Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Animovaný

Recenze (981)

plakát

Pán času - Sněhuláci (2012) (epizoda) 

Ještě, že tam byl ten zajímavý aspekt postavy Clary, jinak je to hrozné béčko, zvlášť poslední desetiminutovka to strašně zkazila. Poslední minuta je naopak zase fajn, moc jsem však nepochopil, proč se Doctor na konci tak divil, když podle jeho jednání to měl vědět celou dobu...Vůbec nechápu zdejší nadšené ohlasy, tuctový díl.

plakát

Pán času - Ani mrk (2007) (epizoda) 

Tohle je opravdu s přehledem nejlepší díl seriálu. Skvěle naplňuje potenciál toho, že jde o seriál, kde by se mělo vyskytovat cestování v čase. Většina dílů o cestování v čase vůbec není, nebo je to jen způsob, jak dostat postavy do určitého místa v časoprostoru a rozjíždí tam jiný příběh, který by se ale často mohl odehrávat klidně někde jinde a jindy.. Zároveň se jedná o první setkání s úžasnými protivníky, anděly. Všechna další setkání s nimi produkují dobré díly, ale tohle bylo poprvé, bylo to záhadné, dechberoucí, svíravé. V těch další dílech už člověk tak nějak ví, do čeho jde. Zároveň hrátky v čase zde mají smysl a logiku. Je to tu skoro podobné, jak ve filmu Frekvence, ale tam to smysl nedávalo. Zároveň je tu místo i pro citové pasáže a nějaké to strašení. Vyústění není vycucané z prstu na poslední chvíli, ale má také svoji logiku. Prostě fakt dobré. K celkovému dojmu přispívá i fakt, že Doctor zde není hodně dlouho ústřední postavou a hodně dlouho se objevuje jen tak mimochodem, což přispívá k udržení a budování napětí. Zvlášť v kontextu prvních čtyř sérií novodobého doktora je to fakt exkluzivní záležitost.

plakát

Pán času - Město jménem Milost (2012) (epizoda) 

Nelze si nevzpomenout na film Westworld s Yulem Brynnerem, ačkoliv námětově jiné, westernů s roboty zase tolik není. Ale celkově víceméně výplňová záležitost, i když to zabaví. Za zmínku stojí zejména přítomnost Bena Browdera, hvězdy ze sci-fi klasik Farscape a StarGate.

plakát

Pán času - Síla na třetí (2012) (epizoda) 

Velmi zajímavý námět, chvílemi celkem veselé. Bohužel to zkazí závěr, kdy přijde tradiční záporák a deus ex machina v podobě sonického šroubováku. Všechno moc na rychlo, promarněný potenciál.

plakát

Pán času - Dinosauři na vesmírné lodi (2012) (epizoda) 

Celý seriál jsem netrpělivě čekal, kdy v něm budou dinosauři, ale tak nějak jsem předpokládal, že to bude spíš výlet do minulosti. Pro mě mimořádně vtipný díl, ale taky trochu nelogický a překomplikovaný a Nefertiti je pouze scenáristickou berličkou. Je tady několik věcí dohromady, z nichž každá by mě samotná zajímala víc, než když je to všechno dohromady (doba Achnatona, doba dinosaurů, pokračování Silurianského příběhu). Ale potěšila pírka u raptorů a celkově efekty lepší, než by člověk od seriálu čekal.

plakát

Dobrodružství Sarah Jane (2007) (seriál) 

V každé sérii je jedna dobrá dvojepizoda. Za první sérii Whatever Happened to Sarah Jane, za druhou The Temptation of Sarah Jane, za třetí The Gift, za čtvrtou Lost in Time a nakonec v páté sérii asi nejlepší díl vůbec The Curse of Clyde Langer, která působí na tento seriál nezvykle dospěle. Seriál se taky může pyšnit docela sympatickými dětskými herci, které jsem měl rád veskrze všechny. Škoda, že hlavní postava mi k srdci nepřirostla vůbec a vlastně ji její herectví ani nevěřím. Ještě hůř je na tom pan Smith, který je ztělesněním deus ex machina. I vcelku dobrou epizodu dokonale zabíjí ta muzika, která vždycky hraje u otevírání pana Smithe a otravná hláška: "Mr. Smith, I need you!!". Krom zmíněných epizod se však jedná téměř vždy o dost podprůměrnou podívanou, která si bere to nejhorší z Doctora Who, a sice infantilní mimozemštany, stále toho stejného záporáka převlečeného akorát do jiného "mimozemského" kostýmu a neustálé ohrožení celé planety něčím, čemu ani za mák nevěříte.

