by se podle mě do této arénové show hodilo také více. Každopádně, pro fanoušky JSC nebo fanoušky muzikálu všeobecně můžu jen doporučit. Rozhodně o 200% lepší než ta "nová" filmová verze z roku 2000.

plakát

Captain America: Návrat prvního Avengera (2014) 

Několik zjištění po zhlédnutí filmu: Captain America má sice svaly, ale ty jeho sluníčkové prupovídky o míru, cti, svobodě bla bla mi lezou krkem. Scarlett Johansson prostě není má oblíbená herečka. Robert Redford herecky zachraňuje, co se dá. Krásně se na to kouká, i když mám raději temnější komiksárny, než tyhle barevné (a to se dle anotace jedná o temné špionážní drama, ehm, no... ne!). Bavilo mě to, ale jednou stačilo.