Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Sci-Fi

Recenze (395)

plakát

Flash (2014) (seriál) 

.

plakát

Vražedná práva (2014) (seriál) 

1. série Největší seriálové překvapení 2014. Geniální Viola Davis & sympatický tým mladých právníků. Po prvních 3 dílech je jasné, že nepůjde o další seriál "týdenního případu", stále více a více se noříte do případu zabité studentky a také zabití manžela Annalise, které nám neustále předpovídají "flashforwardy". Má jediná výtka směřuje zatím k nim, je jich moc a příliš se na můj vkus opakují. Každopádně pro milovníky správného amerického drama seriálu a právnického prostředí doporučuji! Především díky Viole je to lahůdka. Snad se to nezkazí a snad nebudou seriál do nekonečně natahovat. (Psáno po první polovině 1. série.)

plakát

Hvězdy nám nepřály (2014) 

Tento film se mi těžce hodnotí, všichni kolem o něj mluvili, a já se na něj tedy "z donucení" také podíval. 1) Poprvé jsem u filmu hystericky brečel. Posledních 30 minut v podstatě v kuse. A to jsem si myslel, že nemám slzné kanálky. 2) Miluju Ansela Elgorta, jsem si jistý, že o něm ještě uslyšíme. 3) Překvapilo mě, jak moc civilně a přirozeně to je natočené, čekal jsem větší romantickou křeč. 4) Ano, je to kýč, je to citové vydírání, ale ve chvíli, kdy jsem film viděl, jsem asi něco takového potřeboval. Buďme rádi za to, co máme, a užívejme si každý den. Protože někteří lidé takovou šanci nemají... (Málem jsem se 2x rozbrečel jen při vyprávění o filmu dalším lidem. Jsem slaboch!)

plakát

Yes Man (2008) 

Carl Allen je můj hrdina! Samozřejmě, je to komedie, která je přitažená za vlasy, ale jde o tu myšlenku (kterou nelze brát doslova). Nežijme jen život, který po nás chce společnost, ale zkusme udělat občas něco spontánního a šíleného. Nevěřili byste, kolik znám lidí, kteří "jdou do práce, z práce do sámošky a doma šup k televizi". Jít ven nemají čas, protože ráno vstávají nebo jakákoliv jiná výmluva. Autoři tohoto filmu to jistě také znají a alespoň na 100 minut ve filmovém světě, jednoho takového mrzouta předělali. Reálně je to asi na 3* (především kvůli tomu vzahovému romantickému klišé na konci), ale jelikož se mi hodně líbí ta celková myšlenka, tak dávám 4*.

plakát

Volný pád (1993) 

Přiznám se, že jsem se Falling Down dostal čirou náhodou v autobusu Student Agency, kdy už jsem vyčerpal všechny "oddechové komedie", u kterých se dá klidně chvilku zaspat. Michael Douglas ve spojení s Joelem Schumacherem mě rozhodně nenechali zahmouřit oko ani na vteřinu. Skvělé psychologické drama o tom, kam náš svět může dohnat nešťastné lidi. První půlka naprosto dokonalá, druhá již sklouzává do klišé a nějakého "rodinného drama", které tam je prostě navíc. Dějová linka odcházejícího policisty mně také extrémně nebavila, i když byla skvěle zahrána Robertem Duvallem. Celkový dojem je ale pozitivní, líbila se mi hlavně ta základní myšlenka "jeden proti celému zkur*enému světu".

plakát

Zodiac (2007) 

Mohlo to být kratší? Mohlo! Byl by pak zážitek z filmu stejný? Těžko! Fincher opět rozjíždí atmosférickou hru, která tentokrát staví na mrazivém skutečném případu (aniž by se zásadně odkláněl od faktů). Skvělá kamera, geniální herecké trio Gyllenhaal-Ruffalo-Downey jr. Když čtu některé komentáře, tak mám pocit, že by z toho někdo dokázal udělat hodinový film, nebo klidně i jeden díl nějakého průměrného amerického det. seriálu. Ale právě ono tempo, neustálé procházení těch samých důkazů, buduje atmosféru, ukazuje bezmoc, kterou museli tehdy vyšetřovatelé trpět. Rozhodně není Zodiac film pro každého, lidé očekávající popcornovou svižnou zábavu, budou určitě zklamaní. Ale upřímně, kdo by něco podobného čekal od Finchera? (Pokud jste nadšení ze Zodiaca, určitě nevynechte Fincherovu Gone Girl, atmosférou jsou si hodně podobné.)

