Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Horor

Recenze (106)

plakát

Fallout (2024) (seriál) 

1. Série měla svoje ups and downs, ale finále všechny negativa rozpustilo. Na poli filmů/seriálů podle her se to po boku s TLoU řadí na nejvyšší příčky. Za mě asi ještě o o jeden Rad výš. Ghoul skvělej, Lucy hezky leveluje, Maximus mi neseděl, ale nemůžu mít všechno. Těším se na další řadu, snad to nebudou dva tři roky.

plakát

Chudáčci (2023) 

Kdo nebyl v mládí levičák, nemá srdce. Kdo jím zůstal i ve čtyřiceti, nemá mozek. Neuvěřitelná Emma, skvělý Ruffalo a bezchybný Dafoe. (Nejen) Vývoj člověka z dítěte v dospělou zralou ženu. Objevování, revolta, nenávist, láska, sexualita, naivita, uvědomění, odpuštění... všechno tak neuvěřitelně přirozeně zahrané a nasnímané bizarní kamerou v kulisách jako ve filmech od Andersona, Burtona a Zemana. Kakofonický hudební podkres surreálnímu nádechu filmu zdatně sekunduje a podporuje, dlouho jsem neslyšel něco tak divnýho a přesto skvělýho. Absolutně jsem nevěděl, co od filmu čekat a dostal jsem vše, co jsem potřeboval.

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Byl jsem tam, na Arrakisu. Osedlání šaj-hulúda, proslov v jeskyni a závěrečnou bitvu (respektive build-up k ní) jsem neviděl, ale prožil. Dlouho se mi nestalo, že bych měl v kině husí kůži. Díky, Denisi.

plakát

Oppenheimer (2023) 

Mohlo by se na první pohled zdát, že 70mm IMAX formát je pro biografický film zbytečný a je to jen gimmick, aby se o filmu víc mluvilo a byla to další položka do marketingových materiálů.  Tento formát ale z filmu udělal něco víc. Něco mnohem intimnějšího. Tam, kde se jinde kocháte nádhernými panoramatickými scénami, zde vnímáte každý mikropohyb Cillianova obličeje. Místy si člověk připadá jak voyeur a to byl, si myslím, režisérův záměr. Scéna s testem je výborná. Nikoliv monumentálností, ale jednoduchostí, jednoznačností, definitivností a gradací. Ale mě jestě víc dostala jiná scéna. Scéna po testu v kostele za řečnickým pultem. Ta řekla všechno. A budu ji mít v hlavě ještě hodně dlouho. Teď ve zkratce. Výkony herců skvělé, hlavně Cillian a Robert Downey Jr.. Naopak moje oblíbená Emily Blunt byla podivně napsaná i zahraná. Hudba dobrá, ale stejně jako u Tenetu si druhý den nepamatuju žádný výraznější motiv. Film, ač trvá 3 hodiny, je svižný a moc věci nevysvětluje a na diváka nečeká. Tomu nepomáhá ani velké množství postav (často krátké skoro až cameos známých herců). Hodně probírané sexuální scény jsou přesně dvě a nic šokujícího v nich neshledávám. Tenhle Nolan mě baví víc než Nolan před třemi lety. 5/5 a rád bych to chtěl vidět ještě jednou, nějaké příběhové detaily mi unikly, ideálně opět v IMAXu.

plakát

Dungeons & Dragons: Čest zlodějů (2023) 

Objektivně to asi na plnej knédl neni, ale dlouho jsem se v kině takhle nebavil a přiblble neusmíval, takže teď si to dovolím pro jednou trošku voroštovat. Neskutečně příjemná, místy nápaditá a veskrze oddychová zábava, která není tak úplně blbá, jak se na první pohled zdá. Chci víc.

plakát

Volejte Saulovi (2015) (seriál) 

To máte tak. Natočíte si Breaking Bad, jeden z top seriálů v historii TV. Pak vám všichni říkají, že to nepůjde trumfnout, nebo alespoň držet krok s BB. No a pak si uděláte Better Call Saul. Tenhle seriál mě utvrzuje v tom, že je to ve světě TV a filmů ještě někde v pořádku, a že skutečně talentovaní herci, režiséři a showrunneři ještě existují. Díky Vinci, díky Paule. Vůbec si nedokážu představit, kolik práce a plánování to muselo stát. Ale ukočírovali jste to. Neskutečně.