Reklama

Reklama

Valkýra

  • USA Valkyrie (více)
Trailer 2
USA / Německo / Itálie / Španělsko / Francie / Japonsko / Velká Británie, 2008, 121 min

Plukovník Stauffenberg bojuje v severní Africe, ale už má Hitlera plné zuby. Poslední kapkou pro něj je, když utrpí vážná zranění v boji, a přijde tak o oko, část pravé ruky a dva prsty na levé ruce. Stauffenberg se kvůli svému zranění vrací do Berlína, kde již existuje skupina důstojníků, která se chce Hitlera zbavit. Žádný z dosud uskutečněných atentátů na Hitlera nebyl úspěšný. Stauffenberg je přizván do protinacistického hnutí a brzy přichází s plánem na převzetí moci. Hitler musí být zabit a pak se musí spustit operace Valkýra, což je povolání záložních vojsk na ochranu Berlína. Stauffenberg přepíše plán operace tak, aby to vyhovovalo jejich spiknutí. Hitler nový plán podepíše a Stauffenbergovi věří. Spiknutí potřebuje nové členy, ale ne každý je pro věc tak nadšený. Stauffenberg spolupracuje hlavně se svým pobočníkem, dále s Olbrichtem, Beckem a dalšími. Všichni jsou to muži na vysokých postech. Do spiknutí se odmítne přidat Fromm, který velí záložním vojskům, ale za Fromma může jednat Olbricht. Ve spiknutí jsou dvě frakce – vojenská a politická. Politická frakce dělá problémy a požaduje, aby s Hitlerem zemřel i Himmler. Kvůli tomu musí Stauffenberg se zabitím Hitlera počkat, i když už měl jednou skvělou příležitost. Stauffenberg nakonec získává volnou ruku a při další příležitosti spáchá atentát. Toho dne ale nejde nic tak, jak by mělo. Stauffenberg bohužel nemůže nastražit obě dvě nálože a schůzka probíhá na jiném místě, takže výbuch nemá takovou sílu. Stauffenberg i tak věří, že uspěl a že je Hitler mrtev. Valkýra je tedy spuštěna... (TV Prima)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (1 345)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jednim slovem wow. Naprosto strhujici valecnej thriller. Zacnu s vytkama. Jak tu mnozi rikaj, skutecne by bylo vhodnejsi mluvit nemecky, to prevedeni nemciny do anglictiny v uvodu filmu je precejen trochu stupidni. Druha vec je Hitler, Bamber se na to fakt nehodil, obzvlast, kdyz se nemoh oprit o nemcinu. To je k vytkam vse. Film nasadi od zacatku vysoky tempo vypraveni a dej neustale graduje, az je to ke konci fakt skoro o nervy, i kdyz clovek vlastne vi, jak to dopadne. Navic je to cely natoceny naprosto realisticky, chladne a bezchybne a Singer se nastesti nesnazi o nejaky hrdinsky sceny nebo upravovani deje, aby vyznel vic optimisticky. Navic se film muze oprit o naprosto lahudkovou sestavu Branagh, Stamp, Nighy, Kretschmann a Wilkinson. Co se tyce Cruise, je mi jasny, ze mu hodne pridava ta paska pres oko, ale i tak podava naprosto fantastickej vykon hodne odlisnej od jeho typickejch roli. Po skonceni filmu me napadly tri otazky. Jakto, ze to Hitler prezil? Jakto, ze jde tak lehce falsovat dokumenty? A jakto, ze takhle zasadni vec neni znamejsi, historici ji samozrejme znat budou, ale ja o nejaky operaci Valkyra v zivote neslysel. Tenhle film si rozhodne pustim jeste nekdy, doufam, ze se objevi i delsi sestrih, par veci by se v nem mohlo vic rozvest, treba to rozhodovani vetsiny postav zradit nebo nezradit je vetsinou fakt sfoukly desne rychle. Celkove proste film dokonalej ve vsech ohledech, tech par vytek, co jsem na uvod zminil, jsou jen drobnosti. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Tímto filmem jsem uzavřela téměř veškerou zhlédnutou tvorbu Bryana Singera. Tom Cruise v nacistické uniformě a s páskou přes oko, je pro oko divákovo, velmi netradičním úkazem. Když jsem se kdysi prvně dozvěděla, že Cruise má v tomto filmu hrát, byla jsem zcela v šoku a říkala si, že se tento "megahvězdný" hollywoodský komerční hezoun do takové role vůbec nehodí. Poté jsem si přečetla článek, který zmiňoval možná nepříliš známý fakt, že roli Clause von Stauffenberga měl původně napsanou přímo na tělo Thomas Kretschmann. Dva dny před uzavřením smlouvy se objevil Cruise s tím, že by roli chtěl hrát on. Sám Thomas se vyjádřil: "Cruise je ztělesněním moderního amerického akčního filmu, ale když jsem si jej představil v uniformě, a s páskou přes oko, přišlo mi to spíše směšné." Sice mohl Thomas konečně dostat pořádnou hlavní roli nacistického důstojníka, které mu dokonale sedí, ale co už. Nemá smysl se rozčilovat, že:) Anyway, Tomík svou roli zvládl velmi dobře. Tempo filmu je tak dynamické, a děj propracovaný a velmi efektní, že ty dvě hodiny stopáže utekly tak rychle, až jsem byla překvapena. Kromě Cruisovy hlavní role, kde by mě měly nejvíce asi zajímat jeho činy a postupy, jsem se však především také velmi těšila na svého oblíbeného filmového nacistu, Thomase Kretschmanna. Sice zde neměl příliš velký prostor, ale mé první setkání s ním, když vylézá z bazénu, bylo velmi příjemné:) ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Singer sice zabil X-Meny svou sprostou dezercí ke gayovi v rudých kozačkách se spodky navrch, ale vrátil se mezi seriózní filmaře tímto "hraným dokumentem", který dokázal masám podat věrohodný a hlavně při zachování snesitelné - ne ovšem dokonalé - úrovně srozumitelnosti (resp. orientovatelnosti se v postavách) komplexní obraz Stauffenbergova historicky profláklého atentátu na Zářícího Spasitele alias Führer-Scheina...který vlastně nebyl Stauffenbergův;) Stálo to spoustu peněz, bylo to rozmáchlé a bylo to moc dobré, i když na rozdíl od Letu 93 jsem navzdory stejné znalosti dějinného vývoje ani na okamžik nevěřil, že by to přece jen mohlo vyjít;) "K tanci a poslechu" hraje velmi slušná a kupodivu i vizuálně historii věrná herecká sešlost made in UK, takže na závěr jde asi říct jenom to, že štěků hvězd Verhoevenovy Černé Knihy byla i z tohohle pohledu trochu škoda. 80% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