plakát

Muži, kteří nenávidí ženy (2011) 

Fincher je jedním z mých nejoblíbenějších režisérů, a po přečtení naprosto geniální knihy Stieg Larssona jsem byl zvědavý, jak se popere s touto látkou. Nutno říci, že můj názor je značně ovlivněný knihou, kterou jsem si naprosto zamiloval. Film jsem viděl těsně po přečtení, což byla asi trochu chyba, ale nemohl jsem to vydržet. Problém je, že celé poselství a obsah knihy se do jednoho filmu nedá přenést, v podstatě zůstává jen základní detektivní kostra. Pro mě ale na té knize byly zajímavé právě nepodstatné detaily a odbočky, které jen budovaly atmosféru. Samozřejmě, Craig, Mara i Skarsgård zvládli svoje role skvěle, nebudu se babrat v tom, jak se lišili od mých představ, ale po herecké stránce jsem byl spokojen. Fincher opět vsadil na "surovost" a ponurost, žádné velké efekty. Některé předlohy by měly zůstat nezfilmované, předloha vydá cca za 2 běžné sezóny nějakého seriálu, do 160 minut se prostě nevejde. (Švédské filmy jsem zatím neviděl, takže nemohu porovnat.)

plakát

Zmizelá (2014) 

Čekal by někdo od Davida Finchera méně? Gone Girl bych přirovnal k Zodiakovi, a to jak tempem vyprávění, tak i závěrečným pocitem, když jsem odcházel z projekce. Nemohl jsem film absolutně dostat z hlavy, i když je v závěru děj hodně překombinovaný, člověk si stále říká: "Tohle by se přece mohlo stát i mě". Když opomenu dokonalou Fincherovu režii a skvělý námět (a samozřejmě scénář), tak musím vyzdvihnout herecké výkony Bena Afflecka (ano, vím, že to není jen "ten z Pearl Harbor" a umí i hrát, ale tady mě dostal asi nejvíc) a pro mě dosud neznámé Rosamund Pike, která skutečně byla onou Amy. Lehce rušivým elementem pro mě byl NPH, který má prostě tu chybu (a myslím že nejen z mého pohledu), že ho stále vidím jako Barneyho. V HIMYM dokázal tak skvěle ztvárnit jednu postavu, že mu zůstane napořád. Ale to je jen detail... Naprosto geniální drama, které letos pro mě překonal jen Interstellar. Už teď nemůžu dospat dalšího Fincherova díla.

plakát

Interstellar (2014) 

Christopher Nolan je génius. Naprosto strhující podívaná (IMAX), po vizuální stránce jsou to naprosté orgie (zvláště pro fanoušky sci-fi a vesmíru), po dějové stránce i přes určitá klišé taktéž velice dobře odvedená práce. Nolan skvěle zkombinovali "reálné" vědecké poznatky s vlastní fantazií, že člověk i může věřit, že něco takového třeba může existovat. Samozřejmě, při zpětném bližším zkoumání se najdou ve scénáři menší i větší trhliny, ale samotná atmosféra filmu je natolik strhující, že celé ty tři hodiny sedíte zařezáni v sedačce a v mém případě i koukáte s otevřenou pusou. A do toho ještě naprosto geniální Matthew McConaughey, který zde herecky překonává i svůj výkon v True Detective, což jsem považoval za nemožné. Už dlouho ve mě nezanechal žádný film takto hlubokou stopu. Pro mě rozhodně film roku 2014. (Doporučení - jděte do kina, pokud můžete tak rovnou do IMAXu, protože doma ten zážitek nebude nikdy takový.)