Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (17)

plakát

Temný rytíř (2008) 

DOKONALÉ! Nic víc vědět nepotřebujete, prostě tento film nesmíte minout. Jen více a houšť...

plakát

Pokání (2007) 

To nám ten nový rok pěkně začíná, během jednoho týdne jsem shlédl tři nové filmy tak rozdílných žánrů, jakými jsou Americký gangster, Občan Havel a nyní také Pokání. Jednu věc však společnou mají, a to svých pět hvězdiček. Tvůrcům Pokání se skvěle vydařila adaptace předlohy, při jeho sledování máte pocit, jako byste opravdu ČETLI výborný román. Audiovizuální stránka díla přitom funguje dokonale, trik s použitím zvuku klapání psacího stroje jako náhrada některých reálných zvuků je skvostný. Dramatický vývoj romance vám nedá vydechnout, snad jen ten závěr (nebojte, spoilerovat nebudu) mě ponechává mírně v rozpacích, po dvou slastných hodinách mi syrovost závěrečného zvratu (tím ani tak nemyslím jeho obsah, jako spíše formu) zněla jako falešný tón v jinak bezchybné symfonii.

plakát

Občan Havel (2007) 

Spíše než Občan Havel by byl podle mého názoru na místě název Člověk Havel, neboť tento skvělý dokument do značné míry demitizuje osobnost Václava Havla a ukazuje ho v mnohem civilnější podobě, než jaká je běžnému člověku známa z oficiální prezentace v médiích. Dokument je strhující, chvíli dojemný, chvíli zábavný, všechny scény mají svou vnitřní logiku a povětšinou také originální pointu. Tuto hloubkovou sondu do osobnosti Václava Havla si rozhodně nenechte ujít.

plakát

Let číslo 93 (2006) 

Tento film nemá smysl do hloubky pitvat. Stačí vědět, že jej PROSTĚ MUSÍTE VIDĚT. Naprosto neuvěŕitelně dokonalý snímek, který vás vyždíme až do poslední kapky emocí, co v sobě máte.

plakát

Šifra mistra Leonarda (2006) 

Film není zdaleka takový propadák, jak by se mohlo z prvních reakcí zdát. Na druhou stranu je třeba přiznat, že si Ron Howard tentokrát zjevně ukrojill příliš velký krajíc a některé scény, zejména díky neustálému polopatickému dovysvětlování, působí nechtěně až komicky. Pokud se mě však zeptáte, zda film shlédnout, či nikoliv, odpovím, že ano. Už jen kvůli nádherné vizuální stránce, tentokrát mimořádně vydařené hudbě Hanse Zimmera a závěrečné dechberoucí sekvenci těsně před titulky. Nakonec tedy váhám, zda dát 3*, nicméně filmu, ve kterém hraje Tom Hanks, prostě musím dát za čtyři.

plakát

King Kong (2005) 

Měl jsem strach. Opravdu velký strach, aby si PJ po královské jízdě s Pánem prstenů neuřízl zbytečnou ostudu. Včera jsem film viděl a mohu s klidným svědomím říci, že neuřízl. Film je opravdu výborný a mám k němu jednu jedinou výtku, a tou je jeho délka. Zatímco v Pánovi prstenů nebyla ani trochu na obtíž, neboť každé políčko filmu bylo až po okraj naplněno dějem, zde je několik opravdu zbytečných scén. Z nich mi nejvíce vadila hned ta první dinosauří při zběsilém úprku soutěskou, která byla ostatně i trikově nejslabším momentem filmu. V ostatních případech jsou triky excelentní, takže se nenechte zmýlit slabomyslnými výkřiky některých uživatelů níže - buď film neviděli a jen zde trapně rýpou a nebo viděli a šlo o bídně komprimovaný pracovní sestřih filmu. :) Také k ostatním aspektům filmu nemám vážnější výhrady, herecké obsazení je trefné, zejména Naomi je přímo skvostná, kapitolou samou pro sebe je pochopitelně Kong. Nemá smysl se zde rozepisovat o tom, jak je úchvatný. Prostě běžte do kina a uvidíte sami. Krátce se zastavím ještě u hudby. Když jsem se poprvé dozvěděl, že Howard Shore byl odvolán ve prospěch J.N. Howarda, byl jsem poněkud rozčarován. Teď však již mohu říci (s vědomím toho, že jsem pochopitelně původní OST neslyšel), že tento tah PJ opravdu vyšel. Hudba je brilantní, ostatně nominace na Zlatý Globus je jasným důkazem. Jak tedy vše shrnout? Tento film opravdu musíte vidět, škoda jen, že na podlaze střižny neskončilo pár (desítek) metrů filmu navíc, jinak bych neváhal udělit 5*.

