Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Dokumentární
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Tenkrát na Západě

Tenkrát na Západě (1968)

Takhle si představuji divoký Západ ve své nejdrsnější podobě. Jedná se naprosto o jedinečný film, jeden z mých nejoblíbenějších. Atmosféra, hudba a koncert hereckých postav je naprosto výjimečný. Už začátek filmu a drsné vyvraždění rodiny McBainů naznačuje, že se tehdy život s nikým nemazlil. Celý příběh se odehrává mezi čtyřmi postavami - krásné Jill snažící se přežít v mužském světě a chlapi ji obdivují nejen kvůli její kráse (Čejen), bandity Čejena, který má ale dobré srdce a působí spíše jako klaďas, vraha pistolníka Franka nezastavujícího se před ničím a nakonec Harmoniky, jehož osobnost je zahalena tajemstvím. Postavy se výborně doplňují. Jejich vzájemná setkání jsou téměř osudová. Asi nejsilněji působí okamžik, kdy se poprvé setká Čejen s Harmonikou, a ve světle mihotající se lucerny zaznívá tajemný zvuk harmoniky. Prostě dokonalá scéna. Celý děj je podbarven překrásnou hudbou Ennia Morriconeho, při které mrazí v zádech. Sledování filmu Tenkrát na Západě zkrátka patři k naprosto netradičním filmovým zážitkům, které si užíváte od začátku do konce.

Terminátor 2: Den zúčtování

Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

Jeden ze dvou mých nejoblíbenějších filmů. Už když slyším osudovou hudbu provázející nás celou sérií, začne mi běhat mráz po zádech. Ve filmu naprosto vyniká postava Sáry, především její neskutečná proměna oproti prvnímu dílu, jak fyzicky, tak psychicky. Zoufalá snaha Sáry (ve skvělém podání Lindy Hamilton) bojovat proti něčemu tak obrovskému jako je osud celého lidstva mě naplňuje obrovským obdivem k této postavě. I terminátor prošel obrovskou proměnou. John naučí stroj "lidskosti" a jejich vztah se stává naprosto výjimečným. Není to jen sci-fi film se skvělým scénářem a filmovými triky, které i dnes vzbuzují obdiv. V tomto filmu nalezneme řadu odkazů a varování, která nám mají co říct i dnes. Když například říká terminátor "je to ve vás" při scéně dvou kluků, kteří si hrají na střílení a hádají se, kdo koho zastřelil; nebo když Sára konstatuje, že terminátor-stroj je mnoha ohledech lepší než člověk, nezklame, nezradí, uvědomuji si, jak hluboká pravda je v těchto miniscénkách. V celém filmu je řada velmi vtipných momentů. O legendárních hláškách Arnieho už nemá smysl ani mluvit. Rozesmál mě i moment, kdy T-800 vystupuje z policejního vozu a na dveřích je napsáno "pomáhat a chránit." Kdybych mohla dát tomuto filmu 6 hvězdiček, tak to udělám.

Kill Bill

Kill Bill (2003)

Miluju postavu Nevěsty, její odvahu a sílu bojovat, nevzdat se, skoro jí až nepokrytě obdivuju. Nechybí jí ani lidskost. Tvrdost a drsnost k tomuto filmu přímo patří. Skvělá hudba je u tohoto filmu přímo pověstná. Pamatuju si, že když jsem Kill Bill poprvé viděla, šokoval mě už začátek - Nevěstin zrychlený dech, její vystrašený pohled, chlácholivý hlas Billa a nakonec krutý výstřel... Některé scény (boj Nevěsty s 88) jsou samozřejmě ujeté, ale docela jsem se u ní bavila a úplně jsem viděla Tarantina ve svém živlu. Scéna se zimní zahradou je dokonalá, klid před bouří, jen zvuk tekoucí vody, čerstvě napadaný sníh kontrastující s červenou krví. Chápu, že ne každému se tento film musí líbit, ale mě si naprosto získal.

Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

Stejně lehká jako pírko klesající na začátku a stupající na konci filmu se cítila moje duše po shlédnutí tohoto překrásného filmu. Forresta jsem už viděla mnohokrát, pokaždé v něm ale objevím další a další nádherné momenty.

Requiem za sen

Requiem za sen (2000)

Ač téma drogy a jiné závislosti nesnáším, tento unikát od Darrena Aranofského mě naprosto uchvátil. Film se pomalu a nevinně rozjíždí. Sára žije svým snem o vystupování v televizi, Harry s Marion si plánují budoucnost, jsou to ale jenom deziluze, kterými se opájí. Dva, později tři příběhy se vzájemně proplétají. V polovině děje nastane najednou zlom a události naberou až brutální spád a konec se téměř řítí do hlubin. Vše je zvýrazněno úžasnými obrazy (detail oka opájeného drogou), skvělými detaily kamery (Sára a její vize) a hudbou. Při sledování jsem ani nedýchala. Film se mnou otřásl do hlouby duše. Věřím, že pustit takovýto film je lepší než hodinové přednášky o drogách. Velmi silný a hluboký filmový zážitek.

Americká krása

Americká krása (1999)

Jestli filmová krása existuje, pak jsem ji objevila v tomto filmu. Jedinečné charaktery postav se snoubí v napohled obyčejném příběhu s tragickým koncem. Nesmazatelně se mi do paměti vryl detail, kdy si vítr pohrává s igelitovým pytlíkem ve větru nebo okvětní lístky růží.

Nekonečný příběh

Nekonečný příběh (1984)

Kouzelný příběh s napínavým dějem, který vám nenechá odpočinout. Jedna z nejkrásnějších fantasy pohádek, co kdy byla natočena. Díky jedinečnému skloubení ze začátku naprosto dvou hlavních hrdinů - Atreje a Bastiena, množství originálních postav a netradičnímu vyřešení zápletky je tento film naprosto nadčasový. Pokaždé, když se na něj dívám znova, pokaždé objevím další detail, který mě učaruje. Jako malá jsem tento film milovala a ani s přibývajícími roky se láska s tomuto dílku nezmenšila.