Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Horor

Recenze (210)

plakát

Protiúder (2010) (seriál) 

Cinemax se nezapře. Sexem, krví a akcí nabitý seriál rozhodně patří k těm lepším a na TV produkci rozhodně i lepší než leckterý předražený žánrový blockbuster... Nejvíc potěšil Shane Taylor jako pomstychtivý Craig Hanson, škoda, že jen v jedné sérii.

plakát

Krvavý diamant (2006) 

Úžasná výprava do země, kam se navzdory krásné přírodě asi nechcete podívat. Sekání rukou, plenění vesnic, znásilňování a únosy dětí na převýchovu k RUF jsou bohužel v souvislosti s diamanty běžná záležitost. Jeden z místních najde obří šutr. Pašerák ho chce a chce ho dobře prodat. Do toho tam přijíždí šťouravá novinářka, kterou už sere psát o všech těch hrůzách a snaží se dělat nějaké ty dobré skutky. Skvělé herecké výkony, počínaje Leem, kterýmu už snad nikdo nemůže vyčítat nevyzrálost z Titanicu (a dodneška je na něm vidět, že sám tuhle roli nepovažuje za úplně šťastnou) a Djimonem, jehož střídání všech možných emocí mu žeru i s navijákem. Doporučuji scénu s paviány, tady se vyřádili oba... Jeden z filmů, který se stále drží v mé top desítce.

plakát

1917 (2019) 

Filmů z Velké války je fakt žalostně málo. A jsem ráda, že se této části historie chopil právě Sam Mendes. Výprava osamocených vojáků na nesplnitelnou misi je vymakaná do posledního detailu, všude bordel a v tom bordelu hnijící mrtvoly. A Sam to tak krásně natáhnul dlouhými scénami s minimálním střihem, dokonalým zvukem vlající trávy ve větru, zpěvem unaveného vojáka a naprosto perfektní hudbou... Určitě je to film, který si za čas dám ještě jednou.

plakát

Knick: Doktoři bez hranic (2014) (seriál) 

Ženský, nekoukejte na ten seriál, pokud jste těhotný a necpěte se u toho křupkama. Já takovou chybu udělala a úvodní scéna mě uvedla do tak trochu deprese. Nicméně jako milovnice čehokoliv ze začátku minulého století jsem koukala dál a spoustu jsem se toho dozvěděla. Vážně fascinující zachycení doby, kdy se kokain používal pro léčebné účely, plastika nosu se modelovala z ruky a nemoci se léčily jinými nemocemi. Jo a nesmím zapomenout pokusy na prasatech... Dr. Thackery je fakt hrdina tehdejšího lékařství a Clive Owen ho ztvárňuje naprosto dokonale.

plakát

Apokalypsa: 1. světová válka (2014) (seriál) 

Dokument s kvalitně zrestaurovanými a ozvučenými záběry mapující hrůzy 1. světové války. K čertu s učebnicemi, pusťte školákům celý dokumentární cyklus Apokalypsy, ať si udělají obrázek o tom, jak se válčilo. Dokument ani tak nezachycuje zásadní události války ani se příliš nevěnuje jejím příčinám a záminkám, ale dostanete se tak blízko těm nebohým vojákům, jako nikde jinde. A to dělá tuto sérii naprosto jedinečnou i díky skvělému komentáři Miroslava Táborského. Pokud se zajímáte o to, jak to vypadalo v zákopech, jaké zbraně byly tehdy vyvinuty, určitě se podívejte.

plakát

Gangy z Birminghamu (2013) (seriál) 

'Píky fokin blajndas' je bezva gangsterka zasazená do industriální anglické špíny 20.let. Je to tak dobře natočené, zrežírované a zahrané, že jim žeru každou típnutou Tommyho cigaretu. Cillianovu postavu si nelze nezamilovat, už jen za to, jak má život na salámu a na všechno má odpověď. Blindeři mají rovněž nejlepší záporáky v podání Hardyho, Brodyho a v páté sérii i Claflina, kterej tu byl tak slizkej, že jsem ho málem ani nepoznala... Té jejich angličtině, zvlášť Andersonově, kterej to celý snad prošišlal, jsem skoro prd rozuměla, o to to bylo vzhledem k dobovému zasazení důvěryhodnější. V neposlední řadě skvělý soundtrack, kterému vévodí Nick Cave v kombinaci s nejlepší zpomalovačkou na začátku 4.série a jeho Mercy seat mě dostala do kolen. 'Fokin 5 stars'

plakát

Pád (2013) (seriál) 

Další seriál z dílny britské BBC nezklamal. Po pomalém rozjezdu první série, kdy pozvolna pronikáme do života sériového vraha a charakteru hlavní vyšetřovatelky, jsem si nebyla jistá vývojem. Ono se to totiž ani nijak nevyvíjí, jen tu pozorujeme vrahovu psychoanalýzu a napjatě očekáváme další jeho útok. V druhé sérii se mu vyšetřovatelka dostává na kobylku a mě to začíná neskutečně bavit, pomalé tempo tomu nakonec svědčí a pomalu začínám chápat, že seriál je především o psychologii a skvělé chemii a mezi hlavními protagonisty, ačkoli se po hodně dlouhou dobu vlastně ani nesetkají. Vyžehlená, ale stále sexy dáma Gillian Anderson hraje chladnou, ale sebevědomou vyšetřovatelku výborně a Jamie Dornan v době, kdy se ještě nestihl ztrapnit v roli Kristiána Šedého, nezůstává v pozadí. Jeho sériový vrah je natolik přesvědčivý, že jeho přítomnost cítíte všude a co víc, Dexter mu nesahá ani po kotníky.

plakát

Tenkrát v Hollywoodu (2019) 

Tarantino je geniální vypravěč, o tom žádná. Tady ale nevypráví příběh, ale vlastně jen žije životy hlavních protagonistů, aniž by to postrádalo hlubší myšlenku. Hluchá místa to má, ale ta vyplní skutečně perfektní ústřední dvojice DiCaprio-Pitt, kteří si to užívají stejně jako Tarantino. Máte pocit, že jste na place s nimi... Nechybí ani pro Tarantina typická alespoň jedna dlouhá scéna na ranči, kde si napětím skoro cvrnknete do textilu, ne nepodobná scéně z Panchartů, jen ne tolik konverzační. SPOILER: Konec je, jak jsem správně předpokládala, alternativní a i zde je vidět, jak si Tarantino váží tehdejší doby. Z úcty k zavražděné Sharon i snad k pozůstalému Polanskému a sestře Sharon, nevytvořil přepis historie jak to umí pěkně po tarantinovsku, ale dal nám nový (a vtipný) závěr... RICK fucking DALTON

plakát

Bratrstvo neohrožených (2001) (seriál) 

Mám moc ráda filmy z druhý světový. Ve většině případů je zachycena celá její surovost a tady to platí dvojnásob. Osm epizod z deseti je našlapaných akcí, kdy si uvědomíte, že tohle byla opravdu válka a nekoukáte jen na další zpracování válečného filmu, kde se Američani bijí do prsou a pronášejí hlubokomyslný monology. Povinně promítat ve školách.

plakát

Hodina pravdy - Černobyl - nultá hodina (2004) (epizoda) 

Pokud nechápete princip fungování jaderné elektrárny a s tím související, proč k havárii došlo, po tomto hraném dokumentu už tomu rozumět budete... Smutné, že v době sovětského režimu všemu veleli lidé, kteří právě o fungování jaderných elektráren neměli ani nejmenší základní znalosti.