Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Sci-Fi

Recenze (395)

plakát

Kill Your Friends (2015) 

Žádný klenot světové kinematografie, ale spíše zábavná jednohubka. Celý film táhne naprosto skvělý Nicholas Hoult, který předvádí ještě větší párty kokainovou jízdu než DiCaprio ve Wall Street. I když je to celé značně přetažené za vlasy, tak se dá i uvěřit, že takhle nějak to v zákulisí showbussinesu funguje. Kdyby film nebyl tolik pubertální, na konci více zvážněl a o pár minutek se zkrátil, mohla to být pecka. Takhle je to "jen" černohumorná (snad to tvůrci mysleli jako černý humor a ne na vážno) oddechovka. A James Corden je jako smažka k zulíbání. A slušný soundtrack jako třešnička na dortu. (Celou dobu jsem si říkal, že se Nicholas Hoult vrátil do rebelské namyšlené role, kterou kdysi začínal v seriálu Skins. A on to točil jeden z režiséru Skins. Všechno do sebe zapadá!)

plakát

Mlha (2007) 

Musím říct, že čistě subjektivně jsem po všech pochvalných reakcích byl lehce zklamaný. Dlouho jsem si zvykal na televizní béčkový look (ano, vím, bylo to záměrem, ale rušilo mě to) a podivné herectví Thomase Jana. Když se poprvé objevila chapadla, tak jsem se místo strachu usmíval. Naštěstí atmosféra houstne přibývající stopáží a objevila se hezčí monstra než ona chapadla, ale stejně se nikdy nedostavil nějaký pocit strachu. The Mist totiž není prvoplánový horor plný lekaček, je to spíš psychologická studie chování lidí (v tomto případě vypatlaných amerických venkovanů) ve vypjaté situaci. Scénář se sice točí v prostřední části dost v kruhu a některé situace/dialogy jsou trochu k smíchu a působí jak z nějaké mexické telenovely. Stephen King je ale mistr ve vykreslování charakterů, Darabont z toho těží v podstatě celý film. Nebýt skvělého konce (a teď nemyslím vyloženě konec, ale cca posledních 20 minut), tak dám slabší 3*, takhle je to na hodně slabší 4*. Pro mě rozhodně nejslabší snímek Darabonta podle Kingovy předlohy. PS: Nikomu jsem dlouho nechtěl dát pěstí tak, jako té náboženské fanatičce.

plakát

Room (2015) 

Předlohu jsem neznal, ale film mě po emoční stránce naprosto dostal. Ten kontrast stísněnosti v místnosti a následné "svobody", která může být víc stresující než samotné vězení, je dokonalý a tvůrcům se ho podařilo skvěle přenést na plátno. Oscar pro Brie Larson je skutečně zasloužený, stejně tak Jacob Tremblay byl skvělý. Skvělá kamera se projevila hlavně v první půlce v pokoji - člověk by neřekl co vše se dá v malé místnůsce natočit. A plusové body za to, že to není prvoplánová citová vydíračka, kterou se to mohlo mrknutím oka stát.

plakát

Captain America: Občanská válka (2016) 

Musím říct, že jsem čekal mnohem víc. Tenhle hlavní proud Marvelovek se začíná dost točit v kruhu a nejsem si jistý, jestli se z něj někdy vymotá. Vedle skvělých Netflixových seriálů nebo jednohubek jako je Ant-Man už tyhle týmovky působí unaveně a nuceně. Příliš postav, příběh takový povrchní, jen aby se na v něm všichni vystřídali a zahláškovali. Ani ta akce už člověka tak nebaví, když tvůrci to stokrát viděné CGI neokoření něčím navíc, tak je to prostě nuda. Akční scény z Winter Solidera si pamatuju dodnes, u Občanské války nic moc. Může za to asi i dávkování - největší týmová akční scéna je uprostřed, přičemž bychom vyvrcholení čekali spíš na konci, který se nese ve více komorním duchu. Největším pozitivem filmu je jednoznačně nový Spider-Man, Tom Holland do té role sedí naprosto dokonale a už se nemůžu dočkat jeho sólovky. Nejvíce mě asi štve, že už se Marvel nesnaží ani ty filmy nějak ukončovat. Prostě automaticky předpokládá, že přijdeme na další... A samotného mě štve, že přijdu.

