Reklama

Reklama

VOD (1)

V Sierra Leone zuří občanská válka o nadvládu nad diamantovými poli. Její obětí se stane i rodina rybáře Solomona. Při přepadení vesnice rebely z revoluční armády se jeho ženě a dětem podaří uprchnout, on je však zajat a skončí jako otrok v diamantovém nalezišti. Když objeví velký růžový diamant, pokusí se ho ukrýt, je však přistižen brutálním kapitánem Poisonem. Dřív než ho stihne Poison zabít, je naleziště napadeno vládními vojáky a oba muži skončí ve vězení. Je tu vězněn i protřelý pašerák Danny Archer, který zaslechne Poisona, jak Solomonovi vyhrožuje. Po propuštění se pokusí od Solomona diamant získat. Ten však všechny nabídky odmítá. Snaží se najít rodinu. Netuší, že jeho dvanáctiletý syn Dio byl rebely odvlečen a po tvrdém vymývání mozku vycvičen na dětského vojáka. Archer se seznámí s americkou novinářkou Maddy Bowenovou, která chce psát o obchodu s nelegálními diamanty. Dostanou se spolu do sporu kvůli jeho cynickým názorům, potom do města vtrhnou rebelové. Danny se dohodne s Maddy, že jí poskytne informace o pašování diamantů, když ona pomůže Solomonovi najít rodinu. Během cesty za diamantem se Danny pod vlivem Maddy i Solomona mění a nakonec slíbí, že nejen pomůže novinářce odhalit pozadí krvavého obchodu s diamanty, ale také najít a zachránit uneseného chlapce. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 082)

