Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dobrodružný
  • Dokumentární
  • Krimi

Recenze (15)

plakát

Hořící keř (2013) (TV film) 

Těžké a citlivé téma myslím zvládnuté i filmově dobře. A ocenění zasloužená jsou, a určitě nejsou jen za to téma, což jsem si v mnoha ohlasech přečetl. Není to tedy moc s čím srovnávat, což je ale asi dobře...

plakát

Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka (2012) 

Určitě to není špatný film a herci většinou výborní. Ale přiznám se, že téma filmu mě hodně míjí a ze seriálu jsem viděl jen pár útržků při přepínání na něco jiného. Vlastně jsem se na film podíval jen proto, že jsem chtěl vědět, co že to tak miluje Mirka Spáčilová. Protože když občas čtu některé její kritiky a pak vidím ty filmy, říkám si, že je něco špatně,. Že se buď budu muset hluboce nad sebou zamyslet, nebo ona ty filmy vůbec neviděla :-) Tak výsledek a srovnání s jejím až zbožným obdivem tohoto filmu dopadlo vlastně nerozhodně. Je to dobrý a zábavný film, ale že by kultovní atd., to snad ani ne...

plakát

Valkýra (2008) 

Tématem II.světové války se celkem intenzívně zabývám, v kině jsem film nestihl, takže jsem se podíval na TV. Jako asi spousta lidí jsem měl trochu strach, jak to dopadne - americký film a Tom Cruise v hlavní roli. Naštěstí (aspoň z mého pohledu, někdo třeba chtěl dojemný nasládlý příběh o ušlechtilých bojovnících proti Hitlerovi a nacistům) se film opravdu soustředí na rekonstrukci skutečných událostí a faktů a těch rádoby relativizujících a psychologizujících prvků tam moc není(i když se jich pár najde!) . Spíš se film prezentuje jako hraný dokument. Motivem plukovníka Stauffenberga a jeho spoluspiklenců opravdu nebyla nějaká ušlechtilost, záchrana nevinných vězňů koncentračních táborů atd., ale normální (a samozřejmě legitimní) pragmatismus, vědomí prohrané války, záchrana Německa a jejich role při jeho řízení a obnově. Dopadlo to opravdu nad očekávání dobře a Toma Cruise jsem tedy naštěstí ani moc nevnímal. Je jen otázka, že pokud je film snahou o hranou rekonstrukci, jestli nemá obsahovat více informací a mezititulků (kdo skutečné postavy a fakta nezná, asi se v tom trochu ztrácí). A pokud je ambicí filmu být hraným filmem s hvězdami v hlavních rolích, pak možná není nutné přesně chronologicky popisovat sled událostí a je možné více rozvinout jen určité prvky, linky a postavy příběhu. Ale to je samozřejmě věcí názoru. Celkově jde o zdařilé dílo.

plakát

Mňága - Happy End (1996) 

Mám rád Mńágu a Žďorp, Petra Fialu i Petra Zelenku a když tenhle film v devadesátých letech promítali v Boru u Tachova, tak abych na něj nešel sám a film vůbec promítli, přemluvil jsem dva známé, aby na něj šli se mnou. A byl jsem rád. Dokonce si myslím, že Petr Zelenka od té doby skoro ani nic lepšího nenatočil. Ale je to samozřejmě subjektivní a hlavně on sám to může vnímat úplně jinak..

plakát

Balada pro banditu (1978) 

Vždycky u všeho hodně záleží na úhlu pohledu. Když bych ten film neznal, bylo by mi o 20 let míň a díval se na něj dnešníma očima, asi bych se tomu smál a měl z toho osypky. Ale v době natáčení mi bylo 15 let, začínal jsem jezdit s kamarády "na vandry" (někteří se i natáčení zúčastnili), učil se hrát na kytaru, Miroslav Donutil se ještě nechoval jako nabubřelý Pan Umělec, i ostatní lidé z brněnské scény byli originální , tvůrčí a neokoukaní atd. Takže ve své době a ve srovnání s jinými tehdejšími výtvory československého filmu a televize (v čele s majorem Zemanem) zrovna tenhle film působil jako zjevení. A některé písničky z té doby se dodnes hrají podobně jako třeba ty ze Starců na chmelu. A mezi námi, kterému ze současných českých filmů se tohle povede? Tak proto ty 4 hvězdičky..

