Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (459)

plakát

Andělský podíl (2012) 

Naprostá pohodovka, od "skotských" filmů od jisté doby čekáte, že v nich budou kapky Transpottingu, zde je dostáváme ve formě vyšinutých postav. Hvězdička navíc za mně milá a blízká témata: Skotsko, whisky a i ten kousek Edinburghu tam byl.

plakát

Den idiotů (1981) 

Skvělá Dana Medřická v psychadélii z blázince. --- Pozn. K tomuto filmu mě přivedlo to, že jsem si na doporučení přečetl knihu Dani Horákové "O Pavlovi". Zaujala mě tam pasáž, kde píše o okolnostech vzniku (a premiéry) tohoto filmu, koupil si jsem tedy pak i krátkou novelu, podle které Tag der Idioten Werner Schoeter natočil a nakonec přišel na řadu tento film.

plakát

Bílá paní (1965) 

Bek vykloněný z okna bafuňářské Tatry: "Za včasnou sklizeň!!!" Kolemjdoucí rolník odpovídá sokolským: "Nazdáár!" To je perfektní, ten scénář je odladěn líp, než nejlepší díly Simpsonů. Koncentrát komedie. Komediální sirup. Opakovaně poživatelné. Asi nejméně doceněná česká komedie.

plakát

Nejlepší ženská mého života (1968) 

Další brilantní kus z pera J. Dietla, znovu jsem se musel zamyslet nad tím, jak naše doba není schopna takovéto satirické reflexe ani vzdáleně. Dobré podívání i díky Martinu Fričovi a Jiřímu Sovákovi i Mileně Dvorské.

plakát

Písmená, ktoré tvoria svet (2019) (TV film) 

[AFO Olomouc 2020] Sympatický dokument o geniálním Mendělejevovi (především jeho práci), který začíná posilováním národní identity, totiž přehledem několika významných slovenských vědců 19. století a připomenutím některých významných slovenských institucí z toho samého století. Dále se jedná o průlet časem, kdy vidíme, jak se okénka v periodické tabulce prvků postupně zaplňují. Šikovné, leč lehce zapomenutelné, snad krom historky, kdy nějaký francouzský vědec objevil prvek, který Mendělejev předpověděl, vše sedělo, až na jeden údaj. Mendělejev nelenil, napsal do Francie, ať kolega pokus opakuje, on to udělal a ukázalo se, že pravdu měl Mendělejev.

plakát

Perkův dalekohled (2019) (studentský film) 

[AFO Olomouc 2020] Skvělá dokumentární miniatura o velkém českém dalekohledu, který v 60. letech postavili komunisti jako jeden z největších na světě, který se od roku 2012 jmenuje po velkém českém astronomovi a který dodnes perfektně funguje. Klobouk dolů před tím strojem, před panem docentem i před tvůrci tohoto dokumentu.

plakát

Joachim Barrande - ztracená moře (2019) (TV film) 

[AFO Olomouc 2020] Naprosto pohodový dokument, který nabízí uzounký vhled do působení Barranda u nás. Velmi dobře zpracovaný, s příjemnými, erudovanými a zapálenými průvodci. P. S. Rád jsem si připomenul historky o Nerudově matce, který byla Barrandovou hospodyní a která mu měla tendenci "ty šutry" vyhazovat. Poprvé jsem je slyšel vyprávět dr. Slavotínka na přednáškách české literatury někdy na začátku tisíciletí.

plakát

Ein Apartment in Berlin (2013) 

Mladý Žid, který se chce vyspat se všemi Němkami, aby se pomstil Hitlerovi. Mladý Žid, který rozdává Němcům pod Braniborskou branou árijská vejce. Mladý Žid, který si na sebe bere nacistickou uniformu a prochází se dnešním Německem. ("To nemůžeš! Ale já jsem Žid. Aha, tak to můžeš.") Mladý Žid, který si v dětství hrával na vyhrazovací tábor. Vlastně je docela škoda, že tyto scény z dokumentu tak očividně trčí, že zřejmě ve vzpomínce zahluší ostatní zajímavé postřehy a myšlenky, které obsahuje. Útěk mladé Izraelky od manžela z ultraortodoxního prostředí. Vystavování mladého Žida ve vitríně v galerii a diskuse s ním o holokaustu. A mnoho dalších. Viděno v rámci Dnů židovské kultury Olomouc 2020 (online).

plakát

Stručná historie cestování v čase (2018) 

[AFO Olomouc 2020] Marně přemýšlím, pro koho tento dokument vznikl. Pro žáky základní školy je dost nudný a pro ostatní obsahuje jen shrnutí dávno známých faktů. OK, je možné, že při průletem TV stanicemi to někoho náhodou zaujme a na chvilku zůstane. Název, který odkazuje na Hawkingův popularizační opus magnum, je ovšem zcela mimo.

plakát

Antarktida: Zpráva z jiné planety (2018) 

[AFO Olomouc 2020] Vcelku povedený dokument, jehož nevětším kladem je přítomnost filmařů na místě a hodně zajímavý vhled do života i názorů lidí, většinou vědců, kteří na Antarktidě působí. Neméně zajímavý dokument by se jistě dal natočit o české Mendelově polární stanici.