Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Sci-Fi

Recenze (395)

plakát

Hunger Games: Síla vzdoru 1. část (2014) 

Hlavní chybou filmu je rozepsání jedné knihy na dva filmy. Opět. Nenažraný Hollywood tak hatí jednak snažení režiséra i nadějného hereckého týmu. Dvojka působila mnohem lépe, stále se tam něco dělo, což se o tomto filmu říct nedalo. Spousta hluchých nebo zbytečně dlouhých scén bez nějakého vyvrcholení (záchranná akce v Kapitolu nic moc). Po slibné dvojce pro mě tedy spíše zklamání. Sice jsem odcházel z kina "zabaven", ale s bobtnajícím pocitem, že to šlo udělat mnohem lépe. Každopádně v žánru teen výplachů je to velice nadprůměrné.

plakát

Billy Elliot Muzikál (2014) (divadelní záznam) 

Viděl jsem Billy Elliota 3x naživo v Londýně, odkud je i tento záznam, a mohu konstatovat, že se jedná o skvěle natočený i sestříhaný záznam. Billy Elliot není klasickým muzikálem plným velkých árií, historických kostýmů nebo s velkolepou výpravou a divadelními efekty. Muzikál je více činoherní, kombinuje komiku a silný lidský příběh. Režie i choreografie je plná nápadů (ne jako české muzikály režírované stylem "přijdeš zleva, zazpíváš a odejdeš doprava"). Hudba Eltona Johna je skvěle chytlavá, songy jako Solidarity nebo Electricity nejde dostat z hlavy. Pokud někdo čeká ale velké zpívání v nadpozemských výškách, bude zklamaný. Elliott Hanna je ve své roli skvělý, je trochu slabší ve zpěvu, ale dohání to naprosto přirozeným hereckým výkonem (nejlepším jakým jsem ze 4 viděl) a samozřejmě i skvěle tančí. Herecky zaujmou Mrs. Wilkinson i Billyho otec a bratr. Jediná věc, která moc vinou záznamu nevynikla, je závěr první půle "Angry Dance". Samozřejmě záznam nemůže 100% přenést divadelní atmosféru (která je na Billym opravdu důležitá, hraje se tam hlavně s emocemi, ne s kýčem a pozlátkem), ale tento záznam skutečně patří k tomu nejlepšímu. Snad vyjdou i nějaké další slavné světové muzikály. (Mimochodem doporučuji i "odpůrcům" muzikálů, kteří tvrdí, že jsou brak. I muzikál jde udělat umělecky kvalitně a Billy je jeho příkladem!)

plakát

Hunger Games: Vražedná pomsta (2013) 

Výměna režiséra určitě prospěla, možná oproti jedničce je lepší i předloha (nevím, nečetl jsem). Každopádně se první filmy vůbec nedají srovnat. U prvního jsem se nudil a říkal si "tak tohle je ten slavný kult Hunger Games?", u Catching Fire už jsem tomu přišel na chuť. Taková učebnice politiky pro teenagery, paradoxně mě mnohem více bavila první polovina, než akční hrátky v aréně (sice mnohem lepší než u jedničky, ale stejně je to jen popcornová akce bez nějakého hlubšího nápadu). Jennifer Lawrence je skvělá, Josh Hutcherson sympaťák, herecky mě ale více zaujala starší generace, jmenovitě Woody Harrelson, Philip Seymour Hoffman a Jeffrey Wright. Vytknul bych stále přílišnou "teen" stránku, všechno je polopatické, černobílé dobro/zlo, prostě taková pohádka pro teenagery plná různých heroismů a mouder. A nevýrazný soundtrack. Celkově jsem se bavil, znova si to asi nepustím, ale těším se na další díl... Slabší 4*.

plakát

Temný případ (2014) (seriál) 

1. série Nejlepší detektivní seriál, který jsem kdy viděl. Ve stručnosti: geniální herecké výkony (McConaughey a Harrelson jsou BORCI), dokonalá tíživá atmosféra, kterou podporuje pomalé tempo vyprávění (seriál není pro netrpělivé lidi, očekávající 5 zvratů za díl), skvělá kamera i režie. Tohle se HBO skutečně povedlo, kam se hrabe Hra o trůny! Vytknout můžu jen úplně konec, který mě zase tolik nevzal, čekal bych po těch 8 hodinách nějakou větší "bombu". Jsem zvědavý, zda 2. série udrží kvalitu...

plakát

Dárce (2014) 