První půl hodina byla sice náročná, plná hollywoodských klišé, co výraznější postava, to známý herec, a proto uvěřit téhle partičce skutečnou operaci Valkýra bylo téměř nemožné. Tom Cruise si hodně věřil, když se rozhodl stát se hrabětem Clausem Schenkem von Stauffenbergem. Ale pokud člověk přistoupí na tu hru, má vyhráno a odměnou je mu jeden z nejlepších filmů o atentátu na Hitlera. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Znamenitý konšpiračno-sprisahanecký thriller. Táto zápletka už potrebovala byť nutne spracovaná a čudujem sa, že doteraz poriadne nebola a zároveň som vďačný, že prišla až teraz, pretože práve tvorcovia na čele so Singerom za kamerou a Cruisom pred ňou, z nej spravili naozaj výrazne kvalitný film. Dve hodinky ubehnú ako jedna minúta v porovnaní s celým kolobehom života. Naozaj som nenašiel slabšieho miesta. Zápletka je tak ucelená a kompaktná, že akékoľvek zameranie na vojnové zverstvá páchané vojakmi tretej ríše, či zaostrenie na šialenosť a pomätenosť osoby Adolfa Hitlera, by bolo úplne zbytočné a pre film by boli len príťažou. Napätia má film na rozdávanie, dej a dialógy sú bez náznakov klišé, technické spracovanie, počnúc zobrazením vojnového Nemecka, cez efekty až po kameru a strih, je prvotriedne. Cruise a nakoniec aj všetci herci pôsobia skvelým, sústredeným a vyrovnaným dojmom. Prelievanie skutočností s fiktívnymi faktami napísaných na film nerozoberám. Pokiaľ nejde o dokument vyvracajúci fakty, nemá mi prečo vadiť nejaké prikrášľovanie, pokiaľ je to v prospech kvality filmu. A tie má tento film značné. Trošku škoda toho záveru, ale nie z pohľadu filmového, ale historického. 95%. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (58)

  • Von Tresckow (Kenneth Branagh) se stal generálmajorem 1. července 1944, generálskou uniformu však ve filmu nosí od samého začátku, tedy i v době, kdy byl pouze plukovníkem. (rublik05)
  • Ve filmu se objevil i režisér Bryan Singer. Konkrétně v pasáži, v níž Stauffenberg (Tom Cruise) a jeho asistent Haeften (Jamie Parker) skladají ve Vlčím doupěti bombu. Scéna, v níž kamera zabírá polodetail rukou obou herců, byla dotočena až v době, kdy už nebyl k dispozici Jamie Parker, a jeho ruce zastoupily ty Singerovy. (FIBO)
  • Některé scény musely být znovu natočeny, protože během vyvolávání filmového materiálu byla použila špatná chemikálie. (Mertax)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Mission: Impossible nabírá posilu

Mission: Impossible nabírá posilu

07.09.2019

Režisér a scenárista Christopher McQuarrie a herec Tom Cruise v sobě našli společnou zálibu už během práce na snímku Valkýra. Od té doby spolu pracovali na několika dalších projektech, až tahle… (více)

Tom Cruise opět akční

Tom Cruise opět akční

17.06.2011

V Mission Impossible: Ghost Protocol se podle všeho rozloučí s postavou Ethana Hunta. Má ale šanci na další akční sérii. Studio Paramount totiž Toma oslovilo s nabídkou na roli Jacka Reachera. Ten je… (více)

SoundtraCon na Festivalu fantazie

SoundtraCon na Festivalu fantazie

02.05.2011

V termínu od 1. do 4. července 2010 proběhne v Chotěboři v rámci Festivalu fantazie v pořadí již čtvrtý ročník SoundtraConu. Minulé ročníky navštívili skladatelé Trevor Jones, Petr Hapka a producent… (více)

Reklama

Reklama