plakát

Buchty a klobásy (2016) 

Veskrze velmi sympatický film, který není zdaleka tak pitomý a hloupý, jak se o něm snaží spousta lidí tvrdit. Jen si v něm najdou svoje obě dvě skupiny, jak ti s IQ pod sto, tak i někteří, co jsou nad a nehrají si na to, že kakají fialky. Je fakt, že přehnaná ostrost mluvy nerovná se ostrost vtipu, tedy pro mě. Ne, že by mě sprostota a všudypřítomná sexualita urážela, to vůbec, ale její větší nenucenost by přidala filmu na překvapivosti, neboť po chvíli už to člověk skoro nevnímá. Avšak klady jasně převládají; brilantní námět, velmi povedené a netrapné narážky na jiné filmy/žánry i aktuální geopolitickou situaci a dobré situační gagy. Zejména se povedlo vše, co souvisí s masakrováním nebohých potravin, působí to velmi uvěřitelné a brutálně a díky tomu vtipně. Těším se na pokračování a jsem zvědavý, co s ním tvůrci vymyslí.

plakát

Torchwood (2006) (seriál) 

Doctor Who má některé epizody, které jsou brilantní, to úplně Torchwood nemá. Narozdíl od Doctora Who tu ovšem nejsou epizody, které by byly nesnesitelné, stupidní a trapné. Torchwood si drží svoji vyrovnanou nadprůměrnou laťku od začátku do konce a na sérii Torchwoodu jsem se těšil vždy víc, než na samotného Doctora. A to říkám i přesto, že vlastně většinu postav z tohohle seriálu, které se vyskytovaly ve více než jedné řadě, nemám vůbec rád, vlastně mám rád jen dvě (Kapitán a Owen Harper). Torchwood je ale prostě dospělá podívaná, v době, kdy byl Doctor Who spíš pro mladší teenagery. Postupem času i samotný Doctor ztemněl a zvážněl, takže ta velká devíza Torchwoodu odpadla, ale Torchwood pak nasadil neepizodické vyprávění, které rovněž fungovalo skvěle, ne-li lépe. To je velká zvlášnost Torchwoodu. Neznám žádný jiný seriál, který by tak radikálně změnil svoji formální stránku v průběhu své existence. A dopustím se hereze, ale Kapitána Jacka Harknesse mám skoro výš, než Doctora, protože ke Kapitánovi je snažší si vybudovat větší pouto, narozdíl od věčně měnícího se Pána Času. Velká škoda, že je seriál de facto neukončený, ba co víc, slibuje pokračování, které pravděpodobně nikdy nenastane. To nemám na seriálech rád, ale vůbec! 1. a 2. série za 3*, 3. a 4. za 4*.

plakát

Pán času - Konec času - 2. část (2010) (epizoda) 

Celý dvojdíl je neskutečná zhovadilost, která má ke sci-fi tak daleko, jako mají Dalekové k dalekohledu. Naštěstí je v druhé části ona rozlučková část. Vůbec by mě nemrzelo, kdyby to bylo celé jen o ní. Ten předchozí neděj si mohli odpustit, ale tak je to takový trademark Russella T. Daviese - fantasmagorická megalomanie, kterou není schopen či ochoten ukočírovat v byť jen trochu smysluplný a fungující celek. Jen nechápu, jak je možné, že se mu to jednou za rok povede (jako v případě epizody Midnight či celé třetí řady Torchwoodu) a pak desetkrát ne.

plakát

Pán času - Další doktor (2008) (epizoda) 

Ty speciály jsou vždycky nejhorší. Nacpou tam vždycky už stokrát viděné nepřátele, vždycky strašné ohrožení celé planety, ale nemá to žádný zajímavý příběh, je to prostě hlavně o akci se špatnými efekty, celkově dost nuda. Na Doctorovi mám nejraději ty komorní příběhy se zajímavou zápletkou. Když jde o velkolepé věci, tak se to povětšinou hroutí jak karty z domečků. Konce sérií a speciály, kdy se snaží o blockbusterové pojetí, jsou skoro vždycky příšerné.