plakát

Lidice (2011) 

3* jen za to, že samotný příběh Lidic je natolik silný, že ho nelze jen tak přejít. Ale upřímně, více vám dát přečíst si o vypálení Lidic na Wikipedii, než koukat na tento podivný rozvleklý film. Roden opět hraje tu jednu svojí postavu, která navíc s dějem moc nesouvisí. V každém druhém komentáři se tu objevuje slovo "kýč". A asi přesně to film vystihuje. Hůř to mohlo dopadnout snad jen kdyby to režíroval Renč...

plakát

Luxus na talíři (2016) (pořad) 

Nevím, co je lepší. Jestli tahle dokonalá parodie na kuchařské pořady nebo ty komentáře pod jednotlivými díly. Lidská hloupost evidentně nemá žádné hranice. Robert Mikluš je dokonalý slizoun! Škoda, že to tvůrci zprznili těmi šílenými Žrouty.

plakát

Deadpool (2016) 

Do kina jsem nešel, protože mě celá ta pubertální "cool" kampaň nějak míjela. Nikdy jsem nebyl fanoušek filmů, které jsou založené jen na brutální akci a drsňáckých hláškách. Nakonec jsem podlehl alespoň BluRay, když všichni o Deadpoolovi tak básnili. A jo, je to fajn film, 100 minut uteče jak voda, Ryan Reynolds je v té roli boží, několik parádních hlášek a popkulturních odkazů potěší a navrch skvělá akce. Ale bylo by to ještě lepší, kdyby to tolik netlačilo na pilu. Vím, že to byl záměr, ale proč každá každičká scéna musí být "cool". Méně je někdy více. Každopádně mezi těmi vážnými a již dost okoukanými Marvelovkami je tohle svěží vítr.

plakát

Pí a jeho život (2012) 

Po všech stránkách dokonalé filmařské dílo, které mi přijde značně nedoceněné. Možná to bude tou náboženskou tématikou, která ale ani mě není blízká. Přesto jsem si film vychutnal a na dvě hodiny se přenesl do úplně jiného světa. Vizuálně podmanivé (tygr je skutečně nádherný, těžko uvěřit, že to bylo CGI), herecky skvěle obsazené, hudba skvěle vše doplňovala. Jediné co se dá vytknout, tak příliš zdlouhavý závěr a zbytečné dovysvětlování věcí, které by běžnému divákovi měly dojít. Jestli někdo stejně jako já 4 roky váhá, zda si Pího pustit, tak neváhejte! A já jdu shánět knížku...

plakát

Podfukáři 2 (2016) 

Od začátku bylo jasné, že dvojka Podfukářů nenabídne nic nového. A skutečně se tak stalo. To co v prvním díle bylo "cool" už tady působí ohraně. Vizuálně je to přeplácané, stejně tak scénář, který se snaží sebevíc šokovat, překvapovat a kombinovat, ale nějak se v tom všem Ed Solomon ztratil. Posledních pár minut v Londýně bylo super (déšť), ale se zbytečně protáhlým koncem a vysvětlováním jak pro mentálně postižené. Ústřední čtveřice herců to značně táhne na svých bedrech, přibyl k nim skvělý Radcliffe v překvapivě v trochu jiné roli, než jsme čekali. Nemůžu říct, že bych se v kině nudil, ale znova bych to rozhodně vidět nemusel, stejně tak případná pokračování.

plakát

Lovit v pekle (2014) (pořad) odpad!

Mám raději dokumenty o živých rybách než o těch mrtvých.