Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (459)

plakát

Zkouška umění (2022) 

Záležitost, kterou lze velmi jednoduše zobecnit a představit si k ní i jiné kulisy, jiné VŠ a jiné obory. Velmi citlivě a nestranně zpracováno. Opravdu příjemné překvapení. --- Viděno v rámci Festivalu současného umění Prostějov 2023.

plakát

Oppenheimer (2023) 

Stejně jako v případě Dunkirku historická látka, ale zde se Nolan dokázal sehnout před tématem, postavou, osobností, příběhem a historickou skutečností. Velice zralé rozhodnutí, které navíc ukazuje, že Nolan nemusí nic dokazovat, nemusí exhibovat, umí jít vstříc látce, ze které chce šít film. Dal jsem si odstup několika dní a tvrdím: Naprosto skvělé.

plakát

Emigranti (2021) 

Mimořádně působivý snímek se skvělým soundtrackem, který "není slyšet" (tak to podle mě má být), ale skvěle funguje, vynikající kamerou a naprosto s přehledem zahranými rolemi, včetně těch dětských. Díky tomu, jak vše pohromadě dokonale funguje, není film ani chvilku nudný. Ohromné překvapení začátku roku. Viděno v kině v rámci festivalu Scandi Film. P. S. Jeden rok a 4 měsíce :-)

plakát

Bílá paní (1965) 

Bek vykloněný z okna bafuňářské Tatry: "Za včasnou sklizeň!!!" Kolemjdoucí rolník odpovídá sokolským: "Nazdáár!" To je perfektní, ten scénář je odladěn líp, než nejlepší díly Simpsonů. Koncentrát komedie. Komediální sirup. Opakovaně poživatelné. Asi nejméně doceněná česká komedie.

plakát

Shoda (2014) 

Pokud máte rádi Patricka Stewarta a/nebo "divadlo na plátně" (zde tedy typickou divadelní konverzačku, ovšem s výtečnými herci), není o čem spekulovat, není nad čím váhat. Je to emotivní, ale možná jak pro koho. Jste syn s komplikovaným vztahem k otci? Tak to s Váma mávne. Ale jinak... možná Vám to přijde ukecané a nezajímavé. Nevím. Mně to přišlo skvěle napsané (dialogy) i zahrané. A navíc: Je to prostě tak, že "Sir Stewart makes everything better".

plakát

Slídil (1972) 

Brilantní divadlo pro dva herce... s dvěma brilantními herci. Divadelní lahůdka dovedně převedená na stříbrné plátno.Dvě hodiny učiněné radosti z herectví.

plakát

Strýček Váňa (1970) 

Strýček Váňa přímo od zdroje a že se povedl! O dramatickém textu netřeba vršit superlativy, ale film je zdařilý i po stránce vizuální a zvukové (to u jen tak nějakého filmu nenapíšu, ani to člověka nenapadne, zde však ano). Prostě skvělé.

plakát

Člověk proti zkáze (1989) 

No vida. Vida, jak jde natočit film s Čapkem, bez filtrů a flitrů, bez žvanivosti a zkratkovité nesmyslnosti, bez laciné touhy po senzaci. Hovory s Čapkem, škoda, že takové nebyly předloňské Hovory s TGM.

plakát

Cesta hlubokým lesem (1963) 

Filmařsky skvělá záležitost. Kamera, scénář, herecky brilantní (jen s Liškovými smyčci mám od dětství problém, prostě se mi to nelíbí, ale to je problém můj, ne toho filmu). Brilantní Prachař, samozřejmě Kačer, bohužel tak trochu ochotnicky deklamující Fašung v hlavní roli. Jinak ale paráda. Včetně exteriérů. Prostě filmařská lahoda.

plakát

Krvavý trůn (1957) 

Co k tomu říct? William uměl, Akira uměl... Vyprávění tohoto prastarého příběhu si pan režisér užil, náramně užil. Je to vizuální lahoda i po všech těch letech, ano, i v černobílé (nebo právě v ní) vyniká toto ztvárnění birnamského lesa (vlastně Pavučinového) nad všechny ostatní a některé záběry připomínají Sudkovo Mionší. Prostě lahoda. P. S. Velice odpudivá Lady Macbeth. Jakože fest.