Reklama

Reklama

VOD (1)

V Sierra Leone zuří občanská válka o nadvládu nad diamantovými poli. Její obětí se stane i rodina rybáře Solomona. Při přepadení vesnice rebely z revoluční armády se jeho ženě a dětem podaří uprchnout, on je však zajat a skončí jako otrok v diamantovém nalezišti. Když objeví velký růžový diamant, pokusí se ho ukrýt, je však přistižen brutálním kapitánem Poisonem. Dřív než ho stihne Poison zabít, je naleziště napadeno vládními vojáky a oba muži skončí ve vězení. Je tu vězněn i protřelý pašerák Danny Archer, který zaslechne Poisona, jak Solomonovi vyhrožuje. Po propuštění se pokusí od Solomona diamant získat. Ten však všechny nabídky odmítá. Snaží se najít rodinu. Netuší, že jeho dvanáctiletý syn Dio byl rebely odvlečen a po tvrdém vymývání mozku vycvičen na dětského vojáka. Archer se seznámí s americkou novinářkou Maddy Bowenovou, která chce psát o obchodu s nelegálními diamanty. Dostanou se spolu do sporu kvůli jeho cynickým názorům, potom do města vtrhnou rebelové. Danny se dohodne s Maddy, že jí poskytne informace o pašování diamantů, když ona pomůže Solomonovi najít rodinu. Během cesty za diamantem se Danny pod vlivem Maddy i Solomona mění a nakonec slíbí, že nejen pomůže novinářce odhalit pozadí krvavého obchodu s diamanty, ale také najít a zachránit uneseného chlapce. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 083)

genetique 

všechny recenze uživatele

Už v druhom filme nám pán Zwick ukázal, že popcorn sa dá veľmi trefne a uvedomelo spojiť s vážnou témou, ktorá väčšinu filmu prevláda. Podobné filmy sa netočia často, nemôžem povedať, že je to skvost, ktorý mi vyrazil dych, ale upúta, to áno! Navyše sa čudujem, že ma opäť dostal DiCaprio, ktorý nahodil perfektný prízvuk, ako aj Djimon Hounsou. Toto boli hlavné piliere. Posolstvo a výpoveď boli pekne podané, rovnako ako aj akcia, no čakal som viac citový záver. 80%. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Na film s výpovedným presahom príliš mainstream uhladené pre zraky "uvedomelého" západneho publika (vrátane vskutku krutých náhľadov na praktiky RUF v kontraste s výpredajom exotických obrázkov afrického kontinentu), na účely dobrodružného filmu zbytočne naťahované práve onou snahou o serióznosť. Výsledok mi prišiel ako ďalší produkt, ktorý sa aj napriek ožehavej téme má povinnosť "ľúbiť" všetkým zúčastneným stranám. 7/10 ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Leonardo hrál dobře (k tomu se vrátím), příběh ale drhne. Jakoby se scénárista ani nepokusil vymyslet něco nového, proč taky, že? Takže se zde dočkáme mnohých scén, při kterých jsem měl nutkání říct "Tohle už jsem někde viděl". Ale na druhou stranu musím vyzdvihnout kameru, střih a hudbu. Ta poslední opravdu potěšila, hlavně při závěrečných titulcích. A teď k Leovi: Myslím, že by měl větší šanci na Oscara spíše za film Skrytá identita (samozřejmě z téhož roku). Tady mi přišel takový nijaký, v Identitě ale válel. Kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby jej nominovali za Identitu. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Co se dějové struktury týče pečlivě budovaná, inteligentní i dostatečně akční pecka (Zwick tyto kombinace zvládá dokonale viz Samuraj), která zaujme nejen vytříbeným vizuálem a výtečnou razancí akčních scén, ale i prvotřídními hereckými výkony, což je v řekněme lehce dobrodružném filmu věc věru nevídaná. Akce je sice chvílemi vcelku nepřehledná, ale svou velkolepostí a strhující syrovostí bezpečně rozproudí krev většině mainstreamověji laděným divákům. Není v tom žádná věda, politika je zde načrtnuta jen tak zběžně, aby se příliš nepletla do příběhu o (ne)napravitelném pašerákovi a starostlivém otci. Nejlepší na celém filmu je vztah DiCapria a Connelly - dlouho jsem něco tak sugestivního neviděl. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Snímek možná sedí na dvou židlích, ale dělá to elegantně. Pokud by vás opravdu naštvalo, že je film aktuální, je vaše pozornost elegantně odvedena jinam a třeba ten fakt, že po sobě pašerák a novinářka hned neskočili, považuju za vynikající. Až na malý ždibínek absolutní spokojenost. Dojemné, heroické i vtipné. SVĚT SE HROUTÍ A MY VŠUDE SLYŠÍME JEN O AFÉŘE "KUŘBA-GATE." ()

Galerie (48)

Zajímavosti (23)

  • Syn Solomona (Djimon Hounsou) se jmenuje Dia, což v jazyku Krio, který se používá v Sierra Leone, znamená "drahý". (don corleone)
  • Ani jeden člen rodiny Solomona Vanda (Djimon Hounsou) ve skutečnosti nepochází ze Sierra Leone. Djimon Hounsou je Beninec, Benu Mabhena (Jassie) pochází ze Zimbabwe a děti Kagiso Kuypers (Dia) a Antointing Lukola (N'Yanda) jsou Jihoafričané. (Candice)
  • Občanská válka v Sierra Leone skončila v roce 2002. Z rebelské frakce R.U.F., která je ve filmu, se stala politická strana. Její vůdcové byli odsouzeni v roce 2009 za válečné zločiny. (Nick321)

Související novinky

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

01.12.2019

Afrika byla dlouho poměrně málo využívaným místem pro děj hraných filmů. Až v posledních přibližně 15 letech vzrostl zájem filmařů o témata spojená především s turbulentními politickými změnami a… (více)

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

04.03.2009

Edward Zwick je prostě smolař. Točí kvalitní filmy, které mají zároveň i značný divácký potenciál, ale přesto z různých důvodů (většinou mizerná propagace) nakonec propadnou. Krvavý diamant… (více)

Bond účastníkem Zwickova odboje

Bond účastníkem Zwickova odboje

18.05.2007

Když Daniel Craig podepisoval smlouvu na chlastání martini s vodkou a projíždění se v Aston Martinu, možná se obával, aby mu (stejně jako jeho předchůdcům) role agenta 007 nepřischla navěky. Zdá se… (více)

Všichni chtějí Lea

Všichni chtějí Lea

08.05.2007

Doby, kdy každá dospívající dívka měla nad postelí plakát Jacka a Rose na přídi Titanicu, už jsou pryč, ale zájem o Leonarda DiCapria neopadá. Právě naopak. Každý producent a režisér, který v… (více)

Reklama

Reklama