plakát

Román pro muže (2010) 

Když od něčeho nic nečekáte, má to výhodu, že vás to nemůže zklamat. Trošku povedenějších myšlenek , dialogů a vtipů, trošku trapnosti a útrpnosti, trošku obrázků a celkem dobré herecké výkony. Jen pan Donutil v některých rysech své postavy jakoby hrál sám sebe a Miroslav Vladyka by si vzhledem ke svému talentu a schopnostem zasloužil zase trochu odlišnější a výraznější roli. Ve které by taky mohl mluvit a jen smutně nekoukal a pro všechny nebyl k politování...

plakát

Líbáš jako ďábel (2012) odpad!

Asi bych tento film v životě neviděl. Do kina bych na něj nešel a k televizi by mě musel někdo za trest přivázat. Ale "poštěstilo" se mi film z donucení sledovat v zájezdovém autobuse, kde před ním nebylo kam utéct. Nejhorší je, že spát se u něj nedá a sledovat ho je naprosté utrpení. I když zavřete oči, neuniknete trapnosti a křečovitosti dialogů. Přitom v tom filmu hrají dobří herci. Beru to asi tak, že něčím se živit musí. Já ve svém zaměstnání taky dělám spoustu věcí, které se mi dělat nechce a nebaví mě, ale kvůli nějakému profesionálnímu přístupu je dělám..Ale možná jsem divný já, film je určitě na naše poměry úspěšný a je to ten druh zábavy, který většina našeho národa očekává a vyžaduje. Budiž jí to přáno. Já až příště pojedu autobusem, vezmu si klapky na uši a deku přes hlavu..

plakát

Třicet případů majora Zemana (1974) (seriál) 

Morálně i obsahově je to ještě horší než odpad. Ale dávám tomu 2 hvězdičky a to z jednoho důvodu. Je snadné se tomu smát a pohoršovat dnešníma očima, když už většinou víme, jak to bylo doopravdy a jak vše s tím naším komunismem dopadlo. Ale v časech, kdy se to začínalo vysílat byla moc silná a propaganda ze všech stran lidem vymývala mozky. Ale bylo i dost lidí, kteří věděli nebo aspoň tušili, jak vše opravdu bylo. A paradoxně to mě (i mnoho dalších) k těm politickým tématům přivedlo. I když trochu jinak, než si soudruzi přáli. To překrucování a manipulace s fakty byla tak nechutná, že jsem všemi dostupnými kanály pátral, jak se věci skutečně udály. A bylo pak snadné ničemu nevěřit a střídavě se smát a rozhořčovat nad tou stupiditou..

plakát

Odpor (2008) 

Na film jsem se díval v televizi, a i když šlo o téma, ke kterému mám blízko, čekal jsem, že bude "všechno špatně". Americký film o běloruských (židovských) partyzánech, hvězda typu D.Craiga v hlavní roli atd. Ale film mě příjemně (jestli se dá o filmu na tohle téma použít výraz "příjemný") překvapil. Příběh je jako celek podán velice přesvědčivě, k čemuž kromě jiného výrazně přispívá i hudba. Možná by jiný tvůrce dával větší akcent na jiné situace a jednotlivosti, koneckonců jde o příběh zachycující události několika let. Ale asi nemá smysl rozebírat jednotlivé postavy a detaily , to je vždy subjektivní. Spíš je důležité myslet na obsah filmu, na skutečné lidi, kteří to prožili a nezapomínat.. A to asi cílem filmu bylo a celkem se povedlo..

plakát

Životy těch druhých (2006) 

Některé postavy příliš přesvědčivé nejsou, ale téma a popis doby a praktik komunistického režimu to vynahrazují. Kdo to zažil, oživí si to, kdo ne, aspoň si představí,co to bylo za hnus..