plakát

Harry Potter a Ohnivý pohár (2005) 

Tento díl HP je pro mě opravdu zklamáním. Je to přesně jak píše uživatel DaViD´82 - od všeho trochu a dohromady nic. Filmu chybí emoce, napětí, silné momenty. O hudbě raději ani nemluvě, za zmínku stojí jen sekvence převzaté od Williamse a i ty jsou podány nemastně-neslaně. Nezbývá než doufat, že Fénixův řád vrátí HP zpátky tam, kam ho dotáhl Cuarón minulý rok.

plakát

Zlomené květiny (2005) 

Předem musím říci, že se mi tento film opravdu líbil. Nikoliv však bez výhrad: 1. Bill Murray - naprosto přesný, nicméně nemohu se připojit k oslavným ódám na jeho výkon; popravdě řečeno, herecky toho moc nepředvedl a až na pár výjimek všechny scény odehrál s jedním univerzálním výrazem ve tváři; což je ovšem spíše chybou režie, která po něm zřejmě nic jiného nepožadovala - pro srovnání - ve Ztraceno v překladu dostal Bill mnohem více prostoru předvést, co umí a je škoda, že Jarmusch Billových kvalit lépe nevyužil 2. naprosto úděsný střih mezi jednotlivými scénami, provedený formou pomalého ztmívání a chvilkové černé pauzy; ačkoliv se mi celkově pomalé tempo filmu moc líbilo a některé velmi dlouhé záběry ani trochu nenudily, tento způsob střihu naprosto nesmyslně rozbíji celkovou atmosféru snímku 3. závěr. Co dodat? Opravdu nemám rád otevřené konce, tvrdím, že příběh, který začal, má také skončit. Nikoliv nutně happy endem, nikoliv nutně polopatickým vysvětlením. Ale přesto skončit. Přestože si uvědomuji, že film vlastně nebyl ani tak o tom, jestli existuje nějaký syn a jestli byl nakonec nalezen, jako spíše o nalezení sebe sama, po skoro dvou hodinách čekání mi takový konec bohužel opravdu nestačí. Ačkoliv na spoustu lidí takový postup může působit "uměleckým" dojmem, můj názor je ten, že jde o falešný kalkul, právě za účelem působit umělecky. Takže tady jdou body hodně dolů, jinak to mohlo být za 5*. Film se tím v podstatě smrskl na víceméně vtipné epizody u Donových bejvalek (Lolita rulez :)), proložené záběry na Donovu cestu. A to je na Jima Jarmusche proklatě málo...

plakát

Škola rocku (2003) 

Ačkoliv jde o komedii, nedá se říci, že by film byl právě nabytý gagy. Ovšem naprosto naplno zahrané rockové vypalovačky v podání Jacka Blacka se prostě musí vidět. Pro každého, kdo má tuto hudbu alepoň trochu rád jde o naprostou nutnost. A pro ty ostatní jde o příjemný odpočinkový film na sobotní večer.

plakát

Láska na inzerát (2005) 

Tento film sice nevybočuje ze standardu romantických komedií, sympatický výkon Diane Lane jej však zdvihá do mírného nadprůměru. Ačkoliv lehce čitelný děj nepřináší žádné překvapivé momenty, celkově snímek rozhodně neurazí a přínáší příjemné rozptýlení po náročném dni... a od toho tu přeci romantické komedie jsou... ;)