akisha 

všechny recenze uživatele

Už dlouho mě něco takhle nesejmulo. Až se člověk diví, že je to relativně neznámý a dost nedoceněný počin. Ono všechno okolo africké problematiky dokáže člověka zdeptat, ale Zwick to tady podal tak přesvědčivě, že jsem při první čistce vesnice zůstala doslova zírat na obrazovku v šoku. Film nenudí ani na chvilku, pořád je na co se koukat a skloubení hrůz bojů a záběrů krásné přírody ještě nikdy nepracovalo tak dobře. Nervy drásající je určitě ukázka, jak rychle a snadno lze dětem vymýt mozek. Ale nejvíc hvězd putuje hercům, protože casting se tady povedl jako už dlouho ne. Vévodí DiCaprio - ten je čím dál lepší s každým filmem, a neméně dobrý Hounsou, ale i Jennifer Connelly je úžasná a bylo fajn vidět Arnolda-Imhotepa-Vosloo i ve filmu nad 30%. Víc takových filmů! ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý dobrodružno akčný film. Má dobrý príbeh o obyčajnom rybárovi v Sierra Leone, ktorého dedina bola útokom rebelov zničená, pričom jeho rodine sa podarilo uniknúť, ale jeho chytili, aby mohol hľadať diamanty, čo sa mu aj podarí a veľký diamant zakope. A keď sa mu podarí uniknúť, musí sa spojiť s americkým bývalým žoldnierom, ktorý mu pomôže s hľadaním rodiny, aby za oplátku dostal diamant. Spracovanie mohlo byť aj lepšie, ale aj takto som pomerne spokojný. Veľkým kladom je, že film aj napriek svojej dĺžke dokáže dostatočne baviť po celý čas, hluchých scén je minimum, ale zároveň ma sklamalo, že film si už od začiatku nastaví svoju úroveň, ktorá sa síce nachádza nad priemerom, ale zase nie až tak výrazne a tú ani na okamih neprekročí, takže nejaká výnimočná scéna alebo aspoň moment tu po celú dobu prakticky nie je, až záverečná fáza je už svojim pojatím, ale aj kvalitou trochu vyššie. Akcie je tu na takýto dobrodružne ladený film pomerne dosť a vo svojej kategórii je dosť slušná. Nie je ale zameraná na klasický typ akcie, ktorý by vyvolávali hlavné postavy, ale v priebehu filmu sa kvôli veľmi nebezpečnému prostrediu postavy viackrát pripletú do nejakej veľkej akcie, pričom väčšinou sú veľkolepé, výborne natočené a pôsobia uveriteľne. Najviac sa mi páči boj rebelov s vládnymi vojakmi v meste. Herecké obsadenie je na tom dobre, výborný Djimon Hounsou, celkom dobrý Leonardo DiCaprio, ktorý sa ale do tejto postavy moc nehodí, úlohu špičkového žoldniera som mu nedokázal uveriť ani na chvíľu, poteší aj Jennifer Connelly, Arnold Vosloo a viacero iných zaujímavých postáv. Réžia je celkom slušná, vizuálne tento film pôsobí veľmi dobre a aj technická stránka je prvotriedna. Ale aj tak tomuto filmu musím vytknúť, že tu vôbec nefungujú emócie, čo je teda pri filme s takouto citlivou tématikou pomerne veľký problém. Krvavý diamant je celkom slušný film, ktorý sa dá bez problémov dopozerať, ale kvôli nedostatku výnimočnejších momentov stačí skôr len na jedno pozretie. 65% ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film ma v podstate dost jednoduchej pribeh, par lidi chce nejvetsi diamant a zenou se za nim pres mrtvoly. Coz si asi Zwick uvedomil, takze film doplnil urcitou kritikou armady, rebelu a celkove situace v africe. A vysledek je takovej mix mezi dobrodruznym filmem a politickou agitkou. Ale rozhodne povedenej. Jak uz to u takle dlouhejch filmu bejva, delka je nejvetsi problem. Jsou tu kulervouci sceny, ale zaroven i slabsi sceny, takze vyhodit tak pul hodiny by urcite neuskodilo. Ale nejde rict, ze bych se nudil. Za co si ale film zaslouzi nejvetsi pochvalu, je technicka stranka, kamera, hudba i rezie jsou precizni a rozpocet je na filmu fakt videt. A sceny prestrelek, kterejch tu je docela dost, jsou spravnej masakr, kde se rubou armada, domorodci, povstalci, civilisti, muzi, zeny i deti a hodne lidi to nerozdejcha. Respektive armada a povstalci postrili vse, co uvidi a lidi zabijej po desitkach. Co se tyce hercu, Jennifer Connelly konecne dostala dobrou roli, ale je fakt, ze zas tak dlouho ve filmu nepobude. To takovej Djimon je ve filmu prakticky furt, hraje super, vypada drsne, ale jakmile dojde na akci, tak je to chcipak. Nastesti tu je Leonardo, ve sve zatim nejdrsnejsi roli, kterej jednu chvily vypada, jako ze chce vsem pomoct a za chvily je klidne schopnej strelit je do hlavy. A mimoto hraje skvele. Nebejt ty delky, tak bych uvazoval i o 5*. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Vydarená kombinácia sociálnej drámy a akčného dobrodružstva. Stiešnujúce scény násilia strieda strhujúca akcia a tú utišujú komorné dialógy - a tento vzorec sa opakuje stále dokola, vďaka čomu Krvavý diamant bohužiaľ miestami pôsobí zdĺhavo a repetitívne. Vo výsledku je to však stále dôstojný zástupca hollywoodskej prvoligovej filmárčiny, ostatne ako skoro všetko od Edwarda Zwicka. A to vďaka krásnej vizuálnej stránke, atraktívnemu prostrediu, skvelým hercom a množstvu naozaj silných scén. Predovšetkým tej poslednej. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně skvěle natočený příběh dvou mužů s odlišnými životními hodnotami. Obrazy vyvraždovaných vesnic dvanáctiletými chlapci omámenými drogami svých "šéfů", každý krok, který oba muži učiní k přiblížení se svým cílům a perfektní herecké výkony jejich protagonistů mi nejednou způsobily onu pověstnou husí kůži. Špičkové akční scény, syrové, drsné (zejména pak nálet vrtulníku v závěru filmu). Nejmrazivější "I´m Your Father!" od dob, kdy tuhle větu pronesl jeden lord na Bespinu. Djimon Hounson podal ohromující emotivní výkon a Leonardo DiCaprio (ač mi zpočátku jeho postava do příběhu příliš neseděla) se Hounsonovi v poslední třetině vyrovnal. Dojemné finále, které jsem kompletně sežral! V kompozici s výborným soundtrackem pro mě jeden z nejlepších snímků roku! 100 miliónů dolarů(rozpočet)/168 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Galerie (48)

Zajímavosti (23)

  • Zbraň, kterou Danny Archer (Leonardo DiCaprio) používá na konci filmu, je Heckler & Koch USP. (Zdroj: ČSFD)
  • Od negativního obrazu, který film vytváří o diamantovém průmyslu, se ještě před premiérou distancovali celostránkovými inzeráty v amerických médiích zástupci firem dovážejících drahé kameny i z „konfliktních zemí“. (imro)

Související novinky

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

01.12.2019

Afrika byla dlouho poměrně málo využívaným místem pro děj hraných filmů. Až v posledních přibližně 15 letech vzrostl zájem filmařů o témata spojená především s turbulentními politickými změnami a… (více)

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

04.03.2009

Edward Zwick je prostě smolař. Točí kvalitní filmy, které mají zároveň i značný divácký potenciál, ale přesto z různých důvodů (většinou mizerná propagace) nakonec propadnou. Krvavý diamant… (více)

Bond účastníkem Zwickova odboje

Bond účastníkem Zwickova odboje

18.05.2007

Když Daniel Craig podepisoval smlouvu na chlastání martini s vodkou a projíždění se v Aston Martinu, možná se obával, aby mu (stejně jako jeho předchůdcům) role agenta 007 nepřischla navěky. Zdá se… (více)

Všichni chtějí Lea

Všichni chtějí Lea

08.05.2007

Doby, kdy každá dospívající dívka měla nad postelí plakát Jacka a Rose na přídi Titanicu, už jsou pryč, ale zájem o Leonarda DiCapria neopadá. Právě naopak. Každý producent a režisér, který v… (více)

Reklama

Reklama