Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

O šest let později. Boj o Náplavomarku je náhle v ohrožení a Rhaenyra se snaží dohodnout s Rhaenys. (HBO Max)

Videa (2)

Z natáčení

Recenze (97)

SamVimes

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pán přílivů, začíná dalším posunem v čase dopředu, tentokrát o šest let. Znovu se otevírá téma následnictví a jeho legitimity, do kterého znovu musí vstoupit i samotný král osobně, ač nyní již velmi zesláblý a v jiných otázkách téměř plně zastupovaný jinými. Jeho pomalá chůze k trůnu je jednou z nejlepších scén roku, podání koruny bratrem Daemonem je silným symbolickým momentem. Po nepříjemném – i když poté svižně utnutém – jednání v trůnní síni následuje velká rodinná večeře, umírající král by si totiž přál usmíření mezi svými příbuznými. Jistě, že to nakonec skončí urážkami, výhružkami a potlačovaným násilím, ale na začátku to alespoň na chvíli skutečně funguje, panuje civilní atmosféra a zazní nikoliv neupřímné přípitky a projevy obdivu. A i to je na dynamice vztahů v Rodu draka zajímavé, že nejsou jen tak jednoduché, aby mezi soky panovala čirá nenávist, že ve vztahu Alicent a Rhaenyry ještě zůstaly i stopy hlubokého přátelství, jež je kdysi pojilo, Daemon zase s věkem dokáže být ke staršímu bratrovi daleko shovívavější než kdy dřív. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tato epizoda rozhodne patri trpiacemu a umierajucemu Viserysovi, kralovi, ktory zabezpecil dlhe roky mieru a prisiel s "inovativnym" vladnutim, hoci ho mnohi vnimali ako slabeho. Opat raz vynikajuca kamera a napatie medzi clenmi viacerych generacii a rodov. Silny zvrat pri audiencii u "hand-a" a tiez ovladnutie vlastnych nevrazivosti a nalad. Deamon je zatial jednoznacne najrydzejsia postava s nemennym charakterom. Jeho pobaveny usmev pri "exekucii" a i pri "vyprevadzani" blondaveho jednoocka, kedy zrejme videl seba v mladsom vydani mi "imponovali". :) Otazka naslednictva v Driftmarke nebola az tak podstatna, hoci sa dej primarne v tejto epizode tocil primarne okolo nej. Napriek minimu akcie, vyborny scenar a rezia. Hudba v pozadi, tancujuci parik a podlomenym zrakom zaostrujuci kral na clenov rodiny pri stole a chvilocka pohody bol velmi silnym momentom. Pecka. 90% Vidim to na solo akciu "jednoocka". :D ()

Reklama

mottleone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Parádní, zase dost politikařením a přetvařováním nabitá epizoda. Noví herci odvádí skvělou práci, přičemž dominuje Ewan Mitchell (Aemond). Králův stav odpuzující a fakt sem nad ním zvládl uronit slzičku, když viděl svoji širokou rodinu v míru a pohromadě; za ztvárnění by Paddy jistě zasloužil nějaké ocenění, protože celou tuhle epizodu si kradl pro sebe. Hudba tradičně pompézní. No a konečně začíná dost patrná rivalita Daemon X Aemond, na jejichž společný osud mám hype od samého začátku🔥 ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Paddy Considine to dotáhnul. Musím říct, že rozhodně nejlépe zahraná postava a vlastně jako král nejvíc zajímavá. Teďka se malinko bojím, že seriál, který u mě vyvolává přesýpací hodiny skončí už někde v šedém průměru. Pravda je, že jsem chvilku ani nevěděl, která bije, protože těch postav a časových skoků pak divákovi musí udělat vrásky na čele. 75% ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Konečně epizoda, která si jasně šla za svým cílem. Scénář připravil úžasné dialogy, herci je dokázali skvělé přednést (Paddy Considine si jednoznačně zaslouží chválu) a maskéři a kostyméři ze sebe vydali to nejlepší. Navíc máte rozehrané karty pro další generaci, kdy si potomci můžou mezi sebou vesele pletichařit a vraždit. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (5)

  • Když Alicent (Olivia Cooke) opustí Malou radu, aby pozdravila Rhaenyru (Emma D'Arcy), je zastavena a mluví se serem Errykem (Elliott Tittensor), přičemž si ho splete s jeho dvojčetem serem Arrykem (Luke Tittensor). Předznamenává tím, jak identičtí jsou, a jejich boj později. V knihách, když začne civilní válka, jsou dvojčata rozdělena: Ser Erryk s princeznou Rhaenyrou a Ser Arryk s královnu Alicent. Později spolu bojují na znepřátelených stranách a společně umírají. Zpěváci ve Westerosu prý napsali píseň o tomto souboji. (mikki089)
  • Lord Commander Harrold Westerling (Graham McTavish) je v seriálu stále naživu. V knižní předloze ovšem zemřel dříve, než se narodili Rhaenyře (Emma D'Arcy) její synové. (mikki089)
  • Když je král Viserys (Paddy Considine) informován, že jeho nejmladší vnuk se také jmenuje Viserys, řekne: „Jméno vhodné pro krále.“ Jedná se o menší předzvěst, Rhaenyřin (Emma D'Arcy) syn Viserys se nakonec, o mnoho let později, stane králem. (mikki089)

Reklama

Reklama