Krásný utopický sci-fi film, který bych bral spíš jako takové varování. Lidé se snaží udělat svět stále více dokonalý a bezpečný, v Dárci je ukázaný extrémní výsledek, kde lidé za cenu dokonalého bezpečného světa, vytvoří z lidí "otroky" ovládané prášky a omezené přísnými pravidly. A ti lidé takto žijí šťastně. Až na Jonase, kterého skvěle hraje sympatický Brenton Thwaites. Dárce neoslní žádnými velkolepými sci-fi efekty ani překombinovanými vědeckými hypotézami ani se dočkáte žádného velkého napětí. Jde o lidský příběh strachu ze světa, poznání. O strachu z minulosti i budoucnosti. Jde o film, u kterého musíte zapojit mozek, který vám do něj zasadí myšlenky, o kterých budete zbytek dne dumat. Abych jen nechválil, konec se mi zdál trochu zvláštní a useknutý, škoda. Z hereckých výkonů samozřejmě musím zmínit také Jeffa Bridgese i Meryl Streep (ta vynikne i na sebemenším prostoru i s tou nejodpornější parukou).

plakát

Sousedi (2014) 

Jistě, není to žádná hluboká komedie se sofitiskovaným humorem, ale na to si Sousedi ani nehrají. Osobně mi hodně sedla ústřední čtyřka Rogen-Byrne-Efron-Franco, kteří mě prostě bavili. Některé vtipy už byly trochu moc za hranou vkusu (bitva s dildama), ale není jich naštěstí mnoho. Sympatické mi přišlo, jak manželé naleznou "novou jiskru" díky divoké bandě vysokoškoláků. Užívat se dá v každém věku, i s malou holčičkou! A moc se mi líbil takový konec ze života. Jsem rád, že Zac Efron už není jen ten hezounek z Hih School Musical, ale stává se z něj i dobrý herec. (uvidíte, překvapí vás)

plakát

22 Jump Street (2014) 

Skvělá vtipná letní komedie / parodie, která stojí na dvojici Tatum-Hill. Ideální film typu "vypnout mozek a bavit se". Klidně bych si hned dal i 23 Jump Street...

plakát

Labyrint: Útěk (2014) 

Tohle je asi příliš pro teenagery. Pěkně natočené dobrodružství se sympatickými hochy v čele s mým oblíbencem Dylanem O'Brienem a Kayou Scodelario ze Skins. Nechybí objevování "záhadného tajemství", hrdinské proslovy o svobodě, směs různých národností a etnik (každý si najde svého hrdinu) apod. Na konci samozřejmě "překvapivý" zvrat a cliffhanger pro další díl. Většinu času jsem se bavil, ale zároveň si nenalhávám, že je to hloupoučký blockbuster pro patnáctky. Pěkné 3*.

plakát

Kluci a Guillaume, ke stolu! (2013) 

Geniálně napsané, zrežírované i zahrané. Guillaume Gallienne, kterého jsem do tohoto filmu vůbec neznal, si mě ihned získal, a to jak v poloze "máminky holčičky", tak i v oné matce. Tak dlouho jsme se v kině nezasmál, klidně bych vydržel i delší stopáž. Žádný laciný trapný humor, ale brilantně napsané gagy i zahrané scénky (třeba ta s masérem je legendární). Přitom film není určitě jen komediální jednohubkou, ale také nabízí prostor pro zamyšlení nad stereotypy a jejich překonávání.

plakát

Gotham (2014) (seriál) 

1. série Netajím se s tím, že DC Comics je u mě značně oblíbenější než lidmi více milovaný Marvel, proto jsem se na Gotham těšil jak malý kluk. Navíc s Benem McKenziem, kterého mám rád již od dob O.C. (nestydím se, dobře, možná trochu). První díly seriálu mě potěšily pěkným vizuálem a dobře ztvárněnou atmosférou Gothamu. Postupně však seriál upadal do stereotypu "týdenního případu" a neustálá hra na dobrého a špatného poldu byla unavující. Stěžejní postavou se stal geniálně napsaný a zahraný Penguin, který si pomalu krade celý seriál. Těsně před tím, než jsem koukání vzdal, se objevil 7. díl, který vše konečně pořádně rozjel a Gotham mě úplně pohltil a začal se i více profilovat hlavní hrdina Gordon. První série i přes pomalejší rozdíl tedy naplnila očekávání, představila spoustu známých DC postav a pěkně rozdala karty. Vynikající atmosféra i ztvárnění Gothamu.